Miroslav Koranda (30. září 2015).

Miroslav Koranda (30. září 2015). | foto: Petr Topič, MAFRA

Ředitel školy kvůli pohlavku žákovi rezignoval. I přes zjevnou podporu

  • 953
Ředitel základní školy v pražských Bohnicích Miroslav Koranda, který čelil kritice kvůli pohlavku žákovi, v úterý rezignoval. Skončí ke konci školního roku. Korandy se přitom zastali kolegové, rodiče i ministryně školství. On sám rozhodnutí odůvodnil tím, že už déle nemohl snášet tlak, který na něj byl.

„Ne že by se mi chtělo končit, ale ten tlak se již nedal vydržet. Když nemáte důvěru zřizovatele, tak je toto určité řešení,“ vysvětlil MF ­DNES své rozhodnutí Koranda.

Místostarosta Prahy 8 pro školství Matěj Fichtner potvrdil, že se Koranda vzdal funkce ředitele, a to podle zákoníku práce k 30. červnu 2016, tedy ke konci školního roku. Podle Fichtnera to byl jednostranný právní akt. „Mohli bychom ho sice ještě odvolat, bude k tomu probíhat ještě nějaká diskuse, ale já se k tomu nepřikláním. Nicméně názory koaličních stran jsou různé a asi nelze nalézt jednoznačné řešení,“ dodal místostarosta.

Ředitelova rezignace překvapila šéfa školských odborů Františka Dobšíka. „Za panem Korandou stáli kolegové i rodiče, ale možná ten tlak, co na něj vyvíjeli politici, byl přílišný. Adresoval bych otázku na radnici Prahy 8, jestli jim nevadí, že tak přijdou o dobrého učitele,“ řekl Dobšík.

„Je to celé z mého pohledu absurdní. Agresivita mladých roste, společenské postavení učitelské profese klesá, v Americe se pravidelně ve školách střílí a u nás ředitel v určité situaci a kontextu dá pohlavek žákovi a je z toho celostátní aféra,“ řekl MF DNES šéf magistrátního sociálního a školského výboru Patrik Nacher (ANO).

Ředitel ZŠ Glowackého v Praze 8 dal pohlavek neukázněnému sedmákovi, který na jeho adresu pronesl drzou poznámku. Na incident si dopisem vedení městské části stěžovala žákova matka (více o případu čtěte zde).

„Šlo o jeden drobný pohlavek,“ reagoval ředitel. „Za tento incident jsem už byl potrestán pokutou. To, že se případ probírá na zastupitelstvu, považuji za lynčování,“ dodal.

Zastupitelé navrhli jeho odvolání. Proti tomu se postavili Korandovi kolegové i rodiče dětí. Ti dokonce spustili petici. V úterý se Korandy zastala také ministryně školství Kateřina Valachová s tím, že učitelé jsou přetížení (více o jejím názoru zde).

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video