Filip Crhák u soudu kvůli červeným trenkám.

Filip Crhák u soudu kvůli červeným trenkám. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Jeden ze členů Ztohoven zemřel. Podlehl zraněním po nehodě na motorce

  • 514
Filip Crhák, jeden ze členů skupiny Ztohoven, podlehl v neděli odpoledne vážným zraněním, která utrpěl při nehodě na motocyklu. Jedenačtyřicetiletý umělec se živil jako výtvarník, fotograf a věnoval se digitální komunikaci. Byl jedním z trojice mužů, kteří předloni v září vylezli na střechu Pražského hradu a vyměnili standartu za červené trenýrky.

Crhák na motorce havaroval na konci dubna a do neděle bojoval o život v nemocnici. V neděli večer skupina Ztohoven na svém facebookovém profilu zveřejnila symbolický obrázek červených trenek s černou stužkou v rohu.

Smrt svého kolegy ze Ztohoven potvrdil pro Seznam.cz Roman Týc. „Motorka/strom/mnohočetná zranění/operace/měsíc bojoval/včera odpoledne zemřel,“ napsal Týc webu.

Filip Crhák spolu s Davidem Honsem a Matějem Hájkem za akci s červenými trenkami dostali v dubnu nepravomocně podmínky. Všem třem mužům soud dal stejně vysoké tresty - šest měsíců, podmíněně odložených na zkušební dobu jednoho roku. Obžalovaní kromě toho musí uhradit škodu přesahující 64 tisíc korun. Propadnou jim některé věci, včetně červené textilie využité na zpodobnění pánských trenýrek (více o udělení podmínek čtěte zde).

Podívejte se na začátek soudu, který řešil kauzu rudých trenýrek:

29. června 2016

Skupina standartu po sundání z Hradu rozstříhala na 1 152 kusů, které rozdala různým lidem. Mluvčí skupiny Petr Žílka tehdy rozstříhání standarty odůvodnil tím, že ji vrací českému lidu. Všech 1 152 lidí, kteří její kousek dostali, bylo podle něj vybráno zcela náhodně. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček jejich akci označil za „prasárnu“ (o rozstříhání standarty čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video