Ústavní soud: DEU má nárok na příspěvek za volby

- Ústavní soud v Brně rozhodl, že Demotratická unie (DEU) má nárok na vyplacení příspěvku na úhradu volebních nákladů za loňské volby, přestože tehdy nezískala tři procenta voličských hlasů. Podmínku o tříprocentní hranici sice Ústavní soud zrušil už letos v říjnu, ale do dneška nebylo jasné zda DEU bude moci peníze získat zpětně.
Demokratická unie, která podala stížnost Ústavnímu soudu, má se svými 1,45 procenty hlasů nárok na necelých osm milionů korun.

"Ústavní stížnosti se vyhovuje a ministerstvu financí se zakazuje pokračovat v činnosti

Co dosud dostávaly strany, které překonaly tříprocentní či pětiprocentní hranici:
1. 90 korun za každý hlas jako jednorázový příspěvek
2. Tři až pět milionů korun jako roční příspěvek podle volebních výsledků (3 % znamená tři miliony, 5% a více hlasů znamená pět milionů)
3. Půl milionu za mandát jednorázově, což se týká stran, které překročí pětiprocentní hranici a dostanou se do parlamentu
Všechny (i později neúspěšné) strany musí dopředu zaplatit nevratnou kauci, která jim umožní účast ve volbách. Její výše činí pro volby do sněmovny dvě stě tisíc na volební kraj. Pro celou republiku 1 600 000 korun.
spočívající v nevyplacení finančního příspěvku za účast této strany ve volbách v roce 1998," řekl soudce zpravodaj Vladimír Klokočka.

Rozhodnutí soudu však neznamená, že na podobný příspěvek mají nárok i ostatní politické strany, které se účastnily parlamentních voleb a rovněž nedosáhly tříprocentní hranice voličských hlasů. DEU totiž podala hned po volbách, tedy v předepsané jednoroční lhůtě stížnost, žádnou jinou podobnou stížnost Ústavní soud nezaregistroval a nyní lhůta už vypršela.

"Je to skvělé vítězství," řekl bezprostředně po verdiktu soudu předseda DEU Ratibor Majzlík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video