Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Na dávky v hmotné nouzi už do srpna padly čtyři pětiny ročního rozpočtu

  • 115
Ministerstvo práce vyčerpalo na dávky v hmotné nouzi už na konci letošního července čtyři pětiny částky, kterou na ně má letos v rozpočtu. Ze 7,5 miliardy korun vyplatilo potřebným v prvních sedmi letošních měsících skoro šest miliard. Proti loňsku je to o 1,7 miliardy víc. Přibylo totiž příjemců dávek.

Ministerstvo práce zvýšené výdaje odůvodňuje tím, že příjemců dávek přibývá. Víc je nezaměstnaných bez podpory a rodin v tísni. Vyplývá to ze zprávy úřadu práce. Víc se proti loňsku rozdělilo i postiženým, pěstounům či nezaměstnaným, méně peněz putovalo do důchodů či rodičovských.

Mezi dávky v hmotné nouzi patří příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná pomoc. Víc vydalo ministerstvo na všech třech.

V červenci úřady práce vyplácely přes 150 tisíc příspěvků na živobytí. Je to zhruba o 29 procent víc než před rokem. Za sedm měsíců teď stát potřebným rozdělil 4,28 miliardy, tedy skoro o miliardu meziročně více.

"Důvodem tohoto meziročního nárůstu je zejména vysoký počet uchazečů o zaměstnání bez nároku na podporu v nezaměstnanosti a příjmová situace domácností," uvedl úřad práce.

Výrazně víc se vyplatilo i na doplatcích na bydlení, a to o 76 procent. Zatímco loni to bylo 876 milionů, letos už 1,54 miliardy. V červenci doplatek pobíralo přes 66 tisíc příjemců, loni jich bylo asi o 24 tisíc méně.

Víc peněz putovalo i do mimořádných dávek, a to přes 56 milionů. Úřady práce poskytly lidem v tísni letos do července více než 155 milionů. Důvodem byly hlavně rozsáhlé červnové povodně.

Na důchody vydalo ministerstvo  přes 210 miliard korun, tedy zhruba o 2,3 miliardy méně než loni. Starobní důchodci letos dostali 169,7 miliardy, což je o 700 milionů méně než minulý rok. Podle úřadů za meziročním poklesem stojí hlavně vyúčtování zvýšené zálohy na penze z loňského prosince. Ubylo ale také těch, kteří dostávají invalidní a pozůstalostní penze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue