ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, ČTK

Měření teploty je zásahem do osobní integrity, ale oprávněným, říká úřad

  • 26
Měření tělesné teploty zaměstnanců při vstupu na pracoviště je zásahem do osobní integrity člověka, vzhledem k hygienickým opatřením je ale oprávněné. Po skončení mimořádné situace už nebude důvodné. Vyplývá to z vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Na vyjádření úřadu upozornil server Česká justice. Kvůli epidemii nového koronaviru měří tělesnou teplotu lidem vstupujícím do objektů nejen některé firmy, ale i instituce.

„Měření tělesné teploty zaměstnanců, případně i dalších osob vstupujících na pracoviště, pomocí termokamer či rámů obsahujících senzor na měření teploty, je určitým a dosud bezprecedentním zásahem do osobní integrity člověka s možným dopadem do osobnostních práv v případě nevpuštění do objektu,“ uvedl ÚOOÚ.

Koronavirus v Česku

Kromě živé hudby program festivalu vyplnilo například i vystoupení tanečnice...
Pracovníci specializované firmy dezinfikovali pomocí dronů veřejná prostranství...
Divadlo A. Dvořáka v Příbrami odehrálo představení po koronakrizi Na hru...

Úřad dále uvádí, že ani za nouzového stavu není měření teploty výslovnou právní povinností. S přihlédnutím k nutným hygienickým a protiinfekčním opatřením ho však lze z hlediska zákona považovat za oprávněný zájem zaměstnavatele.

Pokud se zaměstnavatel kvůli zvýšené tělesné teplotě dohodne s pracovníkem například na práci z domova, jedná se z pohledu pravidel ochrany osobních údajů o oprávněný postup, uvádí ÚOOÚ.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Jestliže firma výsledky měření ukládá spolu s údaji umožňujícími identifikaci konkrétní osoby, vztahují se na ně pravidla platná pro zpracování osobních údajů. Zaměstnavatel by v takovém případě měl postupovat přinejmenším po předběžné konzultaci se zdravotníky. Nezbytnost měření teploty a ukládání zjištěných údajů musí správce dat průběžně posuzovat.

ÚOOÚ zdůrazňuje, že opatření, která lze v mimořádné situaci považovat za nezbytná, budou po návratu k normálnímu stavu postrádat důvodnost. „Jejich znovuzavedení by mohlo přicházet v úvahu pouze v případě, že by se taková situace opakovala,“ uvedl úřad.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue