Podle Vodrážky je dopis účelový politický tah v době předvolební kampaně.

Podle Vodrážky je dopis účelový politický tah v době předvolební kampaně. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Uchraňte nás beznaděje a nekandidujte, žádají občané Vodrážku z ODS

  • 126
Spolek občanských sdružení Jihozápadního Města vyzval druhého muže ODS a starostu Prahy 13 Davida Vodrážku, aby zvážil svou kandidaturu do Sněmovny. "A to z důvodů našich obav z přenášení jeho způsobů vládnutí na Praze 13 do právního systému České republiky," uvedl jednatel spolku Petr Kučera.

"Vážený pane Davide Vodrážko, obáváme se, aby Vaše případné způsoby rozhodování neuvrhly naši zem do beznaděje a otupělosti," píše spolek starostovi. 

"Obáváme se totiž aplikace vašeho názoru na změnu ústavy a většinový volební systém, který již uplatňujete na radnici městské části," stojí v otevřeném dopise adresovaném Vodrážkovi.

Ten se domnívá, že aktivita spolku souvisí s blížícími se volbami. "Otevřený dopis považuji v době probíhající předvolební kampaně za účelový politický tah a snahu některých občanských sdružení o vlastní zviditelnění," uvedl v prohlášení pro iDNES.cz.

Podle spolku je na Praze 13 odmítána občanská iniciativa stojící mimo radnici jako nátlaková akce. "Pokojná lidová shromáždění kritizujete a pomlouváte v místním tisku a televizi, které nepublikují jiný názor než Váš, ačkoliv jsou placené z rozpočtu radnice," píší Vodrážkovi nespokojení lidé.

Stěžují si i na to, že prý starosta ignoruje požadavky a přání obyvatel Prahy 13. To však Vodrážka popírá. "Se sdruženími jsme v kontaktu a odpovídáme jim na desítky dopisů, jejich ultimativní požadavky ale nemůžeme akceptovat," brání se.

Obyvatelé třinácté pražské městské části svému starostovi vyčítají mimo jiné například údajné nadstandardní a neprůhledné vztahy s developery.

"Nechceme, aby se tyto v praxi vyzkoušené a promyšlené metody rozšířily do celé země a nechceme znovu vládu jedné strany (...) Radnice Prahy 13 je důkazem, že by většinový systém nefungoval pro občany, ale pro politiky," míní spolek občanských sdružení.

Výzva Davidu Vodrážkovi

Výzva Davidu Vodrážkovi

Stránky dopisu zvětšíte kliknutím


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video