US-DEU: Grossova demise je nesmysl

  • 73
Pokud lidovci z kabinetu odejdou, US-DEU ve vládě nezůstane. Unionisté se nebudou podílet na menšinové vládě jen s ČSSD, pokud by závisela na hlasech komunistů. Lidovecký požadavek demise premiéra je podle nich "nesmysl", protože by to vedlo k pádu celé vlády.

PŘÍLOHA:
Vládní krize:
- varianty vývoje
- rozložení sil poslanců

"US-DEU se nebude podílet na žádné vládě, která bude vládnout s podporou komunistů," řekl šéf strany Pavel Němec.

Předsednictvo US-DEU i unionistický klub vyzvaly předsedu lidovců Miroslava Kalouska, aby takovému vývoji situace na středeční schůzce koaličních lídrů zabránil.

"Apelujeme na KDU-ČSL a jejího předsedu, aby v předvečer výročí 25. února 1948 svým chováním takový výsledek nedopustili," uvádí se v prohlášení předsednictva.

Němec poznamenal, že za důvěryhodnost premiéra zodpovídá strana, která ho nominovala, tedy ČSSD. "Respektujeme právo jednotlivých stran nominovat své lidi do exekutivních funkcí," uvedl.

Ministr obrany Karel Kühnl k tomu řekl, že požadování demise premiéra, jak to chtějí lidovci, je "nesmysl", protože by to vedlo k pádu celé vlády.

KDU-ČSL od soboty žádá, aby Gross kvůli problémům s majetkem rezignoval, předseda vlády naopak vyzval lidovecké ministry, aby odešli z vlády, které nevěří. Kvůli krizi se sešel prezident Klaus i s šéfem ODS Topolánkem. - více zde

Řešení patové situace mají Gross a šéf lidovců Miroslav Kalousek přinést na středeční jednání lídrů koalice. Unionisté do dneška odmítali do sporu vstupovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video