ČSSD podle Bohuslava Sobotky po dohodě s odboru u Ústavního soudu napadne možnost vyhodit zaměstnance za podvádění na neschopence.

ČSSD podle Bohuslava Sobotky po dohodě s odboru u Ústavního soudu napadne možnost vyhodit zaměstnance za podvádění na neschopence. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Ústavní soud bude řešit, zda smí firma vyhodit za podvod na neschopence

  • 796
Sociální demokraté se na žádost odborů obrátí na Ústavní soud kvůli změně zákoníku práce, která umožňuje firmě propustit zaměstnance, pokud podvádí na neschopence. "Poslanecký klub ČSSD podá ústavní stížnost," oznámil ve středu po jednání s předsedou odborové centrály ČMKOS Jaroslavem Zavadilem.

"Může to negativně zasáhnout do života každého občana," řekl Sobotka. Zavadil uvedl, že odbory považují za neadekvátní, aby firma mohla rozvázat pracovní poměr se svým zaměstnancem při porušení léčebného režimu.

"Za adekvátní považujeme, pokud za takové jednání není vyplacena nemocenská. S tím nemáme problém," odvětil Zavadil na otázku iDNES.cz, jaký trest považují odbory za adekvátní pro takového zaměstnance, který se účelově "hodí marod" třeba proto, aby mohl pracovat na chalupě.

"Neposkytnutí plnění ze systému nemocenského pojištění je dostatečné," míní také předseda ČSSD Sobotka.

Sociální demokraté se podle něj na Ústavní soud obrátí v březnu a podle Sobotky se ke stížnosti mohou připojit i další poslanci, kteří s možností tak tvrdého trestu pro zaměstnance nesouhlasí.

Drábek možnost vyhazovu za podvádění na neschopence brání

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 změnu, kterou vládní koalice prosadila, hájil při schvalování úpravy zákoníku práce.

"Zaměstnavatel musí být chráněn. V prvních třech týdnech nemoci platí neschopenku. Samozřejmě bude muset jít o hrubé porušení pracovní kázně," řekl iDNES.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

"Když někdo bude spát a neprobudí ho zvonek, tak to samozřejmě není hrubé porušení pracovní kázně. Ale pokud bude na neschopence a přitom třeba jinde pracovat, pak už to za hrubé porušení pracovní kázně lze považovat," popsal ministr iDNES.cz, za co by nově zaměstnanec mohl dostat "padáka". (podrobnosti o změně zákoníku práce najdete zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video