Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U kulatého stolu se sejdou všechny pozvané strany

  17:16
- Unie svobody se také rozhodla zúčastnit jednání u kulatého stolu, které iniciovala ODS. Ta hodlá na setkání šéfů všech parlamentních stran vyjma KSČM domluvit novou vládu. Přes první chladné reakce nakonec na jednání přijdou všichni - unionisté, lidovci i sociální demokraté. Podle místopředsedy US Karla Kühnla by se však nemělo mluvit jen o superkoalici.
"Pokud by tam mělo dojít pouze k opakování zaseklé pozice superkoalice, tak by to setkání bylo čistou ztrátou času," řekl Kühnl. ODS ovšem chce přesvědčovat vyjednavače o správnosti svého návrhu na superkoalici, jejíž vytvoření všichni až dosud odmítali.

Zeman souhlasí s jednáním u kulatého stolu
Premiér Miloš Zeman v pátek přijal pozvání k jednání u kulatého stolu, k němuž vyzvala lídry demokratických parlamentních stran ODS. Termín schůzky, na které chce ODS jednat o sestavení nové vlády, bude nutné podle mluvčího Občanské demokratické strany posunout z původně plánovaného středečního termínu na pozdější. Zeman se totiž bude vracet ze své několikadenní zahraničí cesty až ve středu v noci.

Za lidovce se schůzky zúčastní předseda strany Jan Kasal. Po čtyřech hodinách jednání na účast sice kývli, přestože naznačili, že si od schůzky mnoho neslibují.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Schůzku na nejvyšší úrovni zpochybňují lidovci i unionisté
Plánovaná schůzka nejvyšších představitelů ODS, ČSSD, US a KDU-ČSL o možném sestavování vlády pravděpodobně nemá příliš nadějí na úspěch. Šéf lidovců Jan Kasal čtvrtek dokonce zpochybnil, že se jednání zúčastní. Řekl, že pokud by se mělo diskutovat pouze o variantě duhové koalice, kterou ODS bezúspěšně prosazuje už čtvrtý týden, považoval by schůzku za zbytečnou.

Rovněž předseda US Jan Ruml smysl schůzky zpochybnil. "Vidím velmi malý důvod pro to se scházet. Zatím nejsme pevně rozhodnuti, jak naložíme s tímto pozváním," řekl.

"Já teď nevím, jestli se zúčastníme nebo nezúčastníme kulatého stolu, ale podle nás v této chvíli, pokud existuje tato vláda, tak nemá smysl o něčem zásadním vůbec se bavit," dodal.

"Rozhodně si nemyslím, že bude další čas strávený diskusí nad koalicí 176 užitečný. Myslím, že ta diskuse už je zbytečná, že jsme to už tolikrát veřejně i na různých jednáních odmítli, že pokud by měl být čas vyplněn diskusí, zda-li duhová koalice ano, či ne, tak bych ten čas považoval za špatně využitý," řekl Kasal novinářům.
"Nechceme se na této zrůdnosti v žádném případě podílet," prohlásil.

Předseda ODS Václav Klaus nechtěl chladné přijetí nabídky - byť ji nikdo otevřeně neodmítl - komentovat. "Já čekám na dopis pana předsedy Kasala jako odpověď na svůj dopis," reagoval.

Ani sociální demokraté dosud nevyřkli jasnou odpověď. Slibují ji až dnes večer po jednání svého grémia. "Obecně jsem pro. Považuji za správné, aby se vyjasnila politická agenda, která by byla předmětem. Ten návrh v této obecnosti se mi zdá opravdu trochu málo," řekl místopředseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla.

Unie svobody se vyjádří v pátek

Předseda ODS Václav Klaus vyzval představitele ČSSD, US a KDU-ČSL ke společné schůzce, na které by se dohodli na dalším řešení politické situace. Klaus sice nesouhlasí s návrhem US a KDU-ČSL na svržení vlády, ale - jak řekl - vnímá, že čtyřkoalice je nespokojena s vládou,  a proto se chce dohodnout na společném postupu.

