Eva Slábová, bývalá učitelka karlovarské obchodní akademie.

Eva Slábová, bývalá učitelka karlovarské obchodní akademie. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Od expolitruka nic nepřevezmu, odmítá krajské ocenění bývalá učitelka

  • 545
Bývalou učitelku karlovarské obchodní akademie Evu Slábovou navrhl ředitel školy na ocenění, které Karlovarský kraj tradičně uděluje kantorům. Ona však cenu odmítá, pokud by ji měla převzít z rukou komunistického náměstka hejtmana pro školství Václava Sloupa. Kvůli jeho názorům a kontroverzní minulosti.

Dva lidé se letos 26. března na tradičním předávání ocenění u příležitosti Dne učitelů v Karlovarském městském divadle určitě nepotkají. Komunistický náměstek hejtmana pro oblast školství Václav Sloup a bývalá učitelka karlovarské obchodní akademie Eva Slábová.

Na poctu ji za celoživotní práci nominoval ředitel školy Pavel Bartoš. "Tohoto ocenění si hluboce vážím, ale po zralé úvaze je nemohu přijmout z rukou pana Sloupa," rozhodla se počátkem tohoto týdne Eva Slábová.

Václav Sloup podle ní reprezentuje stalinistické myšlenky a nelíbí se jí jeho minulost politruka u pohraniční stráže. "S tím člověkem já dobrovolně do styku přijít nechci, nechci mu podávat ruku a cokoli od něho přebírat," vysvětlila svoje pohnutky.

Ředitel ji na ocenění navrhl, protože ve škole 35 let odváděla dobrou práci. Teď už je kantorka deset let v důchodu. "Studenti na ni vzpomínají dodnes. Ona si to ocenění nejvíce zaslouží," je přesvědčený Bartoš.

Eva Slábová nastoupila na ekonomickou školu v Karlových Varech v roce 1970. Vyučovala tam tělocvik, později obchodní korespondenci. "Svoje důvody, které ji vedly k rozhodnutí odmítnout ocenění mi vysvětlila a rozumím jim," ujistil ředitel.

Dohodli se spolu, že pokud by ocenění kantorům 26. března skutečně předával Václav Sloup, tak ředitel Bartoš by kytici a pamětní list převzal na pódiu městského divadla za ni a později by je učitelce osobně předal. "Z jeho rukou tu poctu převezmu ráda," přiznala.

Ocenění předávat nebudu, ujistil Sloup

Letos školy na ocenění navrhly přibližně třicet kantorů. V minulých letech bylo obvyklé, že se radní pro školství krajské akce ke Dni učitelů účastnil, Václav Sloup však v pátek naznačil, že on se do městského divadla letos nechystá.

"Nebudu osobně předávat nikomu ocenění na akci Den učitelů, poprosím hejtmana Karlovarského kraje, aby se této čestné role ujal," plánuje Sloup.

Tvrdí přitom, že postoj Evy Slábové, o kterém už byl informován, neměl na toto jeho rozhodnutí zásadní vliv.

"Podle mého soudu by projev pocty ke Dni učitelů měl odměněným kantorům předávat pan hejtman stejně, jako tomu bylo i minule. Jako kantor má ke svým kolegům přece jenom blíž," vysvětlil.

Hejtman Josef Novotný potvrdil, že kraj by měl mít na akci pouze jednoho svého zástupce. Kdo přesně to bude, však neřekl.

Proti působení Václava Sloupa ve funkci náměstka hejtmana pro oblast školství od začátku protestují studenti, učitelé a část veřejnosti. Už 4 500 lidí podepsalo petice za jeho odvolání. Opozice v krajském zastupitelstvu se ve čtvrtek už podruhé neúspěšně pokusila odhlasovat, aby Sloup ve funkci skončil (více čtěte zde).

Komunisté ve vedení kraje trápí i Evu Slábovou. "Mně to hrozně vadí. Myslím, že to způsobili lidé tím, že nešli k volbám. Proto komunisté získali tolik hlasů a jsou ve vedení kraje. Připadá mi to po těch 23 letech jako hrozné neštěstí."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video