Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Účet za Zemanovu vládu: stamiliony

  0:01
Na pochybných pronájmech a předražených veřejných zakázkách z doby Zemanovy vlády stát tratil stovky milionů korun. Další stamiliony se podařilo zachránit jen díky tomu, že se upravily či zcela vypověděly některé smlouvy. K těmto závěrům nyní dospěly hloubkové audity hospodaření ve čtyřech resortech.

Byla to vláda, která často a hlasitě mluvila o boji proti korupci a hospodářské kriminalitě. Její předseda ji označoval za vládu sebevrahů.

Jen co po volbách čtyři ministři Zemanova kabinetu opustili svá křesla na školství, dopravě, zahraničí a místním rozvoji jejich nástupci spustili rozsáhlou inventuru hospodaření. Kontroly nyní končí a výsledek zní: za vlády Zemanových ministrů stát nenávratně přišel o stovky milionů korun.

Další stovky milionů se podařilo zachránit jen díky včasnému zásahu. Desítky smluv byly vypovězeny, u desítek se podařilo snížit cenu.

Doprava: veřejné zakázky jsou luxus
Exministr dopravy Jaromír Schling říkával, že veřejné soutěže stejně nic neřeknou. A tak rozdával zakázky bez konkurzů. Prověrka jeho nástupce Milana Šimonovského potvrdila obavy, že na většině takových zakázek stát tratil.

Gross: Ať jsou stíháni i ministři, pokud to policie prokáže

Vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross seděl i v minulé vládě Miloše Zemana, za jejíž éry stát přišel o stovky milionů na pochybných zakázkách čtyř resortů. Gross doposud říkal, že o žádných nepravostech v té době nikdo nevěděl. Dnes dodává, že pokud to policie prokáže, odpovědnosti se nevyhnou ani bývalí ministři.

Na ministerstvu školství skončila prověrka projektu Internet do škol. Obavy, že obří projekt je předražený, se prokázaly. Nejvyšší kontrolní úřad navrhuje několik stíhání. Školství však není jediným resortem, kde se po odchodu bývalých ministrů prokázaly nepravosti. Vy jste v té vládě seděl, co k tomu můžete říct?

Zprávu o projektu Internet do škol jsem zatím neviděl, takže podrobnosti neznám. Obecně však platí, že se každou takovou zprávou vláda zabývá, takže k nám na stůl jistě přijde i tato. Budeme ji studovat pečlivě.

V případě, že z jakékoli zprávy NKÚ vyplývá přímá odpovědnost úředníků za špatné nakládání se svěřenými prostředky, kabinet to řeší a vyvozuje z toho i příslušné závěry. Ať už jde o personální změny na ministerstvech, či o případy, kterými se pak zabývá policie.

Jedna věc jsou přehmaty úředníků, druhá věc je vyčíslená škoda špatným hospodařením. Ta podle oficiálních údajů čtyř resortů zahraničí, místního rozvoje, školství a dopravy jde do stovek milionů. Ponese za to někdo zodpovědnost?

Pokud se prokáže podezření z trestného činu, nepochybně to policie bude vyšetřovat. Je známo, že například způsob zadávání zakázek na ministerstvu zahraničí policie intenzivně šetří. Nemohu však předjímat, zda i v případě Internetu do škol jde o podezření z trestného činu, protože tu zprávu zatím neznám.

Obvykle se do vlády zprávy NKÚ dostávají se zhruba třicetidenním zpožděním. Pokud je pravda, že se NKÚ chystá podat trestní oznámení pro špatné nakládání se svěřenými prostředky, je to jistě velký problém, který se řešit bude.

Měla by se odpovědnost týkat i bývalých ministrů? MF DNES už loni na podzim napsala, že například exministr Lachnit jednu z nejkřiklavějších smluv o pronájmu budovy ministerstva podepsal těsně před svým odchodem a jeho podřízení se od této smlouvy distancovali.

Na tento konkrétní případ pana Lachnita si teď nevzpomínám. Ale samozřejmě, že se odpovědnost vztahuje i na ministry, pokud se dopustili něčeho nezákonného a policie to prokáže. To je jasné, to nemůže nikdo zpochybňovat.

Jde přitom o členy strany, jejímž jste místopředsedou. Co s tím budete dělat? Budete po nich chtít alespoň vysvětlení?

Stranické orgány se tím zatím nezabývaly, zprávy NKÚ projednává vláda.

Například exkluzivní kontrakt na dodávku tiskopisů pro testy v autoškolách: "Ministerstvo platilo za vytištění formulářů neúnosných 260 milionů. Vypsali jsme výběrové řízení a pořídíme to za necelých 105 milionů," říká Šimonovský.

Na extrémně nevýhodné smlouvě na "espézetky" stát přichází o další stovky milionů. Smlouva je však podle expertů nevypověditelná. Úředníci nyní jednají s firmou Hicon, aby přistoupila na snížení ceny.

Do účtu na dopravě přitom není započteno 600 milionů, které má stát zaplatit za odstoupení od smlouvy na dálnici D47. O té, opět bez výběrového řízení, rozhodla na Schlingův návrh Zemanova vláda a vycouval z ní až nový Špidlův kabinet.

Mimo jiné právě proto, že zakázka byla předražená. "Vláda musela počítat s tím, že když od kontraktu odstoupí, bude muset platit," dodává Šimonovský.

Místní rozvoj: 150 milionů na odpis
Na ministerstvu pro místní rozvoj podle auditorské firmy Deloitte&Touche zjevně pracovali "experti" na pronájmy. Auditoři zjistili, že za bývalého ministra Petra Lachnita resort obral stát o 150 milionů korun. A to zejména na pronájmech budov ministerstva.

Jen namátkou: za hotely firmy platily nájemné jako za třípokojový byt či dostaly obchody zcela zdarma jen za údržbu. A jak jinak než bez výběrového řízení. "Z doby, kdy ministerstvo řídil Petr Lachnit, je toho nejvíc," konstatoval mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Ministerstvo nyní vede tuhé bitvy s firmami o vyšší cenu nájemného. "Pokud se nedohodneme, bude se to muset řešit u soudu," přiznává Dimun.

Kromě podezřelých pronájmů však auditorská zpráva výslovně upozorňuje na dalších téměř 800 milionů, které ministerstvo vyplatilo na zakázkách pro stát nevýhodných.

Školství: počítače za všechny peníze
Na ministerstvu školství v minulých dnech ukončili práci úředníci Nejvyššího kontrolního úřadu a dali za pravdu kritikům obří zakázky na zavedení internetu do škol. Resort podle informací MF DNES nevýhodně investoval sto milionů korun.

Závěry NKÚ ještě nejsou oficiální a ministryně Petra Buzková proto říká: "Tu sumu vám nepotvrdím ani nevyvrátím."

Klíčovou část zakázky za více než čtyři miliardy získalo konsorcium AutoCont/Český Telecom za doby ministra Eduarda Zemana v pochybné soutěži, z níž byli ostatní uchazeči z formálních důvodů vyřazeni.

Ani tuto smlouvu podle předběžných závěrů resortu vypovědět nelze, a Buzková proto jedná s vládním kolegou Vladimírem Mlynářem o tom, že poslední fázi projektu převede kvůli nedostatku peněz ve školství pod jeho ministerstvo.

Obvinění padla jen na Kavanovy podřízené
Ačkoli ve všech zmíněných resortech už úřaduje policie, obvinění za nevýhodné transakce zatím padla jen na ministerstvu zahraničí. Nové vedení po odchodu Jana Kavana vypovědělo či upravilo smlouvy, na nichž by stát jinak přišel o dvě stovky milionů korun.

"Doufám, že už je to všechno a žádný kostlivec na nás ze skříní nevypadne," věří generální sekretář Vladimír Zavázal.

Policie je přesvědčena, že na "zamini" se za Kavana zakázky kupovaly. Žalobce proto stíhá dva bývalé generální sekretáře ministerstva a další úředníky pro korupci, obviněni jsou i zástupci firem, které podle policie úplatky rozdávaly.

Ze všech čtyř resortů muselo odejít celkem na třicet úředníků, kteří se na konkrétních proviněních podepsali. A ministři Lachnit, Kavan, Schling a Zeman? Shodně tvrdí: Svědomí máme čisté, podepsali jsme jen to, co nám podřízení předložili.

Ani v případě resortu zahraničí, kde už jsou obvinění z korupce, exministr Jan Kavan necítí odpovědnost za to, co se mu dělo pod rukama: "Svědomí mám čisté, a navíc platí presumpce neviny. Podezření jsou stále jen podezření."

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...