Kardiochirurg Jan Pirk se svým pacientem Jakubem H. po unikátní operaci-

Kardiochirurg Jan Pirk se svým pacientem Jakubem H. po unikátní operaci- | foto: Michal Sváček, MAFRA

První muž na světě žije bez srdce. Pomohla mu unikátní česká operace

  • 653
Lékaři pražského IKEM se pokusili o nahrazení celého srdce dvěma čerpadly. Uspěli. Mladý muž žije. Před českými doktory výjimečný zákrok zkusili jen kardiochirurgové z Texasu. Tehdy jejich pacient po týdnu zemřel.

Žije. Jenže pulz mu nenahmatáte, v hrudi mu nic nebuší. Momentálně přebývá na resuscitačním oddělení v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze a pomalou chůzí za pomoci chodítka si trénuje nohy.

"Člověk by nevěřil, jak po dvou a půl měsících v posteli zeslábnou," říká sedmatřicetiletý profesionální hasič Jakub H. z Neratovic.

Jak funguje mechanické srdce a jak proběhla náročná operaceČtěte v sobotu, 9. 6.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Brašnu, kterou má při chůzi přes rameno, nesmí odložit. Jsou v ní baterie, jež pomocí kabelů vedených do jeho boku a pak kamsi dál do těla napájejí dvě mechanická čerpadla, která mu nahradila srdce. To opravdové lidské srdce, které napadl agresivní nádor.

První pokus Američanům nevyšel

Jakub H. je první člověk na světě, který s pomocí dvou čerpadel s názvem Heart Mate II. žije. Má je už od 3. dubna.

Tehdy mu nemocné srdce vyřízli a místo něj našili čerpadla kardiochirurgové z pražského IKEM pod vedením profesora Jana Pirka. Stejnou operaci provedli zatím na světě jen kardiochirurgové v americkém Texasu, ale - na rozdíl od týmu profesora Pirka - neúspěšně.

"Řekl jsem mu, že je to operace, kterou na světě udělali jedinkrát v Texasu, v jednom z nejlepších kardiocenter na světě, a tam to museli po týdnu vypnout. Vzal to statečně, pochopil, že tato operace je pro něj jediná šance, jinak byl odsouzený zemřít," vzpomíná Pirk.

V IKEM mají s tímto typem mechanické srdeční náhrady zkušenosti už devět let a jsou v tomto oboru školícím střediskem pro celou Evropu a Asii. Krev z mechanické pumpy žene turbínka, která se točí ve vysokých obrátkách, soustavným proudem. Proto pacient nemá hmatný pulz. Dosud se vždy používalo jen jedno čerpadlo, které nahrazuje funkci levé srdeční komory.

Zachráněný záchranář

Jakub H. (37) je profesionální hasič. Má ženu a malého syna. Sportoval, cítil se zdravý. Nemoc udeřila náhle: psal na počítači, když zkolaboval. Lékaři zjistili, že má uprostřed srdce agresivní nádor. Bez operace by zemřel.

To však v případě Jakuba H. nestačilo. "Normálně, když to používáme, tak tam pacientovo srdíčko zůstane a čerpadlo pracuje místo levé komory. Tento pacient tam srdíčko nemá, proto jsme mu museli dát čerpadla dvě," vysvětluje unikátní operaci Pirk.

Zákrok trval osm a čtvrt hodiny. Pro lékaře bylo nejtěžší vzájemně čerpadla "vyladit".

Tlak v těle musí být různý. Plíce by jinak otekly

Zatímco krev z levé části srdce je do organismu vháněna pod vysokým tlakem, v pravé části srdce musí být tlak mnohem nižší. Odtud proudí krev do plic, aby se okysličila. Kvůli vyššímu tlaku by plíce otekly. Jenže čerpadla jsou vyrobena jako náhrada levé části srdce, tedy obě na vyšší tlak, proto musela být práce chirurgů naprosto precizní.

Na potíž upozornili v článku i Američané, kterým se tok při stejném zákroku krve sladit dlouho nedařilo. "Proto ta operace trvala tak dlouho. Hráli jsme si s tím hodiny, aby to správně fungovalo," podotýká Pirk. "Takový úspěch českou medicínu zdobí," pochválil práci jeho týmu ministr zdravotnictví Leoš Heger.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video