Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | foto: MAFRA

Ústavní soudci mají přijít o přestupkovou imunitu, poslanci jsou pro

  • 8
Po poslancích a senátorech nejspíš také ústavní soudci přijdou o přestupkovou imunitu. Poslanci podpořili v prvním čtení novelu zákona předloženou Senátem, podle které také ústavní soudci o přestupkovou imunitu přijdou.

Podle bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové, která do Sněmovny přišla návrh hájit, se při schvalování příslušného zákona na ústavní soudce prostě zapomenulo.

Ústavní soudci mají dostat možnost požádat o projednání přestupku v kárném řízení. I v takovém případě bude moci kárný senát uložit postih předpokládaný přestupkovým zákonem. Teď zákon neumožňuje uložit ústavnímu soudci za přestupek jinou sankci než výtku.

Úplnou přestupkovou imunitu zákonodárců zrušil parlament přijetím senátní novely zákona o přestupcích. Poslanci a senátoři si tak mohou od dubna 2002 zvolit, že budou trestáni za své dopravní a jiné přestupky tak jako ostatní občané. Mohou také požádat o projednání přestupku imunitní výbor.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video