Následky tornáda v obci Moravská Nová ves (25. června 2021)

Následky tornáda v obci Moravská Nová ves (25. června 2021) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Čtvrtina ze zkontrolovaných domů je k demolici, uvedl velitel USAR týmu

  • 39
Celkem prošli členové specializovaného USAR týmu v tornádem nejvíce poškozené části obce Moravské Nová Ves asi 100 domů, z nich je k demolici podle velitele týmu Jiřího Němčíka asi dvacet až pětadvacet. Tak velký rozsah škod, jaký je na jižní Moravě, ve spojení s větrem asi ještě neviděl, řekl Němčík.

Velitel ostravského USAR týmu, což je specializovaný hasičský útvar pro vyprošťování lidí z trosek, řekl, že ani on ani jeho kolegové asi nikdy neviděli destrukci v takové škále, tedy od chybějících tašek na střeše po srovnání domů se zemí.

„Takové scény jsme viděli na prezentacích z Asie nebo v Americe, kde jsou domy s dřevěnou konstrukcí. Tady jsou zděné domy, ale střechy se bortily dovnitř, padaly stěny a celé části domů. To jsme ve spojení s větrem viděli poprvé,“ řekl v rozhovoru por Českou televizi velitel týmu Jiří Němčík.

Členové USAR týmu dorazili do tornádem zničených obcí v noci ze čtvrtka na pátek. Tým nemusel ze sutin nikoho zachraňovat, jelikož podle informací hasičů Jihomoravského kraje, kteří koordinovali veškeré záchranné práce na místě, nebyl nikdo pohřešován.

USAR tým postupně prozkoumal všech několik nejvíce zasažených obcí a zůstal pomáhat v Moravské Nové Vsi. „Přestože jsme nevyprošťovali lidi z trosek budov, tak tím, že máme zkušenosti se statickou povahou budov a máme v týmu i statika, tak jsme od rána procházeli ulice a vyhodnocovali, jestli lidé, kteří se vrací do svých domů, mohou do budov vstupovat bezpečně,“ popsal Němčík.

USAR tým pomáhal také při likvidačních pracech, ve kterých pokračuje asi 1 500 hasičů, jak profesionálních, tak dobrovolných. Na místo přijedou navíc desítky vojáků.

Statici musí posoudit několik tisíc domů

Několik tisíc budov, které byly poškozeny čtvrtečním tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku bude zapotřebí staticky posoudit, aby bylo možné rozhodnout o jejich dalším osudu, zda jsou opravitelné nebo určené k demolici.

„Podle informací, které mám, by už nějaké statické posouzení domů mělo proběhnout, ale konkrétní čísla ještě nemám. Nicméně se dá předpokládat, že to budou stovky,“ řekl pro Českou televizi hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Mám odhad z Mikulčic, kde by k demolici mělo být asi 300 domů, což je o něco méně než odhadovali ještě v noci hasiči,“ dodal hejtman.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) se obrátila na své členy, autorizované statiky, s naléhavou žádostí o pomoc postiženým městům a obcím. Hlásit se mohou prostřednictvím speciálního formuláře na webových stránkách ČKAIT.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video