Unionisté se nejdříve poradí, zda pozvání na schůzku přijmou. "Předsednictvo Unie svobody bude jednat v pátek a vyjádří se v pátek. Nicméně mám pocit, že doba kulatých stolů byla před deseti lety," prohlásil ve středu místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář.

Stejně reagovali i lidovci: "Výzvu na středu projednáme v našich politických orgánech. Osobně se domnívám, že čtyřkoalice zvolila lepší cestu k projednání této závažné vnitropolitické situace, tedy cestu veřejnou, která je v souladu s ústavou ČR," řekl ve středu novinářům jejich předseda Jan Kasal.

Kasal už dopředu naznačil, že schůzka nemá velký smysl. "Už jen proto ne, že supervelká koalice by předpokládala podle vyjádření představitelů ODS, že by Miloš Zeman musel podat demisi. Pochybuji, že Miloš Zeman toto dobrovolně učiní," řekl.

Že schůzku nebere příliš vážně, naznačil i premiér Miloš Zeman. O nové vládě se totiž bavit nechce. Navrhl, aby zástupci čtyř stran spolu jednali o urychlení vstupu do Evropské unie, oživení ekonomického růstu nebo reformě veřejné správy. "Přestaňme konečně s partajničením, kterému propadají zejména menší politické strany a zabývejme se problémy tohoto státu a nikoliv problémy politických stran," prohlásil před novináři.

Předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross si však uvědomuje, že tlak a kritika na vládu sílí. "Držet za každou cenu toto složení vlády by příliš zodpovědné nebylo, ale nedá se to rozhodnout bez jednání," řekl

ODS nepodpoří návrh na svržení vlády
Ani ODS nepůjde na jednání s ničím novým: opět se bude snažit přemluvit své partnery, aby se postavili za její návrh na superkoalici. Tu však zatím všichni svorně odmítají.

ODS potvrdila, že má stejný cíl jako čtyřkoalice, tedy svrhnout současnou vládu, ale nepřipojí se k jejímu návrhu vyslovit kabinetu nedůvěru. Unie a lidovci však na svržení vlády nemají dostatek hlasů, a proto spoléhají na poslance ODS. "Nepředpokládám, že by to tak bylo a mohu vás ubezpečit, že i včerejší jednání poslaneckého klubu ODS nic takového nenaznačuje," řekl šéf ODS Václav Klaus. "V souladu s naší dosavadní aktivitou budeme i nadále nejprve hledat dohodu o novém politickém uspořádání. Teprve tato dohoda může vyústit v ukončení mandátu současné vlády," dodal.

 "Naděje umírá naposledy," reagoval Kasal.

Předseda US Jan Ruml
Čtyřkoalice konstatuje, že dosavadní jednání politických stran o řešení současné vnitropolitické situace nesměřují ke změně, tedy k nastolení standardního vztahu mezi vládou a Poslaneckou sněmovnou. Současná menšinová vláda neprospívá této zemi, její důvěryhodnost soustavně klesá, Poslanecká sněmovna odmítla vládní návrh státního rozpočtu.
Předseda KDU-ČSL Jan Kasal
Ze strany čtyřkoalice se jedná o velmi vstřícný krok, který umožní zahájit jednání bez vypovězení opoziční smlouvy.
Předseda ODS Václav Klaus
Kdyby to mysleli lidovci trošku vážně, tak myslím, že by nám to včera museli říci. Pro mě to důvěryhodně nevypadá.
Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý
Iniciativy lidovců a unionistů přicházejí ve velice zvláštní okamžik. Poté, kdy nás ujistili o tom, že nic není možné, přicházejí s tím, že je třeba vyslovit nedůvěru vládě.
Předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross
Silně by mě překvapilo, kdyby se k tomu někdo z poslanců sociální demokracie přidal. Nepředpokládám to. Pokud mohu v politice něco vylučovat, tak toto bych si snad troufl dokonce i vyloučit.
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach
Myslím, že připojit se k vyslovení nedůvěry vlastní vládě, to by asi svědčilo o určité nenormálnosti kteréhokoli poslance. Je to spíš určitá proklamace.
Místopředsedkyně poslanců KSČM Zuzka Rujbrová
Hlavní snahou čtyřkoalice je spíše vlastní zviditelnění než skutečná snaha po svržení této vlády a nastolení vlády jiné. (Z jejího vyjádření vyplynulo, že komunisté by patrně záměr KDU-ČSL a Unie nepodpořili.)

(čtk)



Pod návrh na odvolání vlády se podle Kasalových informací dosud podepsalo 37 poslanců - včetně nezávislé Marie Machaté, která minulý týden opustila Unii svobody. Chybí už jen podpis lidovce Jana Grůzy, který je nemocný. Pokud podepíše i on, zbývá čtyřkoalici ještě 12 hlasů, aby se vůbec hlasování o nedůvěře dostalo na program sněmovny. Z ODS a ČSSD se nepodepsal nikdo.

Návrh na vyslovení nedůvěry
Předsedové US a KDU-ČSL Jan Ruml a Jan Kasal oznámili, že zahájili proces na vyslovení nedůvěry vládě. Čtyřkoalice ve sněmovně přednesla prohlášení, v němž se mimo jiné tvrdí, že vláda nesměřuje ke změně, neprospívá zemi a její důvěryhodnost klesá.
Jelikož nemá čtyřkoalice potřebné hlasy na to, aby vládu odvolala sama, obrací se i na poslance ODS a ČSSD. Předseda ODS Václav Klaus však považuje krok čtyřkoalice za teatrální gesto.

"Já tomu nevěřím, považuji to za teatrální gesto. Já jsem s těmito pány jednal v posledních dnech několikrát, a vím, že nic takového při těchto jednáních nezaznělo. Kdyby to mysleli lidovci vážně, tak by nám to včera řekli," prohlásil předseda ODS Václav Klaus.

Klaus totiž v pondělí jednal s předsedou lidovců Janem Kasalem. Ten přiznal, že s plánem na svržení vlády ODS neseznámil. "Vyzval jsem vedení ODS k vypovězení opoziční smlouvy. Když byla odpověď negativní, sešli jsme se s Unií svobody a svolali jsme celostátní výbor naší strany. Ten se hlasováním rozhodl pro tuto variantu řešení," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Čtyřkoalice, která má po odchodu poslankyně Marie Machaté z Unie svobody ve sněmovně pouze 38 poslanců. Další podpisy chce získat od poslanců za ODS nebo dokonce od nespokojených poslanců ČSSD. "Sama ODS přijala některé kroky, které jsou důkazem toho, že i ona je nespokojena se současnou menšinovou vládou. A nakonec i v Poslanecké sněmovně bylo odhlasováno, že tato vláda neprospívá zemi," uvedl Jan Ruml.

"Jakmile budou petiční archy obsahovat 101 jmen poslanců připravených hlasovat o odvolání vlády, zahájí koalice jednání o vládě s většinovou podporou, a to se všemi demokratickými stranami bez jakýchkoli podmínek," četl Ruml z prohlášení čtyřkoalice.

Předseda lidovců Jan Kasal uvedl, že o prohlášení byl informován prezident Václav Havel.

Jak probíhá hlasování o nedůvěře vlády
- nejméně 50 poslanců podá písemný návrh (US a KDU-ČSL mají jen 38 poslanců)
- předseda sněmovny musí návrh zařadit na program jednání
- o návrhu se ihned vyrozumí poslanecké kluby a výbory
- k přijetí usnesení je potřeba 101 hlasů, tj. nadpoloviční většina

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...