Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uherské Hradiště žaluje Staré Město

  11:47
Hradišťští radní viní své kolegy ze Starého Města, že si po odtržení od Uherského Hradiště v roce 1990 neoprávněně přivlastnili pozemky, které Uherské Hradiště považuje za svůj historický majetek. Hradiště požaduje zpět tři sta třicet nemovitostí, zastavěných i nezastavěných pozemků na katastru Starého Města, které byly do roku 1949 zapsány v pozemkových knihách jako majetek Uherského Hradiště.
Čtěte v článku: Staré Město žalobu odmítá.

Hradiště vyžaduje od Starého Města důležizé pozemky. "Jsou mezi nimi i pro město nesmírně cenné pozemky. Část z nich jsme třeba vykoupili pro firmu AVX, která chce v naší průmyslové zóně postavit svůj nový závod. Na dalších pozemcích jsme chtěli postavit sportovně - rekreační areál. To všechno se teď asi zbrzdí," uvedl starosta Starého Města Miroslav Schönbaum.

"Ve vlastnictví na našem katastru máme 420 hektarů pozemků. Hradiště nás přitom žaluje o 234,5 hektaru," potvrdila vedoucí odboru správy majetku města staroměstské radnice Markéta Hrušková.

Prostě podali žalobu
Několik příštích let budou zřejmě provázet vztahy dvou sousedních měst spory. Aniž by to sdělili alespoň vlastním zastupitelům, podali uherskohradišťští radní na své sousedy žalobu. Přitom se však radní Uherského Hradiště odmítají o žalobě bavit. "Prostě je podána, co víc k tomu mám říct?" sdělil starosta Ladislav Šupka.

Hejtmanu Zlínského kraje, Františkovi Slavíkovi, se požadavek Hradiště nelíbí. "V kroku Uherského Hradiště nevidím žádnou logiku. Není přece možné vytrhnout z procesu rozdělení města jednu jeho část. Součástí rozdělení měst je i dohoda o rozdělení majetku. Tím považuji záležitost za uzavřenou," konstatoval hejtman Slavík.

Právo je na naší straně
Staroměstští se domnívají, že právo je jednoznačně na jejich straně. Vycházejí z takzvaného dezintegračního protokolu, který v roce 1991 po odloučení Starého Města od Uherského Hradiště podepsali tehdejší staroměstský starosta František Slavík a uherskohradišťský starosta Ladislav Šupka. Podle něj Starému Městu náleží nemovitosti, které se nalézají v katastru obce a jsou ve vlastnictví státu, ve správě bývalého Městského národního výboru Uherské Hradiště. Tedy i tři sta třicet nemovitostí, které tvoří součást historického majetku Uherského Hradiště. "Je zajímavé, že tentýž člověk, který podepsal protokol o předání agendy a majetku, teď podepsal žalobu," řekl staroměstský zastupitel Radoslav Malina v narážce na hradišťského starostu Šupku. "Celou dobu jsme vycházeli z dezintegrační smlouvy a budeme z ní vycházet i dál," přidává se starosta Miroslav Schönbaum.

Jednání nic nevyřešila
Starosta Ladislav Šupka poslal v červnu 2000 svému kolegovi Slavíkovi dopis, ve kterém ho na problém upozorňuje. O existenci dopisu podle svých slov nic nevěděli ani tehdejší Slavíkův zástupce Miroslav Schönbaum, a nejspíš ani tajemník Vladimír Kučera. "Nejsem si úplně jistý, ale ten dopis byl adresovaný starostovi," tvrdí Kučera. "O tom, že problém s pozemky tady bude, se vědělo. Nikdo ale nečekal, že to půjde tak daleko," dodal tajemník.

Hejtman Slavík tvrdí, že se po obdržení dopisu pokoušel se starostou Šupkou jednat. "Ano, pokoušel se jednat. Ale až sedmnáctého ledna 2001. Tedy v den, kdy pan Slavík už jako hejtman abdikoval na zastupitelstvu ve Starém Městě na svou funkci starosty," vzpomíná starosta Šupka.

Věc rozsekne soud
Poněvadž dohoda není možná, spory mezi oběma městy budou řešit právníci. Uherské Hradiště už požádalo okresní soud o vydání předběžného opatření, které zakazuje jakoukoliv manipulaci s problematickými pozemky. Neúspěšně. Hradišťský soud požadavek zamítl, a město se odvolalo ke Krajskému soudu v Brně.

Ani tam se však podle odborníků spor asi nevyřeší, poputuje k ústavnímu soudu. Podobně uvažuje i jeho předseda Zdeněk Kessler. "Nechci, a ani nemůžu předvídat, ale do takového sporu asi nebude mít krajský soud ochotu zasahovat. Předpokládám, že žalující strana pak podá ústavní stížnost a případ se ocitne u nás," uvažuje soudce nad dalším vývojem kauzy. "Pokud jsem ale zběžně informován, tak se na tom území připravuje průmyslová zóna, pozemky jsou zastavěné domy. A teď chce někdo z neznámých důvodů vytáhnout zpátky dělení, které před deseti lety všichni akceptovali? Posuďte si to jen selským rozumem a citem," naznačuje možný výsledek předseda Kessler.

Žalobu nepřijímáme
Žalobu Uherského Hradiště na svém mimořádném jednání odmítli také staroměstští zastupitelé. Radě města uložili v soudem stanovené lhůtě vypracovat zamítnutí žaloby v plném rozsahu. Možná dvě stovky lidí přítomných na zasedání je v tom emotivně podpořily. Lidé ve svých diskusních příspěvcích většinou shodně tvrdili, že Hradišti chybí prostor pro rozvoj města a problém chce vyřešit žalobou na své sousedy.

Uherskohradišťští funkcionáři nejsou podle starosty Šupky zajedno. Na přímou otázku, zda se žalobou souhlasí, však starosta i všichni tři jeho zástupci odpověděli kladně. "Souhlasím s ní v tom smyslu, že určovací žaloba není nic špatného. Jestliže je to takový zamotaný případ, kdo jiný než nezávislý soud by ho měl vyřešit," uvedl místostarosta Libor Karásek.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno 

Přímý přenos Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Zítkovi příznivci křičeli na soudkyni, vyvedli je. Aktivista na jednání nedorazil

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  8:54

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:46

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Dagestánci zadrželi čečenského ministra, Kadyrov zuřil. Nechal ho osvobodit komandem

19. dubna 2024  8:42

V ruském Dagestánu byl kvůli řízení v opilosti zadržen čečenský ministr pro mimořádné situace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...