Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlavně ať není moc emancipovaná. Lovci Ukrajinek se přesunuli na seznamky

  20:00
Mladá žena, maximálně do 30 let, štíhlé postavy, dobrá kuchařka. I takové jsou požadavky na ukrajinskou partnerku. Muži, kteří Ukrajinky vnímají jako submisivní sílu v domácnosti, se přesunuli na online seznamky, kde zkouší své štěstí. Tento trend se objevuje nejen v Česku, ale i ve světě.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Mladá žena, maximálně do 30 let, vyšší a rozhodně štíhlé postavy, dobrá kuchařka milující úklid a čistou domácnost. Hlavně by neměla být příliš emancipovaná (jako některé ženy) a musí mít pochopení pro moji práci (nebo koníčky).“

Seriózní klienti, které agentura běžně zastupuje, podobné požadavky nemají a podobné detaily nepožadují.

Kristýna Mertlová, majitelka seznamky Date2K a Tvoje láska

To je příklad požadavků, které po vypuknutí války na Ukrajině začaly registrovat seznamky Date2K a Tvoje láska. Jak popisuje majitelka seznamek Kristýna Mertlová, v některých případech se setkává s nereálnými a dost podezřelými požadavky. „Tyto zájemce ihned odmítáme,“ zdůrazňuje.

Co se týče ukrajinských žen, válka umožnila eskalaci staršího trendu, patrného ve vícero zemích. Ohledně ukrajinských žen v nich stále panují jisté stereotypy – například že jsou méně emancipované, submisivnější, více orientované na vedení domácnosti. A to přesto, že mezi ukrajinskými uprchlicemi jsou ženy nejrůznějších povolání a kvalifikací, které rozhodně nelze zařazovat podle národnostních či genderových stereotypů.

Ubytuji Ukrajinku, pouze single, za úklid a vaření. Lidé zneužívají situace

Například jedna ze stránek, která nabízí seznámení vyloženě s ukrajinskými ženami a která existovala už před válkou, v kostrbatém překladu (zachovaném v původní podobně, pozn. red.) ohledně ukrajinských žen uvádí, že „(p)ro ně není typický příliš vysoké sebevědomí i když vědí, že jsou krásné. Obvykle, ne jsou rozmazlené peníze a zbytečnou pozorností. Jsou důkazem toho, že za perfektním vzhledem top modelek se schovává skromnost, přátelství, schopnost porozumět milovaného člověka v obtížné situaci“.

O českých ženách pak stránka tvrdí, že „ve většině českých rodin, vychováváni v lásce a péči. Jejich připravují na roli úspěšné ženy, a manželky, starostlivé matky a hospodyně až na místo druhé“ a „rozdělení odpovědnosti v tomto smyslu je pro Ukrajinské ženy šokující“.

Mertlová upozorňuje také, že seriózní klienti, které agentura běžně zastupuje, podobné požadavky nemají a podobné detaily nepožadují. Dodává, že je vidět, že autoři zmíněných inzerátů nemají o skutečně seriózní vztah zájem.

Jak v tomto kontextu zdůrazňuje socioložka Lenka Simerská, ženy z Ukrajiny nejsou armádou uklízeček a domácích pečovatelek, ale různorodá skupina všech možných profesí. Pokud dotyční za přístřeší či vztah požadují protislužby, jedná se o takzvanou šedou zónu ekonomiky. Ženám hrozí, že se dostanou do závislé pozice a nebudou poté schopny postavit se na vlastní nohy a vybudovat v Česku svobodný a legálně zajištěný život. Navíc se snadno mohou dostat pod sexuální nátlak.

O Rusky zájem už není

Mertlová zároveň uvádí, že hned po vypuknutí války enormně klesl zájem o ženy ruské národnosti. „Jedná se o atraktivní ženy, které v České republice žijí už i několik let, ale někteří z klientů vyloženě jako jednu z preferencí uvedou, že ruské ženy, i když by s nimi byli sebevíc kompatibilní, nechtějí,“ popsala Mertlová.

Vzrůstá však požadavek, aby seznamka zjistila, jaké mají ženy politické názory. „Ve chvíli, kdy odmítáme tyto informace zjišťovat s tím, že politika opravdu není tématem a obsahem naší seznamovací práce a ať si případně toto téma nechají na první rande a hlavně osobně, tak rande odmítnou, že nebudou riskovat,“ doplňuje Mertlová.

