Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Učitelé v technologiích tápou, často končí u powerpointu, zjistila inspekce

Učitelé často neumí efektivně využívat digitální technologie ve výuce. Ukázalo to šetření České školní inspekce, do kterého se zapojilo 430 škol. Učitelé mnohdy končí u powerpointových prezentací a do využívání technologií žáky nezapojují.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DN

Nevím jak ostatní, ale mě teda technologie vůbec nepovzbudí k učení. Ve škole nám pouštěli prezentace skoro pořád, ale jen aby si učitelé ulehčili práci a nemuseli nám to psát na tabuli jako za starých časů. Že by to bylo v něčem lepší říct nemůžu. Naopak chuť do učení a vzdělávání mám když např. budeme hrát hry, při učení cizích jazyků se učit slovíčka a fráze z písniček nebo seriálu, biologii když půjdeme do lesa a uvidíme přírodu na vlastní oči a ne jen z obrázků, dějepis když půjdu na hrad, zámek nebo do muzea, chemii při pokusech... Praktická škola je vždy lepší než teoretická, počítač a technologie tomu nepomůžou...

0 0
možnosti
MN

O to právě jde, pouštění prezentací v PP není využití výpočetní techniky k výuce, je potřeba trochu víc.

0 0
možnosti
JN

J60a36n 76N16ě90m11e66c

20. 6. 2018 9:05

Umět vyrobit svižnou, pěknou, přehlednou a zajímavou prezentaci v PowerPointu ne každý, kdo by měl, zvládne, jen ať se to studenti učí, v praxi pak jako když najdou. To, co vynikají, si mohou ve volném čase vyzkoušet další možnosti, ale ti, co jim to moc nejde, nemyslím plácat obrázky hlava nehlava, ale opravdu stvořit prezentaci, aby byla co k čemu, ti se mohou bavit v PowerPointu. To naučené, to pak použijí i v jiných prezentačních nástrojích. ty další se doučí sbadno, když budou umět Powerpoint se všemi vychytávkami, ozvučením, efekty, časováním, automatickým spouštěním a hlavně když se naučí stvořit obsah, to je to, oč tu běží. Je to jako napsat román, nebo zajímavé pojednání, rešerši a j., kdo je umí načmárat tužkou, na klávesnici to také zvládne, ale kdo to neumí, ani procesor na každém prstě ho nespasí.

0 0
možnosti
MN

Jenže kdo z učitelů tohle umí? Většina PP používá stejně jako ty fixou pokreslené folie, co se používali dřív.

0 0
možnosti
LR

L34u81d90v20í90k 33R46a20k

20. 6. 2018 8:30

Souhlasím s inspekcí, ale na úrovni učňovského školství to fakt stačí. No, jinak si myslím, když učitelům zaručíte ještě více volna plat někde kolem 60 tisíc čistého a výsluhu, tak se to jistě zlepší.;-D;-(

0 0
možnosti
SS

V USA vznikaji prestizni skoly pro bohate, kde se nesmi pouzivat PC. Proc asi? Cetl jsem jednu zajimavou studii o kyber nemocich. Za zvysenym % deti s ADHD by mohlo byt prilisne pouzivani PC a tabletu. Je to hodne zjednodusene, ale celkem tomu i verim. Studii zadaly reklamni spolecnosti. Zjistily totiz, ze deti maji stale vetsi problemy s udrzenim pozornosti, coz je pro sledovani reklam dost dulezite.

Toz, to si to uzijme

1 0
možnosti
LG

„...Ukazuje se, že školy nejenže nevzdělávají pro budoucnost, ale již ani pro současnost...“

Logicky, když mají školy k dispozici vybavení horko těžko z hluboké minulosti. Učit technologie bez toho, že je máte k dispozici jaksi nejde.

.

„...Člověk, kterému je vše usnadňováno, nemá potřebu přemýšlet, natož logicky uvažovat...“

To je pravda. Proto raději poctiví učitelé volí cesty, které to žákům neusnadňují, aby rozvíjeli jejich logické uvažování. A ministerstvo je za to ještě kritizuje.

Technologie nejsou všechno.

6 1
možnosti
MP

„Přitom digitální technologie mají na výuku významný efekt. Je prokázané, že zvyšují atraktivitu výuky, aktivizují žáky k tomu, že jenom nesedí a neposlouchají, ale sami se věnují výukové činnosti atraktivním, zajímavým způsobem, který v nich probouzí zájem o řadu věcí, dostává je do jádra dění".

Videl jsem prezentovany vysledky jineho vyzkumu, ktere spise ukazaly, ze prehnane pouzivani technologii vede k tomu, ze deti nic poradne neumi. A jen tak mimochodem, docela by me zajimalo, kdyby na ten test posadili cleny CSI, jestli by nahodou nedopadli jeste vyrazne hure nez ty deti. Podle nekterych jejich vyjadreni nemam k jejich inteligenci prazadnou duveru.

