Nemohoucí nezvládnou zadat PIN nové občanky, vnitro musí zákon změnit

  0:05
Městským a obecním úřadům přibyla s únorem nová povinnost. Kvůli občanským průkazům musí více cestovat za nemocnými a vězni. Úřady se ale obávají, že nemohoucí lidé nezvládnou pracovat s bezpečnostním kódem průkazu. Vnitro proto připravuje novelu.
Nový typ občanského průkazu se strojově čitelnými údaji a kontaktním

Nový typ občanského průkazu se strojově čitelnými údaji a kontaktním elektronickým čipem. Ilustrační snímek | foto: Foto a koláž - iDNES.cz

Nová povinnost úřadům plyne ze zřízení takzvaného mobilního pracoviště. To má na každém větším úřadu fungovat od 1. února. Jeho úkolem je pokrýt žádosti lidí, kteří si kvůli nemoci či omezení svobody nemohou žádat o nové občanské průkazy přímo na úřadě.

Za kým úřad přijede

Úředníci vyjedou kvůli občanskému průkazu za tím, kdo je ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody, zabezpečovací detenci, v soudem nařízeném ústavním léčení, ústavní výchově, ochranné výchově nebo má dlouhodobé závažné zdravotní potíže.

Mobilní pracoviště za žadatelem v takovém případě jede hned dvakrát. V prvním případě úředník pořídí žádost s tím, že žadatele vyfotí a pořídí podobu jeho podpisu. Při druhé návštěvě mu předá doklad s tím, že u nového typu občanského průkazu budou požadovat zadání bezpečnostního osobního kódu. "Výjezdy by měly být plánovány tak, aby nedocházelo k překračování zákonných lhůt," upozorňuje ministerstvo vnitra.

"K žádosti o nový občanský průkaz se již nepředkládají fotografie, protože je pořizuje úředník. To také znamená, že už není možné o doklad za někoho žádat," vysvětlil Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva vnitra. Ministerstvo proto už loni vybavilo úřady fotoaparáty s paměťovými kartami a terminály pro zadávání bezpečnostních osobních kódů.

Úřady se zatím s novinkou sžívají. Podle oslovených bude v praxi fungovat, úředníci ale za lidmi nebudou vyjíždět každý den a pokusí se žádosti vyřizovat mimo úřední hodiny. "Budeme sbírat kontakty a vždy ve vytipovaný den, třeba jednou za týden nebo 14 dnů, vyjedeme hromadně do sociálních domovů, nemocnic či věznic," míní David Fátor, vedoucí oddělení dokladů a evidence obyvatel Magistrátu města Liberec.

Vnitro už chystá novelu

Úřady sice za nemocnými či vězni jezdily už dříve, nebylo ale nezbytné, aby vyrážely mimo budovu i kvůli žádostem. Fotografie a dokument jim zasílali přímo sociální pracovníci.

Složitější pro ně je situace i v tom, že si žadatelé musí při přebírání nového typu průkazu zvolit čtyř- až desetimístný bezpečnostní osobní kód. "V domovech důchodců někteří lidé nejsou vůbec schopni takové číslo do terminálu zadat. A pokud to udělá za ně někdo jiný, tak funkce tohoto bezpečnostního prvku ztrácí smysl," obává se Magda Hasoňová z odboru vnitřní správy Městského úřadu v Rosicích.

Takzvaný BOK (bezpečnostní osobní kód) si musí při převzetí nového typu občanského průkazu zvolit každý včetně dětí, za které jej určí jejich rodiče. Jde o nový bezpečnostní prvek - slouží k autentizaci při komunikaci s informačními systémy veřejné správy. Jinak řečeno: předložením občanky se dotyčný úřadu identifikuje, zadáním kódu navíc provede ověření, kterým prokáže, že doklad skutečně patří držiteli. Pokud se ale člověk při zadávání BOK třikrát splete, je další zadávání zablokováno. Odblokování provádí za 100 korun každý obecní úřad.

"Většina našich pacientů bude schopná si občanský průkaz vyřídit. U těch, kteří jsou v tak závažném zdravotní stavu, že nejsou schopni komunikovat, si volbu kódu nedokážu představit. To bude problém. S ním jim budeme muset pomoci buď my, nebo jejich příbuzní. Pak by tam byli schopni něco namačkat, ale určitě by si kód poté museli napsat, protože by si jej nepamatovali," popsala Zdeňka Václavíková, hlavní sestra Léčebny pro dlouhodobě nemocné v Hradci Králové.

"Za tyto občany by mohl zvolit BOK rodinný příslušník, popřípadě zákonný zástupce, opatrovník a podobně. Pokud občan potřebuje nutně průkaz například k převzetí důchodu, je možné mu vydat i ten bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti šest měsíců," upozornila Petra Schneiderová z ministerstva vnitra.

