Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak je to s Ukrajinou a jejím případným vstupem do Unie

  16:00
Co znamená žádost Ukrajiny o vstup do Evropské unie? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podal v pondělí žádost země o členství v EU. Evropský parlament poté vyzval orgány EU, aby pracovaly na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině a aby ji začlenily do unijního trhu. Jak je to s přijetím nové země do Evropské unie a existuje zrychlený proces? Redakce iDNES.cz přináší odpovědi na základní otázky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Kdo se může připojit k EU?

O členství v Unii může požádat jakýkoli evropský stát, který uznává její společné hodnoty a zavazuje se k jejich podpoře (článek 49 Smlouvy o EU). 

Prezident Zelenskyj podepsal žádost o přijetí. Co to znamená?

Podle analytika Ondřeje Mocka z Asociace pro mezinárodní otázky a Mendelovy univerzity v Brny je právě podpis zahájením přístupového procesu. „Bez něj to nejde spustit. Každý stát, který chce být členem EU, tak musí podat žádost,“ popsal. 

Ukrajina žádá o okamžité přijetí do EU podle nové speciální procedury. O co jde?

Přijetí do EU funguje podle zaběhnutého procesu. Možnou variantou jak proces urychlit, je zatím udělit Ukrajině kandidátský status hned, což požaduje například polský prezident Andrzej Duda.

„Polsko obhajuje rychlou cestu pro členství Ukrajiny v EU. Status kandidátského státu by měl být udělen okamžitě a rozhovory o členství by měly začít vzápětí poté,“ napsal Duda.

Podle Mocka ale žádná rychlejší cesta neexistuje. „Tady se bavíme o nějakém hypotetickém scénáři, který by mohl nastat, nicméně žádná zrychlená procedura reálně v žádných smlouvách není. My známe pouze jednu proceduru, kterou si prošly všechny členské země,“ popsal.

Jaký je postup, kdo rozhodne o přijetí?

Pokud si určitá země přeje přistoupit k Unii, předloží svou žádost Radě EU, která požádá Evropskou komisi o poskytnutí stanoviska. O této žádosti je informován Evropský parlament. Je-li stanovisko komise příznivé, může rada rozhodnout (jednomyslně), že tomuto státu bude udělen status kandidátské země. Rada pak na základě doporučení Komise – opět jednomyslně – rozhodne, zda by jednání měla být zahájena. 

Rozhodnutí o vstupu nových států do EU leží na členských zemích, které ne vždy souhlasí s názory EK a v minulosti blokovaly přístupové rozhovory s některými kandidáty kvůli bilaterálním konfliktům.

Jak dlouho trvá proces přijetí?

Konkrétní lhůta, do které se musí rozhodnout o přijetí, neexistuje. Česko například o vstupu do EU vyjednávalo několik let. U každé země je to jinak, i ve stavu kandidátské země se může nacházet dlouhé roky. Například Turecko získalo status kandidáta už v roce 1999. 

Jaké požadavky musí země plnit?

Pro proces integrace do EU jsou v případě každé kandidátské nebo potenciální kandidátské země klíčová kodaňská kritéria, která stanovila Evropská rada v roce 1993 v Kodani, ke kterým patří stabilita institucí zaručujících demokracii, právní stát, lidská práva a respektování a ochranu menšin, fungující tržní hospodářství a schopnost přijmout závazky vyplývající z členství.

Strádáme i za vás, musíte prokázat, že jste s námi, vzkázal Zelenskyj Evropě

„Kodaňská kritéria zjednodušeně říkají, že stát musí být demokratický, musí mít stabilní instituce, musí mít fungující tržní ekonomiku, musí také přijmout sekundární právní akty, které jsou jinými slovy to, co harmonizuje Evropskou unii,“ popsal analytik. 

Jaké problémy jsou se vstupem Ukrajiny do EU spojené?

Vstup do Evropské unie není jednoduchá záležitost. V průměru trvá čtyři až pět let, než vyjednávání dospějí do bodu, kdy všechny členské státy přijetí nové země schválí. Země musí mimo jiné přijmout řadu pravidel a regulací, které musí členit do vlastního právního řádu, a hlavně přesvědčit všechny členské státy, aby hlasovaly pro. Vnitřní trh země musí být připraven na integraci s tím evropským. A protestovat by mohly země jako je Černá Hora, Srbsko nebo Turecko, které o vstup usilují už roky.

Případný úspěšný vstup by přitom měl dopady i na samotnou Evropskou unii a její další členy. Ukrajina má na čtyřicet milionů obyvatel a jako taková by se zařadila mezi pět největších členských zemí. To by znamenalo také velké zastoupení v Evropském parlamentu a, jak upozorňují odborníci, posun celkové mentality blíže k východu. Ukrajina má také nejnižší HDP na obyvatele v celé Evropě. Změnila by se tak struktura příjemců evropských strukturálních a investičních fondů.

