Vojáci wehrmachtu 15. března 1939 na Karlově mostě, dva dny poté, co byl o obsazení Moravec varován

Vojáci wehrmachtu 15. března 1939 na Karlově mostě, dva dny poté, co byl o obsazení Moravec varován | foto: Profimedia.cz

Unikátní akce čs. rozvědky zahájila boj s nacisty už před okupací

  • 65
Ojedinělá akce československých rozvědčíků, při níž přímo pod nosem hitlerovců odvezli do Londýna nejcennější část svých dokumentů se jmény a kontakty na stovky agentů, se odehrála před devětašedesáti lety 14. března 1939.

Šéf armádní rozvědky František Moravec obdržel od svého klíčového německého agenta A-54 Paula Thümmela 13. března varování, že již za dva dny obsadí nacisté Čechy a Moravu. Plukovník okamžitě informoval vládu, ale setkal se s ponižujícím posměchem.

"Nehrajte nám tu divadlo!" odbyl Moravce ministr zahraničí František Chvalkovský. A uštěpačně reagovali i ostatní členové vlády. O Moravcově varování pochyboval i generál Jan Syrový. Vždyť prý Praha dělá vše, co vidí Berlínu na očích! Proč by tedy plánoval okupaci?

Moravec odcházel 13. března z vlády zdrcen. V podstatě jí vypověděl poslušnost, když začal na vlastní pěst připravovat operaci "Transfer", při níž kromě cenných dokumentů odletělo do Londýna i jedenáct elitních členů rozvědky.

Volba mezi životem a smrtí
"Důstojník německé rozvědky Paul Thümmel však Moravce nevaroval z lásky k Čechoslovákům, nýbrž proto, aby v Praze nepadly do rukou gestapa důkazy o jeho dvojí hře," říká Karel Straka z Vojenského historického ústavu. Ty také Čechoslováci důsledně zlikvidovali, nebo si je odvezli do Londýna.

"Pamětníci říkají, že Moravcovi lidé po sobě nechali prázdné trezory, obláčky cigaretového kouře a hromady popele ze spálených dokumentů na dvoře dnešního generálního štábu. Museli neuvěřitelně dřít a improvizovat, aby to do blížícího se příjezdu nacistů stihli," dodává Straka.

Dalším Moravcovým krokem byla dohoda s Brity, aby 14. března přistavili na ruzyňské letiště stroj pro jedenáct zpravodajců. Šéf rozvědky je vybíral podle tvrdého kritéria: čím víc toho víš o Thümmelovi, tím větší máš šanci odletět.

Moravec řešil strašné dilema. Ti, kdo letěli, měli naději žít. Rozvědčíci, kteří zůstali, měli naději minimální. A mnozí z nich také zahynuli. Výčitek, koho vzal s sebou a koho nechal v Praze, se až do smrti nezbavil.

Čechoslováci začali s bojem první
S odletem britského letounu s důstojníky a nejcennějšími rozvědnými dokumenty na palubě začal 14. března boj Čechoslováků proti Třetí říši. A jak připomíná historik Jan B. Uhlíř, začal jako první v Evropě a trval nejdéle.

Moravcova operace "Transfer" vyhoví podle něj i dnešním kritériím. A to tím spíše, že o pár měsíců později se z již z nacisty okupovaného Česka podařilo do Británie "propašovat" i jejich rodiny, jimž by se gestapo určitě mstilo.

Až do svého zatčení v roce 1942 dodával A-54 Londýnu velmi cenné informace o Hitlerových plánech. K nejvýznamnějším akcím, které Moravec naplánoval, patří nicméně likvidace třetího muže nacistické říše Reinharda Heydricha, jehož v Praze odstranili parašutisté Jan Kubiš s Josefem Gabčíkem.

František Moravec (1895–1966)

. František Moravec (1895–1966)

Bojoval v první světové válce jako legionář na ruské frontě. Po válce je přidělen k rozvědce, kterou posléze řídí.
14. března 1939 odlétá s deseti špičkovými zpravodajci do Londýna a pokračuje ve své práci při exilové vládě Edvarda Beneše. Je autorem plánu k likvidaci Reinharda Heydricha v roce 1942. Po komunistickém puči v roce 1948 opouští republiku. Až do smrti pracuje jako poradce na ministerstvu zahraničí USA.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue