Prezidentská debata iDNES.cz a Informačního centra o NATO zleva Petr Hannig,...

Prezidentská debata iDNES.cz a Informačního centra o NATO zleva Petr Hannig, Jiří Drahoš, Jiří Hynek, Michal Horáček, Mirek Topolánek, Marek Hilšer, Pavel Fischer a Vratislav Kulhánek. | foto: Dan Materna, MAFRA

Hilšer s Kulhánkem nedodali včas účetnictví kampaně, hrozí jim pokuta

  • 8
Prezidentští kandidáti Marek Hilšer a Vratislav Kulhánek nedodali včas účetnictví své volební kampaně. Od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí jim za to hrozí pokuta ve výší 10 až 100 tisíc korun.

Na rozdíl od účetnictví, zprávu o financování kampaně odeslalo včas všech devět kandidátů, uvedl server iRozhlas.cz. Prezidentští kandidáti měli čas splnit všechny náležitosti do půlnoci 30. dubna 2018.

Hilšer je momentálně v zahraničí, podle svých slov se ale pokuty neobává. „V papírové podobě to mám připravené v obálce, ale ještě jsem se nedostal na poštu. S úřadem jsme vždy komunikovali, nic jsme nezastírali. Předpokládám, že pokuty jsou určené pro ty lidi, kteří jim to vůbec nedodají,“ sdělil serveru.

Podle Jaroslava Čížka, který má na starost financování kampaně Vratislava Kulhánka, čeká jeho tým na možnost vložit dokumentaci elektronicky. „Je pravda, že účetnictví jsme skutečně neposílali. Na stránkách úřadu k tomu teprve připravují aplikaci, do které to bude vloženo. Kompletní účetnictví jinak máme,“ uvedl Čížek.

Podle Tomáše Hudečka z dohledového úřadu budou nyní opozdilci vyzváni k zaslání účetnictví. Pokud by tuto povinnost nesplnili, bude s nimi zahájeno správní řízení. Nejvyšší možná pokuta by v tom případě byla 100 tisíc korun.

Hudeček serveru zároveň sdělil, že jeden z kandidátů, kteří účetnictví dodali, se o dva dny zpozdil. Jeho jméno však neuvedl. „Kandidát tvrdí, že dodal účetnictví dva dny po termínu kvůli tomu, že přecházeli na jiné servery. Pokud to budeme řešit, tak tuto jejich argumentaci zohledníme. Nemyslím si, že bychom za to přistupovali k nějakým pokutám. Dokážu si představit spíše napomenutí,“ řekl.

Podle zpráv o financování, které dodali v termínu všichni uchazeči, měl nejnákladnější kampaň pravděpodobně Jiří Drahoš. Finalista prezidentské volby utratil bezmála 50 milionů korun. Michala Horáčka kampaň vyšla asi na 39,9 milionu korun, Mirka Topolánka zhruba na 18,1 milionu korun a Pavla Fischera asi na 8,3 milionu korun. 

Miloš Zeman vyčíslil náklady na 22,7 milionu korun. V jeho případě šlo většinou o tzv. bezúplatná plnění, tedy částky poskytnuté například Přáteli Miloše Zemana nebo Stranou práv občanů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video