Na vašem případě vysvětlujeme studentům druhou republiku a rozdíl mezi vlastenectvím a náckovstvím, napsali učitelé ministrovi Josefu Dobešovi.

Na vašem případě vysvětlujeme studentům druhou republiku a rozdíl mezi vlastenectvím a náckovstvím, napsali učitelé ministrovi Josefu Dobešovi. | foto: Petr Topič, MAFRA

Učitelé Dobešovi: Když učíme o 2. republice a náckovství, učíme o vás

  • 1533
Rozdíl mezi vlastenectvím a náckovstvím vyučujeme na vašem případě, napsali učitelé z plzeňských středních škol ministru školství Josefu Dobešovi. Vytkli mu jeho ultrakonzervatismus i to, že podporuje lidi přímo spojené s extremismem. Učitelé ministrovi ironicky doporučují, že by měl ještě sestavit seznamy povolené a zakázané literatury.

"Vaše duchaprostá rétorika, podpora ultrakonzervativních katolíků, mytologických nacionálních klišé, lidí přímo spojených s extremismem, záliba v měření, vážení a nálepkování studentů, to vše nám už měsíce slouží jako materiál umožňující vyučovat například o druhé republice či o rozdílu mezi vlastenectvím a náckovstvím," píší učitelé v otevřeném dopise.

Podepsalo se pod něj sedm kantorů z plzeňského gymnázia a ze dvou dalších plzeňských středních škol. Jejich otevřený dopis je přímou reakcí na to, že Dobeš dal najevo, že by rád, aby se výuka změnila tak, aby byla naplněna výchovou k národnímu sebevědomí, která by se prolínala více předměty.

Z dopisu učitelů vyplývá, že takovou radu neberou od ministra, který má v týmu blízkých spolupracovníků úředníka Ladislava Bátoru, kvůli němuž dokonce jeden čas ministři za TOP 09 odmítali chodit na jednání vlády. Bátora stojí v čele uskupení Akce D.O.S.T., které například u velvyslanectví USA protestovalo proti podpoře pochodu gayů a lesbiček centrem Prahy.

Nezakážete knížky Kafky či o Harry Potterovi? navrhují ironicky učitelé Dobešovi

"Sebevědomí budované na pouhém faktu příslušnosti k jakékoliv skupině je ve skutečnosti rezignací na svobodu a odpovědnost. Ujišťujeme vás, že budeme učit o Karlu IV., zvlášť o tom, v jakém smyslu byl takzvaným Čechem, či o té drobné lapálii s vyvražděním norimberských židů. Podobně budeme po studentech chtít, aby nám vysvětlili, jaký má češství Jaromíra Jágra vztah k faktu, že je výborným hokejistou," píší učitelé v dopisu.

A v narážce na názory a lidi, jichž se zastává, doporučují v nadsázce Dobešovi, že dalším jeho krokem by mohl být seznam doporučených a zakázaných autorů.

"Jistě přijde vhod Slávy dcera, Broučci, Ve stínu lípy, Nerudovo Pro strach židovský či Zkáza Slovanů, naopak nedoporučujeme například Českou modernu s jejich otravným Buď svým a budeš českým, nebezpečný je masarykovec Ferda Mravenec, Žid Kafka, sexuální deviant Ginsberg či satanista Harry Potter," utahují si signatáři otevřeného dopisu z Dobeše.

Vadí jim i ministrova zdrženlivost k sexuální výchově ve školách. "Také by měly být zavedeny výchovné ústavy pro dospívající, kteří masturbují, a káznice pro jejich rodiče. Ještě jednou vám, pane ministře, děkujeme, jako výukový materiál jste k nezaplacení," končí dopis ministrovi školství.

Je to nepochopení, reagovalo na dopis ministerstvo školství

"K dopisu můžeme říci jen tolik, že se jedná o nepochopení celé koncepce výchovy k národnímu sebevědomí," sdělila iDNES.cz Dobešova mluvčí Renata Bartková Sodomová. Dopis podle ní zatím ministerstvo neobdrželo.

K učitelům, kteří kritizují ministra školství, se přidal jeho stínový protějšek z ČSSD, senátor Marcel Chládek. Vyzval premiéra Petra Nečase, aby navrhl Dobešovo odvolání. "Kdo ještě se musí ozvat, pane premiére, abyste uznal, že je na čase vyměnit i ministra školství Josefa Dobeš?  Jan Ámos Komenský? Nebo snad ředitel kouzelnické školy v Bradavicích Albus Brumbál?" uvedl Chládek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video