Největší problém by ale mohl činit samotný konflikt s Ruskem. Článek 42 Smlouvy o Evropské unii uvádí, že „pokud se členský stát stane na svém území cílem ozbrojeného napadení, poskytnou mu ostatní členské státy pomoc a podporu všemi prostředky, které jsou v jejich moci, v souladu s článkem 51 Charty Organizace spojených národů.“

Kdo vstup Ukrajiny do EU podpořil?

Kandidaturu Ukrajiny do Evropské unie již podpořila řada státníků. Mezi nimi i český prezident Miloš Zeman, který v pondělí spolu s prezidenty Bulharska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska podepsal otevřený dopis, ve kterém vyzývá členské státy k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a k zahájení procesu přístupových jednání. „Pevně věříme, že Ukrajina si zaslouží perspektivu přistoupení k EU,“ stojí v dopisu.

Osm prezidentů, včetně Zemana, žádá zahájení jednání o přijetí Ukrajiny do EU

Pozitivně se vyjádřil i český premiér Petr Fiala. „Jsem sice příznivcem standardních procedur, ale my nyní nejsme ve standardní situaci. Musíme v tuto chvíli dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí,“ řekl v pondělí.

Ukrajinskou žádost podpořili i některé země západní Evropy. Třeba irský premiér Micheál Martin řekl, že neví, jestli může být ukrajinská žádost vyřízená okamžitě, rozhodně by ale byl pro zrychlení procesu a pro to, aby Evropská unie dala jasně najevo, že se Ukrajina může stát členem. „Evropská unie vždy byla domem s otevřenými dveřmi,“ řekla zase v pondělí německá ministryně zahraničních věcí Annalena Baerbocková s tím, že Ukrajina je součástí zmíněného „evropského domu“. Dodala však, že nejde o něco, co by se dalo vyřídit v několika měsících.
Naopak z řady jiných zemí zní spíše skepse. Španělský premiér Pedro Sánchez řekl, že přijetí státu do EU je „dlouhý proces s požadavky a reformami“, které je třeba splnit. Nizozemský premiér Mark Rutte zase uvedl, že v tomto okamžiku to není dobré téma k diskuzi. „Tím Ukrajině nepomůžeme,“ řekl.

Evropský parlament pak v úterý schválil usnesení, ve kterém vyzval orgány EU, aby na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině pracovaly a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu. Pro bylo 637 ze 676 hlasujících.

Kdo jsou nyní kandidátské země?

Nyní probíhají přístupová jednání s Černou Horou, Srbskem a Tureckem. Dalšími kandidátskými zeměmi jsou Albánie a Republika Severní Makedonie a potenciálními kandidátskými zeměmi Bosna a Hercegovina a Kosovo.

Turecko požádalo o členství v EU v roce 1987 a za kandidátskou zemi bylo prohlášeno v roce 1999. Jednání byla zahájena v říjnu 2005. Vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií komplikuje vícero sporů. Vedle rozepří o námořní ekonomické zóny s Kyprem a Řeckem turecká vláda čelí často kritice unijních zemí za své autoritářské počínání.

Srbsko a Černá Hora jsou v rozhovorech o vstupu nejdále a komise hovoří o jejich možném přijetí ve druhé polovině tohoto desetiletí. Albánie a Severní Makedonie dostaly od EU souhlas k zahájení přístupových jednání, oficiální termín však stále nemají. Bosna a Hercegovina a Kosovo pak mají k začátku mnohaletého přístupového procesu nejdále. Unie není v pohledu na své rozšíření jednotná a mezi politiky rostou obavy, aby se kvůli neshodám členských zemí, které dlouhodobě blokují postup rozšíření, Balkán nedostával pod stále větší vliv Ruska nebo Číny.

Rozšiřování EU (dříve Evropské společenství, ES; pojem EU se užívá od roku 1993, kdy začala platit maastrichtská smlouva):

  • 1. ledna 1958 - Zakládajícími členy ES se staly Francie, západní Německo (SRN), Itálie, Nizozemsko, Belgie a Lucembursko.
  • 1. ledna 1973 - Vstoupily Británie, Dánsko a Irsko.
  • 1. ledna 1981 - Vstoupilo Řecko.
  • 1. ledna 1986 - Vstoupily Španělsko a Portugalsko.
  • 3. října 1990 - Sjednocením Německa přistoupilo východní Německo, respektive bývalá NDR.
  • 1. ledna 1995 - EU se rozrostla o Rakousko, Finsko a Švédsko.
  • 1. května 2004 - "Maxirozšíření" EU o Česko, Estonsko, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Polsko, Slovensko, Slovinsko; Kypr do EU vstoupil formálně celý, ale evropská legislativa se vztahuje jen na řeckou část ostrova).
  • 1. ledna 2007 - Do unie vstoupily Bulharsko a Rumunsko.
  • 1. července 2013 - EU se rozšířila o Chorvatsko na 28 zemí.

Naopak z Evropských společenství (ES; předchůdce EU) či z EU vystoupily Alžírsko, souostroví Saint-Pierre a Miquelon, ostrov Svatého Bartoloměje, Británie.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...