Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Úřady práce posílí o sedm set lidí. Mají zatočit s nezaměstnaností

  • 305
Vláda ve středu schválila materiál, podle kterého by mělo do příštího roku posílit úřady práce sedm stovek zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od toho slibuje efektivnější podporu zaměstnanosti. Podle ODS je navyšování počtu lidí předčasné a nejdříve by se měly vyřešit systémové problémy.

Prvních 319 nových zaměstnanců by mělo úřady posílit od letošního září. Druhá fáze náboru nových pracovníků potom začne příští rok v lednu. "Tím, že se podařilo personální posílení na vládě prosadit, hned začneme připravovat potřebný nábor zaměstnanců," uvedla generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková.

Částečně by mělo jít o nové zaměstnance, zčásti potom o převedené pracovníky ministerstva práce. Kam budou "posily"směřovat, rozhodne generální ředitelství úřadu práce, hlavně by však mělo jít o regiony nejvíce postižené nezaměstnaností.

Podle ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka je posílení nutné k lepší podpoře zaměstnanosti. "Jde mi o organizační, personální i technickou stabilizaci úřadu práce s posílením akcentu na aktivní politiku zaměstnanosti," řekl Koníček.

Rezort dostane o 320 milionů více

V souvislosti s navýšením počtu zaměstnanců se zvýší i rozpočet ministerstva. Jen letos by mělo jít o 49,2 milionu korun, v příštím roce by pak mělo ministerstvo na platy nových zaměstnanců, provoz a vybavení dostat o 320 milionů více.

Schválení navýšení počtu pracovníků Úřadu práce vítá stínový ministr práce za ČSSD Roman Sklenák. "Myslím, že je to krok správným směrem, je to jediná možná cesta. Úřady práce byly za ministra Drábka tak zdevastovány, že neplnily tu svou základní úlohu, tedy aby pomáhaly lidem najít práci," domnívá se Sklenák s tím, že bez posílení podpora zaměstnanosti možná nebude.

Nutnost posílení zaměstnanců úřadů práce uznává i poslankyně za ODS Lenka Kohoutová. Ne však v tuto chvíli. "Dokud nebude udělán nový organizační systém, dokud nebude řečeno, jakým způsobem bude fungovat ICT systém pro výpočet a zpracování dávek, tak do té doby se nemůžeme bavit, kolik lidí navýšíme na úřadech práce," myslí si Kohoutová.

"Na začátku roku bývalý generální ředitel navýšil počet zaměstnanců o 250, teď o 700, to je 950 lidí. Nezlehčuji práci na úřadech práce, ale takto bychom mohli příští rok navyšovat o 700, 800 nebo 1000 lidí," kritizuje krok ministerstva poslankyně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue