Ústav pro kontrolu léčiv dostal pokutu za sbírání dat o pacientech. Ilustrační foto

Ústav pro kontrolu léčiv dostal pokutu za sbírání dat o pacientech. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Ústav pro kontrolu léčiv dostal pokutu za sbírání dat o pacientech

  • 42
Úřad pro ochranu osobních údajů (UOOU) uložil pokutu dva miliony tři sta tisíc korun Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL). Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Úřadu, který chrání data, se nelíbí, jakým způsobem chce SUKL sbírat údaje o lécích a pacientech z lékáren do takzvaného centrálního úložiště dat.

Lékárníci jsou tvrdě proti tomu, aby odesílali do centrálního registru, co si u nich kdo vyzvedl na recept a už více než rok proti tomu protestují.

"Upozorňujeme na to už dlouho, že takový sběr dat je v rozporu se zákonem. A teď se ukazuje, že jsme měli pravdu a že i úřad pro ochranu osobních údajů považuje takový sběr dat na jednom místě za nadbytečný," říká mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

"Úřad rozhodl o tom, že SUKL v souvislosti se zpracováním osobních údajů v centrálním úložišti elektronických receptů v době od ledna 2009 do září 2009 spáchal správní delikt. Nestanovil totiž účel, prostředky nebo způsob zpracování dat a zpracovával osobní údaje bez souhlasu subjektu údajů. A nepřijal nebo neprovedl opatření pro zajištění bezpečnosti zpracování osobních údajů," vytýká v rozhodnutí o pokutě lékovému úřadu Úřad pro ochranu osobních údajů.

"Jen to potvrzuje, že naše obavy jsou oprávněné, z toho, že by data pacientů a tak citlivý údaj, jako čím se kdo léčí, mohla být zneužita. Rozhodně to není správně postavený systém," říká také mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Lékařská komora považuje shromažďování údajů o lécích, které berou konkrétní pacienti, za nadbytečné. Podle Sojky mají taková data už teď všechny zdravotní pojišťovny a není důvod, proč mít další kanál, kudy mohou citlivé údaje uniknout.

Z léků, které pacienti berou, se totiž snadno dá odhadnout jejich diagnóza.

SUKL už loni musel na základě rozhodnutí UOOU přestat z lékáren tato data sbírat. Teď však leží v Poslanecké sněmovně novela zákona, která sběr údajů o receptech upravuje. Poslanci o ní budou rozhodovat tuto středu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video