Ministerstvo nyní připravuje novelu, díky níž už nebude převzetí nového typu občanského průkazu vázáno na zadání kódu ze zdravotních důvodů.

Bez problémů naopak vidí změny vězeňská služba. "Výměnu občanských průkazů budou i nadále vyřizovat naši zaměstnanci jen s tou změnou, že místo toho, aby chodili na úřad, tak úředníci budou jezdit do věznic," řekla iDNES.cz mluvčí Vězeňské služby ČR Miroslava Králová.

Podle ní se na úředníky budou vztahovat stejná bezpečnostní pravidla jako u jiných osob, které vstupují do káznic. "To znamená, že úředník musí být předem ohlášen a jeho návštěva se přizpůsobí bezpečnostním pravidlům v konkrétní věznici," dodala Králová.

Nové občanky už kolují tři týdny mezi lidmi

Městské a obecní úřady od začátku letošního roku vydávají nové typy občanských průkazů se strojově čitelnou zónou a případným kontaktním čipem. První žádosti přijaly v pondělí 2. ledna. Na vydání průkazu mají ze zákona 30 dnů.

Vůbec první doklad nového typu v Česku vydala Městská část Praha 4, alespoň podle tvrzení radnice. Ta uvedla ve svém zpravodaji, že prvním obyvatelem s novou občankou je Ivan Žemla. Doklad si vyzvedl ve čtvrtek 19. ledna 10 minut po deváté hodině ranní. "V životě jsem nikdy nic nevyhrál, ani jsem nezískal žádné významné prvenství. Až dnes se mi to vlastně nevědomky povedlo," komentoval situaci Žemla.

Jinde si lidé začali pro průkazy chodit později, protože balíky se stovkami nových dokladů dorazily na úřady teprve minulý týden. Podle vnitra bylo v lednu vyrobeno a rozesláno  92 174 kusů občanských průkazů.

"Front je více, než bývalo zvykem, ale to je tím, že na úřad ještě docházejí lidé, kteří byli kvůli odstávce na konci loňského roku nuceni s výměnou dokladu vydržet. S třicetidenní lhůtou ale není žádný problém," popsal Fátor.

Podle Hasoňové se změnila jen doba vyřízení žádostí i vydávání průkazů. "Dříve nám zpracování žádosti trvalo v průměru čtyři minuty. Fotografie byly už připravené a žádost se jen zkontrolovala. Teď je doba, kterou lidé stráví na úřadě, o něco delší, protože kolem nových průkazů je víc povídání, lidi musíme vyfotit a zpracovat žádost a nechat je navolit několikamístný bezpečnostní kód," dodala Hasoňová.

Výpadky systému se opakují, jsou jen minutové

V Kladně úřad dosud vydal 172 občanských průkazů z 402 žádostí. Mluvčí radnice Vilém Frček upozornil, že provoz opět omezilo několik výpadků počítačového programu, do kterého musí úřad zanést vydání dokladu. "Systém nefungoval zejména ve středu 25. ledna a ve čtvrtek 26. ledna," sdělil Frček.

Půlhodinový výpadek přitom ochromil systém hned první úřední den. Podle oslovených úřadů se podobná situace od té doby neopakovala. "Čas od času se vyskytne problém v podobě výpadku, ale ten trvá několik minut a není to nic, kvůli čemu bychom museli omezovat provoz," uvedl Fátor. "Výpadky jsou ojedinělé a dají se zvládnout," dodala Dana Weberová z domažlického městského úřadu, který začal vydávat doklady ve středu 25. ledna.

O nové typy občanských průkazů je nebývalý zájem. První úřední den nového roku si o ně jen za dopoledne požádalo na sedm tisíc lidí. Za leden ministerstvo vnitra eviduje 152 176 žádostí o nový průkaz bez čipu a dalších 3 019 lidí požádalo o doklad s čipem. Prostřednictvím něj si lidé mohou pořídit elektronický podpis.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Meteorologové varují před saharským prachem. Bude ho opravdu hodně

29. března 2024  10:04

Sobota bude nadprůměrně teplá, sluneční paprsky ale bude tlumit velké množství saharského prachu....

Ruské drony znovu udeřily na Ukrajinu, ta hlásí poškození energetiky

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  9:02

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Harvardova univerzita odstranila z knihy vazbu z lidské kůže. Omluvila se, že až nyní

29. března 2024  8:25

Americká Harvardova univerzita stahuje z fondu své knihovny publikaci z roku 1880, která byla...

Na západě Německa boural autobus se studenty, 21 z nich se zranilo

29. března 2024  8:12

Na německé dálnici A44 u Werlu východně od Dortmundu v noci na pátek havaroval autobus. Při nehodě...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...