Ministerstvo školství pověřilo tým odborníků, aby našlo slabiny státních maturit (ilustrační foto).

Ministerstvo školství pověřilo tým odborníků, aby našlo slabiny státních maturit (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Každý pátý maturant propadl, odvolalo se jich sedm tisíc

  • 813
U státních maturit letos propadlo 21,2 procenta studentů. Proti výsledkům se ke krajským úřadům do úterý odvolalo 6 942 maturantů. Výsledky zkoušek ve středu představil ministr školství Petr Fiala a nový ředitel Cermatu Jiří Zíka. Ministerstvo chce kvůli potížím systém maturit upravit.

U maturit letos neuspělo téměř 20 tisíc středoškoláků. Loni při jarním termínu zkoušku z dospělosti neudělalo 19,5 procenta studentů. Nižší úspěšnost podle ministerstva způsobilo především to, že se zkoušek účastnilo necelých 8 tisíc propadlíků z loňska. V matematice například znovu neuspěly tři pětiny studentů, v cizím jazyku téměř každý druhý.

To maturanti, kteří skládali zkoušku poprvé, byli podstatně úspěšnější. Češtinu nezvládlo jen deset procent z nich, cizí jazyk přes 8 procent. Nejčastěji selhali v matematice, kterou musí na podzim opakovat téměř 16 procent studentů.

Propadlíci podle typu škol

Maturitu nezvládla přes 4 procenta gymnazistů, téměř každý desátý student lyceí a necelá pětina žáků technických a ekonomických středních odborných škol (SOŠ). U ostatních SOŠ čeká oprava přes 26 procent studentů, na středních odborných učilištích neuspěli dva z pěti maturantů. Nejvíce propadlíků, 43 procent, je mezi studenty škol s nástavbou.

Záleží ale, zda uspějí s žádostí o přezkum. Studenti se letos nejčastěji odvolávali kvůli známkám z písemných prací z češtiny, které nově opravovali externí hodnotitelé. Maturanti si stěžovali, že hodnocení bylo příliš přísné a subjektivní. Slohových prací se týká zhruba 4 200 žádostí, lehčí verze testů z matematiky 1 700.

Cermat zatím posoudil dva tisíce žádostí, z nich vyhověl 121 studentům. Konečné slovo ale mají krajské úřady. Loni podalo žádost k přezkumu maturit celkem 1 414 žáků.

"Nárůst svědčí o velké nespokojenosti a nejistotě. Uložil jsem řediteli Cermatu, aby přezkoumání výsledků věnovali velkou pozornost. Proces musí být maximálně rychlý a transparentní," řekl ministr. Varianta, že by Cermat nestihl všechna odvolání vyřídit v řádném třicetidenním termínu, je podle něj nepřijatelná.

Fiala: Maturity musí být jednodušší, levnější a lidštější

"Maturity musí být v budoucnosti jednodušší, levnější a lidštější. Školství ale nesmí být vystaveno experimentům a náhodným rozhodnutím. Maturity musíme změnit, ale uvážlivě a na základě odborné analýzy. Koncept maturit je ale v principu správný," uvedl Fiala.

Analýzu provede čtrnáctičlenná expertní skupina. Budou v ní ředitel gymnázia PORG Václav Klaus mladší, stínový ministr školství Marcel Chládek, šéfka České školní inspekce Olga Hoffmanová či mluvčí sdružení Eduin, které současnou podobu maturit kritizuje, Tomáš Feřtek.

Tým odborníků se poprvé sejde na konci příštího týdne. V průběhu července má navrhnout úpravu státních maturit, kterou půjde podle Fialy realizovat rychle. Později se bude zabývat dlouhodobou koncepcí maturit. Ministr také zadal finanční audit maturit. "Začne dnes, výsledky budou na konci srpna. Posoudíme, jestli bylo hospodárně nakládáno s prostředky," řekl šéf resortu.

Cermat letos neudělá žebříček nejúspěšnějších škol

Problémy letos provázely také těžší varianty testů z matematiky, u kterých nakonec Cermat kvůli přehnané obtížnosti hodnocení zmírnil. Fiala před necelými dvěma týdny kvůli pochybením s maturitami odvolal šéfa Cermatu Pavla Zeleného. Úpravu zkoušek požaduje řada politiků včetně premiéra Petra Nečase.

Ministerstvo letos nebude zveřejňovat pořadí deseti nejlepších škol.
Podle ministra by v situaci, kdy maturity provázely mnohé potíže, nebylo správné dělat žebříčky.

K maturitám se přihlásilo zhruba 103 tisíc studentů z 1 243 škol. Všech částí zkoušek se nakonec účastnilo 93 tisíc studentů. Těžší verzi maturit si zvolila celkově čtyři procenta studentů, mezi gymnazisty to bylo více než 14 procent.

Písemné zkoušky proběhly v první polovině května, poté do 8. června následovaly ústní maturity. Studenti povinně maturovali z češtiny, dále si museli vybrat mezi matematikou a cizím jazykem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue