Za únik plynu v centru Prahy nejspíš může prasklá spojka na plynovodu

  • 12
Za čtvrtečním rozsáhlým únikem plynu v centru Prahy zřejmě může podle prvních informací prasklá spojka na potrubí. Plynaři závadu přes noc opravili, plynovod napustili a začali s obnovou dodávek zákazníkům. Redakci iDNES.cz to řekl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Příčinou úniku plynu se zabývá policie.

Ve čtvrtek večer hasiči evakuovali pět set lidí z Masné ulice na Starém Městě. Z výkopu, kde dodavatelská firma pro společnost Pražská plynárenská Distribuce vyměňovala potrubí ze 70. let za plastové, unikal plyn. Zdravotníci na místě ošetřili pět lidí, kteří se plynu lehce nadýchali. V okolí také nejezdily tramvaje.

Kolem 23. hodiny se plynařům únik podařilo zastavit. Během noci pak závadu opravili. Podle prvotních informací byla na vině závada spojky na potrubí.

„Nevíme, proč se to stalo, nicméně praskla tam spojka na potrubí. Zatím není jasné, jestli šlo o výrobní vadu, nebo něco jiného,“ sdělil iDNES.cz v pátek  mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Zmíněnou součást si odvezla policie, která příčiny úniku vyšetřuje.

„Plynovod je v tuto chvíli už napuštěný a postupně se obnovuje dodávka 277 odstaveným zákazníkům, kterých se to dotklo,“ uvedl  kolem 9:30 Vránek. Situaci však komplikuje fakt, že část obyvatel dotčených domů využila prodlouženého víkendu k odjezdu z metropole.

Technici totiž potřebují, aby v bytech, kam obnoví dodávku plynu někdo byl, a zkontroloval, jestli je vše v pořádku. „V některých případech jsou lidé na svátky pryč až do neděle, takže to poběží ještě další dny,“ uzavřel mluvčí.

Evakuovaní lidé se již vrátili do svých bytů, autobusy a tramvaje již v oblasti jezdí bez omezení.

5. července 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video