1 0
možnosti
LG

Přesně tak. Děti se sice aktivně zapojí do výuky a baví je to, jenže se při tom takřka NIC nenaučí.

Cílem školy je děti něco naučit. Nikoliv dělat školu pro děti atraktivní a zajímavou. Bohužel v ICT se to navzájem často vylučuje.

1 0
možnosti
AN

Jakožto učitel s chutí využívám všechny moderní technologie, které mi mohou pomoci. Powerpoint málokdy, to už spíše prezi. Ale nejdůležitější příčinou současného stavu popsaného v nadpisu je podle mě naprosto zoufalé podfinancování školství. Chodím často na školení, jak ve výuce efektivně využívat tablety. Školení jsou pestrá, inspirativní, ale chybí nám jedna věc. Ty tablety.

P.S. Samozřejmě si nemyslím, že vše, co svítí a má obrazovku, nás spasí. I ty technologie se musejí využívat s mírou.

1 0
možnosti
LG

A i když ten tablet máte tak CO? Je snad k dispozici nějaká skutečně efektivní výuková aplikace? Většinou jsou jen naprosto odpadové produkty nemající daleko k tomu powerpointu a z každého na hony čiší, že se někdo chtěl výrobou výukové aplikace akorát napakovat.

2 0
možnosti
JJ

Oni školští inspektoři v řadě případů jsou dost mimo mísu.

Příklad: Učební obor mechanik silničních strojů (silničář - ne automechanik). Inspekce při kontrole zjistila závažné pochybení - v tématické plánu bylo na prosinec plánováno téma úklid sněhu. ale sníh se uklízel až koncem ledna. Těžko chápal, že když sníh nenapadne, nedá se uklízet!

Chtělo by, aby inspektoři šli občas učit!

13 0
možnosti
JN

J68o80s15e44f 34N12o10v41á86k

19. 6. 2018 23:58

Sníh se dá dovézt nebo vyrobit. Celé je to jen o nedostatku peněz ve školství.

1 0
možnosti
JD

J75a39n 83D61r98t14i89n11a

19. 6. 2018 19:09

Myslím si že jde o jeden z největších mýtů - tedy že pro to aby mladý člověk obstál musí ovládat informační technologie a že tyto musí být implementovány do výuky už na základní škole. Nic není vzdálenější pravdě. Pracuji jako konstruktér v mikroelektronice a protože jsme vždycky toužil být učitelem, tak externě učím svůj obor na dvou vysokých školách. Dělal jsem mraky přednášek pro spřátelené vývojové jednotky, samozřejmě prezentace pro zákazniky (vývojová oddělení firem jako treba Bosch, Apple, Ford, Samsung, Nokia .....) . Nechávám si posílat zpětnou vazbu a ta jednoznačně zní - probůh, zahoďte PowerPoint a vemte do ruky křídu nebo fix a na tabuli nám předveďte co nám chcete nabídnout (ve škole ... co nám chcete vysvětlit). Speciálně zpětná vazba od spřátelených vývojových center (a jde o lidi kteří jsou nositelé dnešního technologického pokroku) zní jednoznačně - nejlepší přednášející je odborník který vysvětluje a při tom píše křídou-fixem na tabuli, je to nejlepší metoda jak nastavit správné tempo výuky-vysvětlování. Sto stran powerpointu (byť naplněného smysluplným obsahem) se dá prolétnout za deset minut ale je to k ničemu. Když to máte psát klasicky na tabuli, tak vás to donutí k podstatně pomalejšímu tempu a posluchači takovýto způsob stoprocentně ocení.

Něco jiného je samozřejmě načančaná marketingová prezentace pro hlavouny zákazníků, tam mají prezentační technologie své místo. Ale potřebujeme spíše techniky než marketéry. Navíc - pokud má dítě doma počítač, naučí se toho spoustu samo a je naprostá blbost zabíjet tím čas ve škole. Až bude opravdu potřebovat excel nebo powerpoint, tak se to většina mládežníků naučí za týden líp než to umí padesátiletý učitel po desítkách hodin kursů.

Raději přidejte hodiny matematiky a cizích jazyků, to bude pro profesní vývoj mnohem užitečnější než pár zbytečných hodin výuky MS Office.

18 1
možnosti
SN

Reakce studentů na matematiku a cizí jazyk?

A k čemu mi to budééé?

;-D

A ne, fakt si nedělám srandu.

3 0
možnosti
JJ

Tak učitel žáky posadí před počítač :a "Milí žáci znalosti si vygůglujte!"

Kdo nezná, málo gůgluje! ;-D;-D;-D

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...