Do celorepublikové úklidové akce Ukliďme svět! Ukliďme Česko! se pustili...

Do celorepublikové úklidové akce Ukliďme svět! Ukliďme Česko! se pustili dobrovolníci v okolí řeky Ohře. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Ukliďme Česko. Ochránci přírody hledají tisíce dobrovolníků, vítají každého

  • 40
Konec zimy je obvykle obdobím velkých úklidů. Organizátoři z Českého svazu ochránců přírody letos chtějí znovu svolat desetitisíce dobrovolníků, kteří by se zapojili do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Během loňska do přírody vyrazilo 150 tisíc lidí, aby ji zbavili tun odpadků. Pomáhají i firmy, tentokrát přispěje pivovar.

Spolek Ukliďme Česko letos vyrazí na Orlík. Už 15. února tam organizuje úklidovou akci, která chce dno přehrady vyčistit ještě před tím, než bude znovu koncem února napuštěna. Snížená hladina totiž ukázala velké množství nepořádku. 

„Při obdobné akci před 16 roky se na Orlíku podařilo sesbírat 22 tun odpadků, uvidíme, jestli se toto číslo podaří dobrovolníkům, místním rybářům, našim zaměstnancům a kolegům letos překonat“, uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Do akce se může zapojit naprosto každý, kdo má zájem likvidovat odpadky z míst, kam určitě nepatří. Většinou jde o turistické trasy a břehy potoků a řek.

Stačí se jednoduše přihlásit jako dobrovolník a vybrat si v interaktivní mapě místo, kde úklid organizuje. Pak se mohou připojit ostatní. Na řadě míst organizují úklid obce, jinde firmy nebo právě jednotlivci.

Hlavním jarním úklidovým dnem bude sobota 4. dubna, je ale možné se registrovat i na jiné dny.

Partnerem letošního ročníku akcí se stal pivovar Gambrinus. Ten se už před časem rozhodl skoncovat s plasty a od ledna pivo neprodává v PET lahvích, které dobrovolníci jako odpad nacházeli nejčastěji. Předloni na podzim jich během jediného úklidového dne napočítali přes 30 tisíc.

Nová aplikace chce zabránit černým skládkám

Spolek Ukliďme Česko pamatuje také na prevenci. Na začátku roku představil novou odpadovou aplikaci Kam s ním. Její autoři doufají, že se díky ní sníží počet černých skládek v přírodě.

Ukliďme Česko a jaro bude ještě krásnější. V sobotu se hodí každá ruka

„Naším cílem není donekonečna uklízet nepořádek po jiných. Proto jsme vyvinuli aplikaci Kam s ním, pro ty, kteří by snad i dnes, v době sběrných středisek a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad nevěděli“, říká autor projektu Miroslav Kubásek.

Aplikace funguje tak, že uživatelům poradí, kde v jejich okolí legálně a v drtivé většině i bezplatně odevzdat běžný odpad z domácnosti. Zároveň pamatuje na prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro i nebezpečný odpad.

„Každý kousek odpadu se počítá, a čím více dobrovolníků se zapojí, tím větší kus přírody se podaří společnými silami uklidit,“ uzavírá spolek Ukliďme Česko, který láká další dobrovolníky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video