Ministr školství Josef Dobeš se snažil rozptýlit podezření, že by své podřízené psal seminární práci.

Ministr školství Josef Dobeš se snažil rozptýlit podezření, že by své podřízené psal seminární práci. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Uprav si to, byl jsem už opilý, napsal Dobeš do e-mailu k seminární práci

  • 2608
Ministr školství Josef Dobeš se ve čtvrtek snažil rozptýlit podezření, že pomáhal své podřízené, vrchní ředitelce kabinetu Janě Machálkové, napsat seminární práci nutnou k zápočtu na vysoké škole. MF DNES však získala informace o e-mailu, v němž Dobeš Machálkové posílal seminární práci.

Dobeš v e-mailu napsal: "Jani, uprav si to, jak potřebuješ. Psal jsem to už ve stavu opilosti. Proto ten, kdo to bude hodnotit, musí být také opilý."

Dobeš poslal seminárku s tímto vzkazem 1. ledna pět minut po osmnácté hodině. Bylo to tedy jen pár hodin po oslavě Silvestra. Machálková pak text opatřila jen náležitými grafickými údaji a druhý den práci poslala svému vyučujícímu.

Právě ministr školství by přitom měl být autoritou zaručující mimo jiné, že studenti nepodvádějí.

MF DNES získala informace o e-mailu od důvěryhodných zdrojů z ministerstva. Jsou to lidé, kteří nejsou spokojení se způsobem Dobešova vedení resortu.

Dobeš nejprve na mimořádné tiskové konferenci prohlašoval, že práci pouze "autorizoval". Poté na dotaz, zda 1. ledna náhodou nekomunikoval s Machálkovou o seminární práci, uvedl: "Nevím, co jsem dělal. Ne že bych byl opilý, ale fakt nevím."

Posléze připustil, že práci "dopisoval". A nakonec uvedl, že do ní napsal některé "kritické pasáže" o sobě.

Dobeš tvrdí, že k autorizaci práce potřeboval maximálně hodinu. Z digitální stopy dokumentu, v němž byla seminární práce uložená, však vyplývá, že Dobeš soubor otevřel 1. ledna v 10 hodin 55 minut a skončil po sedmi hodinách. Což přesně odpovídá času, kdy pak Dobeš dokument Machálkové krátce po 18. hodině odesílal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video