Prezident Miloš Zeman (vlevo) s moderátorem Jaromírem Soukupem v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. (5. prosince 2019) | foto: Twitter: Jiří Ovčáček

Babiš by měl odstoupit, jen pokud prohraje volby, myslí si Zeman

  • 289
Premiér Andrej Babiš by podle prezidenta Miloše Zemana odstoupit neměl, i když bylo obnoveno jeho trestní stíhání. Řekl to v pravidelném pořadu televize Barrandov Týden s prezidentem. Trvá na tom, že na post premiéra jmenuje toho, kdo vyhraje volby.

„Odstoupit by měl v případě, kdyby prohrál volby. Já vás mohu ujistit, že, tak jako obvykle, po volbách jmenuji vítěze voleb,“ řekl Zeman. Reaguje tak na sérii demonstrací spolku Milion chvilek pro demokracii, z nichž první se uskuteční v úterý na Václavském náměstí.

Podle Zemana by náměstí nemělo rozhodovat o tom, kdo bude premiérem.

„Protože na tom náměstí máte voliče některých politických stran a jiných tam nejsou. Proto to nechme na volbách,“ dodal. Hnutí ANO tak podle něj má výlučné právo na nominaci kandidáta na premiéra.

Obnovení trestního stíhání premiéra Babiše nevnímá jako důvod k demonstracím. „Co on (nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, pozn. red.) chce – aby policie něco došetřila. Ne prošetřila, ale došetřila. Proti tomu chcete demonstrovat?“ řekl Zeman.

Neočekává ani žádnou změnu ve voličských preferencích strany. „Předtím stouply ze 30 na 33 procent, alespoň v některých agenturách na průzkum veřejného mínění. Já bych cynicky řekl, že to teď neudělá nic. Něco by udělala obžaloba,“ řekl Zeman. Poukazoval přitom na růst preferencí po zahájení trestního stíhání premiéra Babiše.

Abolice nebude, bral jsem ji jen jako prevenci, řekl prezident Zeman

Abolici prezident udělit nehodlá. „Abolice není od toho, aby prezident zasahoval do práce policie. Takže jsme se s Andrejem Babišem velmi přátelsky dohodli, když jsme si ve středu telefonovali, že abolice nebude,“ řekl Zeman v rozhovoru pro MF DNES.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnovil ve středu trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Kromě něj čelí stíhání i jeho expertka na dotace Jana Mayerová. Spis se tak vrací do Prahy k dozorovému státnímu zástupci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video