Podzimní maturity zvládlo 62 procent studentů (ilustrační foto)

Podzimní maturity zvládlo 62 procent studentů (ilustrační foto) | foto: Dan Materna, MAFRA

U podzimních maturit propadly téměř dvě pětiny studentů

  • 25
Podzimní maturity zvládlo 62 procent středoškoláků. Zkoušek se účastnilo přes 21 tisíc studentů, necelé dvě tisícovky přihlášených nedorazily. Předběžné výsledky ve středu zveřejnil Cermat.

Podzimního termínu se zúčastnilo 21,2 tisíce z celkového počtu 23,1 tisíce přihlášených žáků. Sedmdesát dva procent studentů tvořili ti, kteří maturitu dříve nezvládli, 27 procent středoškoláků dělalo zkoušku poprvé.

Maturitu úspěšně složilo 13,1 tisíce žáků (62 procent), neuspělo 8,1 tisíce studentů (38 procent). Loni na podzim neuspělo 44 procent studentů.

Překvapivě lépe uspěli propadlíci, zkoušku jich zvládlo 65 procent. U studentů, kteří měli maturitní premiéru, selhala více než polovina.

Poslanci schválili změny maturit na příští dva roky

Největší problémy měli studenti s lehčí verzí matematiky, kterou nezvládlo 56 procent. V základní obtížnosti němčiny neuspělo čtyřicet dva procent žáků.

Cermat už dříve zveřejnil výsledky studentů v didaktických testech (více zde). Kromě testů studenti dělali i písemné práce a ústní zkoušky.

Každý středoškolák má k dispozici jeden řádný a dva opravné termíny maturit. Zkoušku z dospělosti musí stihnout do pěti let od ukončení posledního ročníku školy. Žáci opakují jen tu část zkoušky, ve které neuspěli.

V příštích dvou letech budou studenti na rozdíl od letošního roku mít jen jednu obtížnost zkoušky. Kritizované slohové práce z češtiny budou místo nezávislých hodnotitelů opět opravovat učitelé studentů. Zůstanou jen dva povinné předměty místo uvažovaných tří. Změny, které ministr školství Petr Fiala představil už v červenci, schválila Sněmovna na středeční schůzi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video