Své peníze odmítal Janoušek Švýcarům vysvětlit. Teď už mají jasno.

Své peníze odmítal Janoušek Švýcarům vysvětlit. Teď už mají jasno. | foto: www.old.golf.cz

U Bémova muže jde o miliardy z pohledávek, tvrdí policie

  • 297
Podezřelé bankovní účty vlivného podnikatele a přítele primátora Pavla Béma Romana Janouška donutily švýcarskou policii, aby se na něj informovala u svých českých kolegů. MF DNES nyní zjistila, co se od nich Švýcaři dozvěděli: Janouška už česká policie vyšetřuje v kauze prodeje zemědělských pohledávek.

Policie se na Janouška zaměřila kvůli jeho angažmá ve velké kauze s prodejem pohledávek Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který spadá pod ministerstvo zemědělství.

Fond připravuje prodej pohledávek za 12 miliard korun a policie se domnívá, že akce je připravována tak, aby při ní stát přišel o peníze.
Janouškovou úlohou se od loňského dubna zabývá speciální policejní tým „Les“.

Stejný tým prověřoval i jeho aktivity v dalších dvou kauzách: těmi jsou prodej Výstaviště České Budějovice a chystaný prodej Letiště Praha. I v těchto kauzách jde o miliardy.

Švýcarská prokuratura se na českou stranu obrátila loni v listopadu, když zjistila, že Janoušek má v Ženevě podezřelé konto v bance Kredietbank. Konto bylo psané na panamskou firmu Botanic Finance a Janoušek měl k němu podpisové právo.

Janoušek odmítal Švýcarům vysvětlit podezřelé transakce tohoto účtu, tak mu ho švýcarská prokuratura zmrazila a začala ho vyšetřovat pro podezření z praní špinavých peněz.

Švýcaři jdou po podezřelých převodech Romana Janouška velmi důsledně. Ještě předtím, než poslali do Česka oficiální žádost o právní pomoc, konzultoval švýcarský prokurátor Patrick Lamon celý případ s protikorupční policií a obrátil se také na ministerstvo financí.

Podezřelé platby

Švýcaři si před podáním žádosti o právní pomoc dokázali získat v Česku hodně informací o vyšetřování Janouška neoficiální cestou.

„Státní zastupitelství si dovoluje upřesnit, že ředitel protikorupční policie pan Novák již zná tento spis (o kontech Janouška) a jeho útvar je ochoten provést potřebná vyšetřování,“ napsal loni v listopadu prokurátor Lamon v poslední větě pětistránkové žádosti o právní pomoc, aby ještě více zdůraznil, že ví o tajném vyšetřování Janouška v Česku.

Jiří Novák, který mezitím povýšil a stal se náměstkem policejního prezidenta, odmítl případ komentovat.

Pokud Janouškovi někdo plnil konto ve Švýcarsku, tak to jistě nebyl on sám tím, že by si do Kredietbank nechal posílat peníze z Česka. To bylo první, na co se Švýcaři zaměřili.

Proto oslovili i finančně-analytický útvar ministerstva financí, který eviduje podezřelé platby nad 15 tisíc eur.

„Mohu potvrdit, že se na nás Švýcaři obrátili. Požádali nás o informaci, zda nám neprochází osoba Janoušek našimi databázemi podezřelých obchodů. Potvrdili jsme jim, že žádná česká banka nic takového neevidovala,“ řekl náměstek ministra financí Jan Málek.

Zájem Švýcarů chápe. „Už sama informace, že Janoušek má dispoziční právo k účtu firmy z Panamy, je podezřelá,“ dodal.

MF DNES se již několik dní snaží Janouška kontaktovat. Nebere telefony, není k zastižení v kanceláři ani doma. Janoušek si teď v Praze nechává stavět luxusní vilu.

Napodobuje funkcionalistický styl a má tři nadzemní podlaží. Jako „dvojče“ vedle ní už stojí stejný dům ředitele Letiště Praha Miroslava Dvořáka. MF DNES ho zastihla při příjezdu z práce.

Na otázku, zda neví, kde sehnat souseda Janouška, Dvořák pokrčil rameny, usmál se a řekl: „To netuším.“

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video