Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Syn jí zemřel pod koly nepojištěného auta, odškodného se domáhá už deset let

  • 94
Ústavní soud se ve středu zastal ženy a jejího druha ve sporu o odškodné za smrt syna, který v roce 2008 nepřežil střet s autem bez platného povinného ručení. Dva soudy partnerům peníze přiznaly, Nejvyšší soud však důkazy přehodnotil s tím, že mladík střet plně zavinil a nárok na peníze jim upřel.

Tragédie se stala v říjnu 2008, když mladík vystoupil z citröenu, který mu mimo obec zastavil při okraji silnice. Vůz obešel, posunkem poděkoval řidiči auta, které zastavilo za citröenem, a vstoupil do silnice, aby přešel na druhou stranu. Při přecházení ho však srazil opel, který se zrovna blížil z protisměru.

Opel neměl povinné ručení, a tak se matka zemřelého spolu se svým druhem začala domáhat náhrady škody po České kanceláři pojistitelů. Když kancelář jejích nárok odmítla, obrátili se na soud.

Soudy jim nejprve vyhověly a každému z nich přiznaly 72 tisíc korun, tedy třetinu z 240 tisíc, které je podle zákona v podobných případech možné si nárokovat za nemajetkovou újmu. Vyhodnotily totiž, že se mladík nerozhlédl, a tudíž kolizi ze 70 procent zavinil.

Kancelář pojistitelů však podala dovolání k brněnskému Nejvyššímu soudu, který po opětovném posouzení všech důkazů žalobu zamítl s tím, že mladík nese za střet plnou odpovědnost. Tím pozůstalým upřel právo na odškodné úplně.

Ne vždy je viník. Soud se zastal řidiče, který usmrtil dítě při couvání

„Nejvyšší soud rozhodoval bez nařízení ústního jednání a se značným časovým odstupem od rozhodování odvolacího soudu, trvalo to více než dva roky,“ uvedl soudce zpravodaj Vladimír Sládeček.

Nejvyšší soud tím podle Ústavního soudu pochybil a porušil právo pozůstalých na spravedlivý proces. Když se totiž rozhodl již dostupné důkazy vyložit diametrálně odlišně, měl dát matce a jejímu druhovi možnost vyjádřit se.

Soudy, které nárok na odškodné přiznaly, akcentovaly i skutečnost, že řidič nepojištěného vozu v podstatě vůbec nebrzdil, pouze sundal nohu z plynu, takže chodce srazil rychlostí mezi 70 a 80 kilometry v hodině. Kdyby brzdil, nemusela být podle znalce kolize fatální.

Řidič měl navíc dostatečný výhled, když se k místu nehody přibližoval. „V situaci, kdy se mu naskytl výhled na dva v protisměru stojící automobily, mezi nimiž stál chodec, měl zpozornět a zpomalit jízdu, protože situace v provozu byla nezvyklá tím, že se chodec nacházel mezi dvěma automobily na místě, kde nebyl přechod pro chodce,“ přitakal městský soud obvodnímu soud v pasáži o částečné vině řidiče.

Nejvyšší soud nyní musí o případu rozhodnout znovu. Pokud se bude chtít přidržet svého odlišného hodnocení důkazů, měl by dát pozůstalým možnost vyjádřit se k tomu během ústního jednání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video