Takovou situaci zažila klientka Nataša, atraktivní a úspěšná podnikatelka původem z Ruska, která se na seznamce snaží najít lásku. Klient, ke kterému se mohla hodit, ji však odmítl: „Dobrý den, normálně by to tolik nevadilo, ale v současné situaci ta národnost…“ okomentoval. Pracovnicím seznamky doslova řekl, že za jiných politických okolností by s dotyčnou na rande šel, ale nyní to odmítá.

Emancipovanou ženu nechceme

Na vzrůst poptávky po ukrajinských ženách upozorňoval kanadský server CTV News Montreal již začátkem dubna. Seznamka jménem Ukreine, založená Dimitrijem Berezňakovem, hlásila dvoj- až trojnásobný nárůst zájmu ze strany mužů. Služba se sídlem v Montrealu a Charkově hlásá, že „všechny krásné ruské a ukrajinské ženy, které vidíte na naší seznamce, prošly přísným ověřovacím procesem, aby se potvrdilo, že jsou opravdové, upřímné a chtějí vztah“.

Stránka uvádí, že většina klientek žila ve městech jako Charkov, Sumy, Dněpr, Mariupol, Cherson, Nikolajev, tedy městech nejvíce postižených válkou, a tedy se již většina z nich evakuovala do jiných částí Ukrajiny nebo do sousedních zemí.

Před podobnými praktikami varuje také kanadský právník Stéphane Handfield: „Situace těch žen je znepokojující. Mohou být odhodlané udělat cokoli, aby se dostaly ze země, a to včetně toho, že se vystaví nebezpečné situaci?“

Pozadu v trendu nezůstává ani Polsko. Skupina „Polák hledá ukrajinskou manželku“ na Facebooku čítá už přes čtyři tisíce členů, hlavně mužů. „Především ženy z Ukrajiny ještě nejsou tolik zkažené západoevropským blahobytem,“ říká Lukasz, osamělý muž z Varšavy. „Některé Polky to mají převrácené kvůli tomu blahobytu. Mám na mysli hlavně emancipaci,“ citoval jej list Gazeta Wyborcza.

Další inzeráty obsahují věty typu: „Naléhavě hledám dívku z Ukrajiny. Mám vlastní byt a dobře placenou práci. Vyžaduji: věk 16 až 25 let či 37 až 42, váha pod 70 kg“ nebo že „žena musí být štíhlá, hezká a mladší 40 let a „nemusí být nejkrásnější, ale nemůže být tlustá“.

Podobné komentáře se nezřídka objevují také na českém Facebooku: „Vážené dámy. Vídám na seznamkách chlapi kteří hledají Ukrajinky. Jestli jste sami a nechcete být sami, tak si rychle najděte chlapa. Ono se dá předpokládat, že opravdu spousta Ukrajinek zůstane v ČR. Zejména ty jejichž muži padnou. Ale také ty, které neměly spokojený vztah. Rády zůstanou a budou mít o něco lepší život,“ píše uživatel Ondřej, který míní, že Češky jsou rozmazlené, protože „mohly měnit chlapa, kdy se jim zachtělo“.

Ukrajinka pro Číňana

Obdobný trend lze sledovat také v Číně. Pavel Štěpaněts, ruský majitel seznamky Meiliška, která páruje čínské muže s východoevropskými ženami, uvedl, že po napadení Ukrajiny se „poptávka“ po Ukrajinkách takřka zdvojnásobila. Platforma nyní registruje zhruba deset poptávek denně. „Tito klienti vědí, že Ukrajinky jsou smutné a budou Čínu vnímat jako bezpečné místo, kde si budou chtít najít čínského manžela,“ uvedl.

Velkou roli ve prospěch podobných seznamek hraje v Číně politika jednoho dítěte, která platila mezi lety 1980 až 2015. Kvůli ní – a kvůli preferenci mužského potomka – zůstaly miliony mužů bez možnosti najít si partnerku. I proto čínská média hojně spekulují o tom, že právě ukrajinské manželky mohou tuto genderovou propast pomoci překlenout.

Číňané navíc podle Štěpanětse preferují východoevropanky, protože nemají tolik požadavků na majetek manžela jako čínské ženy. Roli hrají také asijské ideály krásy; pro čínského muže je známkou úspěchu oženit se se světlou, blonďatou Evropankou.

Čínská média zároveň s rostoucí poptávkou musela začít regulovat příspěvky týkající se Ukrajinek. Podle serveru Insider sociální síť Weibo zablokovala přes deset tisíc účtů, protože „zesměšňovaly válku“ nebo zveřejňovaly nepřístojné komentáře o Ukrajinkách jako „pojďme zajmout ty ukrajinské krásky“.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:43

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...