David Rath přišel s dalším křížkem pro VZP.

David Rath přišel s dalším křížkem pro VZP. | foto: Dan Materna, MF DNES

Úřad vyšetřuje ve VZP podezřelé obchody s auty

  • 734
Finanční úřad od pátku prošetřuje ve Všeobecné zdravotní pojišťovně nákup aut za 126 milionů korun. "Z porovnání dokladů vyplývá, že se někam ztratila tři auta, která patřila pojišťovně, a nikdo nedokáže rozklíčovat kam," řekl MF DNES ministr Rath.

SPECIÁL:
Bouře ve VZP

ČTĚTE TAKÉ:
Hejtman Bendl obvinil  Ratha z tunelování komory

"Případ byl předán příslušnému finančnímu úřadu. Zvažujeme, že dáme podnět i policii," doplnil ředitel kontrolního odboru ministerstva Vladimír Dryml.

Oč jde? Pojišťovna v loňském roce vybrala firmu, která pro ni měla zajistit takzvaný zpětný leasing aut. Ve skutečnosti to znamenalo, že společnost odkoupí všech 261 aut VZP, bude se o ně kompletně starat a pojišťovně je bude pronajímat. Hodnota celé zakázky byla více než 126 milionů korun.

"Jenže do operace bylo zahrnuto jen 258 aut, ta tři další visí někde ve vzduchu," říká Dryml.

Podle něj navíc kvůli nesprávně stanovené odkupní ceně přišla VZP o víc než 800 tisíc korun. "Spočítali jsme, že kdyby pojišťovna platila používání soukromých aut zaměstnancům, vyšlo by ji to levněji," tvrdí Dryml.

Vyjádření VZP se nepodařilo získat.

Korupce se vyšetřuje i v ČLK
Ani v České lékařské komoře však zřejmě nebylo vše v pořádku. Policisté vyšetřují pro podezření z korupce vrcholnou představitelku komory Evu Klimovičovou. Ta měla na starosti vydávání profesního časopisu komory Tempus Medicorum.

Z čísel, která má komora k dispozici, plyne, že zisk z časopisu, z něhož ČLK nic neměla a naopak na časopis dlouho doplácela, mohl za pět let dosáhnout až třiceti milionů korun. Veškerý zisk z reklam v časopise, kde inzerovaly především farmaceutické firmy, přitom patřil soukromé firmě Evy Klimovičové. - více zde

"Přitom ona dluží velké částky tiskárně," řekla viceprezidentka komory Helena Fousková.

Klimovičová tvrdí, že její účetnictví prozkoumal auditor a uznal, že má oprávněné vysoké náklady. Na otázku, zda nemá dluhy, nejdřív položila telefon a až napodruhé odpověděla: "Mé obchodní aktivity nechte na mně a mých smluvních partnerech. Nejsem povinna o tom informovat."

Komoru aféra kolem časopisu podle Fouskové začíná poškozovat. "Měli jsme získat smlouvu s jedním mobilním operátorem za několik milionů a nakonec je z toho 300 tisíc," popsala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue