Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Ústav pro kontrolu léčiv dostal pokutu za sbírání dat o pacientech

Úřad pro ochranu osobních údajů (UOOU) uložil pokutu dva miliony tři sta tisíc korun Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL). Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Úřadu, který chrání data, se nelíbí, jakým způsobem chce SUKL sbírat údaje o lécích a pacientech z lékáren do takzvaného centrálního úložiště dat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

majkl1

16. 3. 2010 10:42
Mnoho povyku pro nic

SUKL rozhodně nemiluji, ale dobře zabezpečená centrální evidence těchto dat smysl má. Konec konců je to kopie údajů, které už obíhají (bůh ví jak) v otevřené papírové formě. Jde jen o to, stanovit jasná pravidla kdo (včetně pacienta), za jakých podmínek a v jakém rozsahu bude mít k těmto datům přístup. Odpor lékárníků chápu, protože oni by ta data měli pořizovat. Vám by se chtělo zadávat denně data z desítek či dokonce stovek receptů? Pro tyto účely by bylo třeba změnit system preskripce léků (třeba chytré čipové karty pojišťovny, do nichž by lékař zadal recept a lékárna jej načetla a potvrdila výdej). Tady je právě slabina SUKLu. On ze své pozice poloboha nařídí rozsáhlou administrativu, aniž na ní poskytne technické, kádrové a finanční zabezpečení. Úředník prostě nic jiného než lejstro nevymyslí. Ať si poddaní poradí jak umí. Reforma stávajícího stavu je silně žádoucí, ale musí být konceptní a celistvá. Jednotlivé "výkřiky do tmy" postrádají smysl. 

0 0
možnosti

romsky aktivista

16. 3. 2010 13:05
Re: Mnoho povyku pro nic

nema. Stat, potazmo nejaka jeho organizace, krome policie a financaku dejme tomu, nema, NEMA, shromazdovat o svych obcanech vubec NIC! A zabezpeceni od nejakych uredniku neverim ani za mak ;-D

0 0
možnosti

DrID

16. 3. 2010 9:19
Úřad na ochranu

ale feťáků a zločinců...všichni kriminálníci mají hromadu práv, na rozdíl od lidí dodržujících zákony ;-O

0 0
možnosti

romsky aktivista

16. 3. 2010 13:07
Re: Úřad na ochranu

Tobe nejak nedochazi, ze fetak a zlocinec se v tom registru ani omylem neobjevi, ze se tam objevis Ty, ja, proste normalni slusni lide a kazdy bude mit prehled o vsem, co nakupuji. Zabezpeceni takove DB je nula cela nula nic a je treba si o tom neco zjistit, nez zacnes plkat takove kraviny :-)

0 0
možnosti

MiroTR

16. 3. 2010 8:31
Jde o léky na recept.

Takže přesná evidence toho, jaký lék si pacient vyzvedl je v zdravotní pojišťovně.

0 0
možnosti

Mravenec Ferda

16. 3. 2010 7:29
Centrální úložiště

Centrální úložiště, pokud by fungovalo jak má, je jistě dobrá věc. Jenže pokud k němu nejsou připojeni lékaři (a to není ani jeden), slouží jen ke sbírání dat z lékáren, která ovšem pro stát jsou vlastně k ničemu a mohou posloužit maximálně tak farmaceutickým firmám. Lékaři se brání připojení k CÚ, protože by je konečně někdo kontroloval, lékárny se připojení nebrání, ale za současného stavu jsou z jedné strany tlačeni ÚOOÚ, aby osobní data nepředávaly a z druhé strany SÚKLem, jehož ředitel vyvíjí na ně obrovský tlak a hrozí jim pokutami, pokud data nebudou předávat. SÚKL vypustil v posledních dnech bublinu, že bez CÚ se ČR stane drogovou velmocí a že jedině CÚ zabrání zneužívání léků s pseudoefedrinem. Je to nehorázná hloupost, stačí, když tyto léky budou vydávány pouze na recept a SÚKL toto bude důsledně kontrolovat.

0 0
možnosti

odborar

16. 3. 2010 5:53
Centrální evidence léčiv je při reformě zdravotnictví

stěžejní. Kdo poukazuje na ochranu dat, dělá to jen proto, aby system desruoval, protože se mu nehodí, aby ho někdo načapal, že zásobuje třeba distributory drog. Námitky dát léky na recept, to by zase jen bylo plno falešných receptů a lékárníci by měli aliby. A vesele by se kšeftovalo dále.  SUKL zavede do zdravotnictví pevný řád a pořádek. Data jsou chráněna stejně jako v každé státní instituci a pokuta je absurdní. Navíc ministerstvo bude mít přehled v objednání zahraničních léků při pandemiích, rakovinách apod., zlepší pravidelné zásobování regionů a center. Ovšem budou tam muset být odborníci, ne zkrachovalí tuneláři na místech náměstků. Více: http://www.odborar.webzdarma.cz  

0 0
možnosti

MiroTR

16. 3. 2010 8:28
Re: Centrální evidence léčiv je při reformě zdravotnictví

Ale ono to JE o lécích na recept, vite ?  Takže problém není ani tak v lékárnících, jako u doktorů.

