Unii svobody povede Hana Marvanová

  19:33
Liberec - Z napínavého souboje vzešla v Liberci nová předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. O jejím vítězství nad dalším kandidátem Vladimírem Mlynářem rozhodlo nakonec sedm hlasů. Pro Marvanovou se nakonec vyslovilo celkem 137 delegátů republikového sjezdu strany z celkového počtu 271. Po své porážce odmítl Mlynář setrvat na vedoucích postech a rozhodl se nekandidovat na funkci místopředsedy.

Jako hlavní cíl čtyřkoalice vidí Marvanová vítězství v parlamentních volbách příští rok. Jinak podle ní hrozí opakování opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. K dosažení volebního vítězství musí čtyřkoalice přestat řešit "nesmyslné spory o rozdělení postů a virtuálních křesel" a začít se zabývat skutečnými problémy lidí. "Do čela musíme stavět maximálně věrohodné politiky," zdůraznila.

Marvanová, která v čele strany nahradí dosavadního předsedu Karla Kühnla, ve svém projevu zmínila základní priority Unie svobody: právní stát, investice do vzdělání, snížení daní, svobodu a stejná pravidla pro všechny. Ve volební kampani musejí podle ní politici unie a celé čtyřkoalice jasně a srozumitelně
voličům vysvětlit, v čem tkví změna, kterou jim nabízejí.

"Aktuální téma nezní: vyjednat účast Unie svobody ve vládě. Aktuální téma je: vyhrát volby a změnit tuto zemi," řekla na závěr delegátům libereckého sjezdu.

Straničtí kolegové: dobrá volba
Bývalí šéfové strany Karel Kühnl a Jan Ruml zvolení nové předsedkyně přivítali, zároveň však litují ústupu Vladimíra Mlynáře."Hana Marvanová je tou osobou, která v roli předsedkyně bude schopna oslovit nerozhodnuté či nestálé voliče," řekl Kühnl agentuře ČTK.

Výsledky voleb libereckého sjezdu

Předsedkyně: Hana Marvanová
1. místopředseda: Ivan Pilip
Místopředseda: Petr Mareš
Místopředseda: Pavel Pešek
Místopředseda: Robert Kolář

Podle Rumla pomůže žena v čele Unie "projasnit" tvář strany.  Také Ruml se pozastavil nad Mlynářovým rozhodnutím. "Je to škoda, myslím, že měl kandidovat do vedení strany, protože je to člověk, který má nápady, je kvalifikovaný tu práci zastávat a mrzí mě, že se tak rozhodl," řekl Ruml.

Podle mínění politologů dala Unie svobody najevo svou vůli po určité změně, i když ne tak výraznou jako nedávno KDU-ČSL zvolením Cyrila Svobody. Politolog Bohumil Doležal upozornil, že Hana podle jeho názoru ve špatném slova smyslu  bezprostřední, což by mohlo stranu poškodit.

"Ta osoba nemá vůbec žádný pocit zodpovědnosti za to, co dělá. Ale to není pro Unii svobody tak netypické. Na tom Unie svobody stojí," poznamenal Doležal, když připomněl nedávné prohlášení Marvanové o neexistenci právního státu v České republice.

Šance byly vyrovnané
Odhadovat, kdo se stane novým předsedou, jen podle průběhu krajských konferencí unionistů bylo ošidné. Delegáti to nedali jednoznačně najevo.

"Tipovat si netroufnu. Je to asi půl na půl," odhadoval ještě před hlasováním příznačně jeden z předních unionistů, který nechtěl hovořit o vyhlídkách Marvanové nebo Mlynáře otevřeně, z obav, aby předem nějak neovlivnil jejich vyrovnaný volební souboj.

Unie svobody je v jiné situaci než před měsícem lidovci, partneři ze Čtyřkoalice. Sjezd KDU-ČSL měl ukončit vnitrostranickou krizi, kterou vyvolalo sestavování stínové vlády Čtyřkoalice. To sice otřáslo i unií, ovšem tak ostré osobní spory nejvyšších představitelů to neznamenalo.

Čím se liší?
Čím se od sebe Marvanová a Mlynář liší? Najít odpověď na tuto otázku je složitější. "Zásadní programové rozdíly ani nejsou," připouští sám Mlynář, který se o křeslo předsedy bude pokoušet podruhé. Loni prohrál s Karlem Kühnlem, jenž už letos kandidovat nebude.

Výsledky ankety ZDE

Mlynář chtěl účastníky sjezdu oslovit především svou vizí profesionála, který se bude politice věnovat naplno. Oprašoval rovněž původní programové principy unie. Marvanová to vidí jinak.

