Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ve Štrasburku uspěl Čech, který chce zpátky dceru. Je s matkou v Rusku

  • 119
Evropský soud pro lidská práva se zastal Čecha, jehož dceru odvezla před pěti lety její matka do Ruska. Zdeněk Hromádka měl podle předběžného opatření pražského soudu dostat dívku do péče, Rusko však česká rozhodnutí nerespektovalo. Teď musí Hromádkovi zajistit kontakt s dcerou a navíc zaplatit odškodné.

Rusko podle rozsudku štrasburského soudu porušuje právo otce i dcery na rodinný život. Má proto zjednat nápravu a navíc zaplatit necelých 16 tisíc eur jako odškodnění. To je v přepočtu zhruba půl milionu korun. O verdiktu soudu informovala Česká televize.

„Ruské orgány by měly zjistit, kde se dítě nachází, a následně řešit otázku, jak napomoci účinnému navázání oslabeného či rozvolněného rodinného pouta,“ sdělila ČT mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Zdeněk Hromádka žil do roku 2007 se svou ruskou manželkou Olgou. Společně vychovávali dceru Annu. Hromádková podala žádost o rozvod a její manžel soud požádal o vydání předběžného opatření, které by matce zakázalo s Annou odjet do Ruska.

Otec upozorňoval, že by se to mohlo stát, soudkyně však zákaz vycestování nevydala. O rok později tehdy čtyřletá Anička skutečně s matkou skončila asi tisíc kilometrů východně od Moskvy. Soud následně svěřil dítě do péče otce, ruské úřady na to však už nebraly ohled.

Otec se marně domáhá vrácení Anny do Česka, české Ministerstvo spravedlnosti se snaží zajistit alespoň prozatímní styk otce s dcerou. Ruský nejvyšší soud však v roce 2009 rozhodl, že otec dívku nedostane. Situaci komplikuje ruské občanství, které Olga Hromádková dceři vyřídila během několika dní.

V květnu 2013 tehdejší český premiér Petr Nečas během návštěvy Ruska požádal předsedu ruské vlády Dmitrije Medveděva o pomoc v řešení případu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video