0 0
možnosti

SvatyAntonin

16. 3. 2010 0:21
ústav

A vedle tohoto článku můžete podepsat petici se svými údaji na podporu zdravotnictví zdarma pod záštitou ČSSD. Vážení, nic není zadarmo, podepsal bych antipetici, neboť na kvalitní léčbu zejména těžkých nemocí peníze pro všechny nejsou a nebudou. Lepší malá spoluúčast než šarlatáni. Naopak bych přinutil při té spoluúčasti pojišťovny prolplácet zákroky, které přinášejí úlevu a nejsou běžně placeny - viz vizita a nové léčebné m,etody. Je na lékaři jako odborníkovi, aby posoudil, zda je zákrok nevyhnutelný. Zadarmo to ale nepůjde a zítra to může postihnout každého z nás.

0 0
možnosti

MZak

16. 3. 2010 0:20
Chapu proc se jim do toho nechce

Kdyz se zamyslim nad tim proc to lekarny nechteji, tak se na prvni pohled musim proste divit. Mely by informace, jake leky se prodavaji,co maji nakupovat atd... Ve Svedsku dany system zaplatily lekarny samotne. Farmaceuticke firmy takoveto informace davno maji,ty je nepotrebuji. Kdyz si odmyslim, ze problem sberu osobnich udaju je technicky velmi jednoduse resitelny....Proc asi jdou proti? Navic, kdyz se podivam kolik lekaren je okolo...trosku to zacina davat smysl. Zisky z prodeje jsou tak enormni,ze nejake planovani je nezajima. Defakto by to znamenalo zavest kotrolu za kolik a kde se co prodava. A o to nikdo nestoji. Urcite ne provozovatele lekaren. Dnesni system doplatku a nedoplatku a poplatku je tak hezky nepruhledny...kdo by stal o to do toho rejpat. A dokud to jde tahnout to takhle dal, tak to budou oddalovoat co to pujde. Hlavne do toho nerejpat a hlavne nikde nic neevidovat !! Zatim rejzujem jak blazen,tak potichu a rychle vydelat...

0 0
možnosti

SvatyAntonin

16. 3. 2010 0:24
Re: Chapu proc se jim do toho nechce

Dcera v lékárně pracuje a ne, že by nechtěli, ale mají strach z toho, že by mohli být postiženi úřadem na ochranu dat. Bez tohoto posvěcení se tomu brání. Jinak i když se to zdá neskutečné, tak třeba u Maxe víc balení jak 2 těchto léků nekoupíte a když tam půjdete zpětně, tak řeknou, že nemají.

0 0
možnosti

SvatyAntonin

16. 3. 2010 0:12
Šnajdrovina

Ať si vykládá kdo co chce, tak proti zneužívání léků na výrobu drog nic jiného není možné. A pokud tady někdo útočí na šnajdrovinu a Julínka, nejsem volič ODS, ale faktem je, že péče je zneužívána, léky jsou pacienty vyžadovány u několika lékařů a ti nemohou vědět, že si je pacient předepsal např. u obvodního. Tzv. zdravotní virtuální knížky u VZP měli odstranit - lékař se mohl přesvědčit, jaká vyšetření a léky už pacient měl před vstupem do jeho ordinace či nemocnice. A to za pár stovek milionů ročně stálo, ušetřilo by se víc.

Krom toho, odvoláním Julínka se nepovedlo to podstatné, seznam výkonů, na které má pacient p r á v o v určitém čase a to bez úplatků u lékařů, např. operace kloubů a pod.

0 0
možnosti

MiroTR

16. 3. 2010 8:34
Re: Šnajdrovina

Léky Vám může předepsat několik doktorů, ale stejně se údaje ze všech receptů sejdou ve Vaší pojišťovně.  A pokud by nebyl stopnut IZIP, věděl by doktor i o lécích, které Vám předepsali jinde.

0 0
možnosti

blue hustler

15. 3. 2010 23:53
Modrá Šnajdrovina....kopnout za to

modrou sestru a modrého šejdíře někam.

0 0
možnosti

armyshop

16. 3. 2010 7:11
Re: Modrá Šnajdrovina....kopnout za to

hlupáčku...

0 0
možnosti

Demagog z Lidového domu

15. 3. 2010 23:42
Osobní údaje o občanech může sbírat pouze ČSSD!

To je jediná strana, která s údaji může nakládat a zužitkovat je k rozumným účelů. Spolu s databází odpůrců strany fotografovaných na shromáždění může rozhodnout, kdo na jaké léky má nárok a kdo se vzhledem ke své politické orientaci musí bez potřebných léků obejít! Jedině tak přijdou k rozumu.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!