"Odmítám teorii politika-profesionála. To si můžou dovolit jen muži," řekla nedávno v rozhovoru pro MF DNES.

Mohla vsadit právě na to, že je žena (i díky tomu byla podle zákulisních informací považována za mírnou favoritku). V Česku je to poprvé, co parlamentní stranu povede žena. Ale také na svůj postoj při sestavování stínové vlády: stejně jako lidovec Cyril Svoboda odmítala zařazení Miroslava Kalouska do tohoto týmu. Když svůj názor neprosadila, rezignovala na členství ve čtyřkoaliční politické radě, to jí však na popularitě uvnitř strany neubralo, spíše naopak.

Ani o jednom nelze prohlásit, že je novou tváří v politice. Mlynář do ní vlétl raketově - rovnou do křesla ministra v Tošovského vládě v lednu 1998. Marvanová v ní strávila deset let, během nichž vystřídala Občanské fórum, ODS a unii.

Co udělám, když budu v čele

Jaké byly názory nejžhavějších kanditátů na místo v čele Unie svobody? Rozdíly lze vyčíst z toho, jak odpověděli na stejné otázky.

Co nabízíte jiného než váš protikandidát?

Marvanová: Kladu důraz na program, který musíme lidem představit, a ukončení personálních sporů, které poškodily důvěryhodnost Čtyřkoalice.

Mlynář: Nabízím rozvahu. Unie svobody totiž tíží trauma častých proměn názorů. Přes rok jsme sebe i své příznivce ujišťovali, že náš předseda bude také lídrem Čtyřkoalice. Pak bác a lídrem se stal Cyril Svoboda. Sotva jsme se vzájemně přesvědčili, že důležitější než osoba lídra je náš vliv na program Čtyřkoalice, zase změna. Takové piruety se už nesmějí opakovat.

Považujete Čtyřkoalici stále za životaschopný projekt?

Marvanová: Ano, za předpokladu, že se po problémech s" jarní dohodou" vyvarujeme sporů.

Mlynář: Ano. Nevznikla jen kvůli opoziční smlouvě. Spojují nás základní programové cíle: dokončení polistopadových reforem, otevřená společnost a princip rovných šancí, cesta do EU.

Jste připraveni jít samostatně do voleb?

Marvanová: Podporuji, abychom šli do voleb společně ve Čtyřkoalici. Unie musí být také schopna jít do voleb samostatně.

Mlynář: Pokud by to bylo nutné, ano.

Chcete nějak pozměnit stínovou vládu? Jak konkrétně?

Marvanová: Ve stínové vládě nemělo jít o rozdělení budoucích křesel, ale o důvěryhodný volební tým. Prosazuji, aby v duchu těchto principů byla stínová vláda rekonstruována.

Mlynář: Stínová vláda musí nejprve předvést co umí. Pak teprve můžeme mluvit o případných personálních změnách.

Jak chcete zastavit ztrátu voličů, která v poslední době Čtyřkoalici potkala?

Marvanová: Pokles preferencí je logickým trestem. Čtyřkoalice se musí vrátit k obsahu svého hesla z podzimních voleb Společně pro změnu a předvést, že se bez osobních sporů umí dohodnout na programu, který přinese skutečnou změnu politické situace. Musí ji reprezentovat maximálně důvěryhodné osobnosti.

Mlynář: Pokles preferencí je možno zastavit jediným způsobem: skutečnou politickou prací, tedy důsledným hájením zájmů našich voličů.

Přemýšleli jste o tom, co budete dělat, když prohrajete? Budete se ucházet o jinou funkci?

Marvanová: Jsem připravena pomáhat Unii svobody v jakékoli roli. Nebudu-li předsedkyní, budu kandidovat na jinou funkci ve vedení strany.

Mlynář: Kandiduji na předsedu strany podruhé, a pokud neuspěji, bude to důvod k hlubšímu zamyšlení se. Určitě nebudu kaskádovitě kandidovat, abych se někde uchytil.

 

Karel Kühnl odevzdává svůj hlas pro jednoho z kandidátů na předsedu Unie svobody

Delegáti sjezdu při projevu kandidátů libereckého sjezdu Unie svobody

Karel Kühnl naslouchá projevu Vladimíra Mlynáře

Hana Marvanová přijímá gratulace po svém zvolení, vlevo zklamaný Vladimír Mlynář

Hana Marvanová krátce po svém zvolení předsedkyní Unie svobody

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  7:03

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...