Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Žádné čekání na posudek. Podivíni o zbraň přijdou hned, navrhuje vláda

  • 537
Vláda půl roku po střelbě v Uherském Brodě nachystala nový zákon, který by měl do budoucna podobným tragédiím zabránit. Policisté by podle návrhu měli mít právo sebrat zbraň komukoliv, kdo by mohl trpět psychickou poruchou a ohrožovat své okolí, píše MF DNES.

Návrh zákona, který má zpřísnit držení zbraní, bude posuzovat Legislativní rada vlády. Pokud novela projde, zkrátí se platnost zbrojního průkazu z deseti let na polovinu. Zásadnější je však návrh, že policisté budou mít právo odebrat komukoliv zbraň, aniž by čekali na lékařské posudky.

Když lidé upozorní na zvláštní chování ozbrojeného souseda kupříkladu radnici, policie mu pak okamžitě zbraň či munici zabaví. Preventivně.

„Pokud ji nevydá dobrovolně, bude policie oprávněna vstoupit do obydlí a zbraně tam zadržet. Je to vlastně předběžné opatření. Držitel zbrojního průkazu pak bude povinen podstoupit mimořádnou lékařskou prohlídku,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová. Když lékaři zjistí, že dotyčný netrpí žádnou nemocí či vadou, zbraně mu vrátí. Ovšem pokud zdravotně způsobilý nebude, má smůlu.

Ministerstvo vnitra reaguje i na nedostatečné předávání informací mezi lékaři různých profesí. Cílem je, aby potenciální pachatel již nemohl proklouznout. „Lékaři specialisté budou muset informovat praktického lékaře držitele zbrojního průkazu o změně jeho zdravotního stavu. Ten pak bude povinen neprodleně vydat nový posudek o zdravotní způsobilosti a zaslat jej policii. Ta už mezitím zadrží zbraně,“ popisuje mluvčí Kučerová.

Lepší přehled o zdravotním stavu ozbrojeného člověka si policie slibuje také od zkrácení platnosti zbrojního průkazu na pět let, jak tomu bylo v minulosti. „Tím se zvýší četnost prověřování držitelů. Výpisem z rejstříku přestupků se prověří jejich spolehlivost, opisem z rejstříku trestů bezúhonnost a lékařskou prohlídkou zdravotní způsobilost,“ pokračuje Kučerová.

Debata o přísnější kontrole střelných zbraní se rozproudila po tragédii v Uherském Brodě, kde 24. února třiašedesátiletý muž postřílel v místní restauraci osm lidí. Útočník podle znaleckého posudku trpěl závažnou duševní poruchou a jednal pod vlivem psychického onemocnění (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video