Jaroslav Tvrdík se v minulosti podílel na kampani ČSSD, přátelil se spíše s Michalem Haškem, nyní se přesouvá k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Jaroslav Tvrdík se v minulosti podílel na kampani ČSSD, přátelil se spíše s Michalem Haškem, nyní se přesouvá k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Tvrdík už neradí Haškovi. Přesunul se k dřívějšímu oponentovi Sobotkovi

  • 243
Exministr Jaroslav Tvrdík, někdejší tvůrce kampaní ČSSD, opouští Michala Haška a přechází k Bohuslavu Sobotkovi. Jihomoravský hejtman Hašek, jemuž dosud v ČSSD pomáhal, je už po zesměšnění s povolebním lhaním ve velké politice odepsaný. Naopak premiér Sobotka, ač dřívější sok, se mu teď může hodit.

Jaroslav Tvrdík coby šéf česko-čínské obchodní komory musí s premiérem udržovat dobré vztahy. "Mým zájmem je pomáhat českým a čínským firmám, nechci se už zapojovat do vnitřní politiky ČSSD. Je nám ctí spolupracovat s novou vládou," říká Tvrdík.

Pro svou práci, aby ho Číňané brali vážně, potřebuje dobré vztahy právě s vládou. "Vím, že Jaroslav Tvrdík se nyní soustředí už jen na česko-čínské obchodní vztahy. Teď už se neangažuje ve vnitrostranických diskusích a sporech," uvádí Sobotka.

Co dnes říká Michal Hašek na to, že po svém politickém pádu přišel o věrného rádce a spojence Tvrdíka? "Jaroslav se dnes věnuje především obchodním vztahům s Čínou, takže chápu, že k tomu potřebuje komunikovat spíše s premiérem a ministrem zahraničí. Je to logické a pochopitelné," odpověděl Hašek.

A to měli společné plány

Před půl rokem ještě oba měli velké společné plány. Ačkoliv už tehdy někdejší tvůrce stranických kampaní Jaroslav Tvrdík odešel mimo politiku, do dění v ČSSD pořád nějakým způsobem zasahoval. A právě přes Michala Haška, v němž viděl budoucnost strany. Například loni v září, měsíc před sněmovními volbami, byl na společné schůzce Haškova křídla a lidí ze Zemanovy SPOZ.

Setkání v pražském luxusním hotelu Augustine se kromě Michala Haška a Jaroslava Tvrdíka zúčastnili také poslanec ČSSD Jeroným Tejc, první místopředseda Zemanovců Martin Nejedlý a tehdejší ministr zemědělství za SPOZ Miroslav Toman. Posléze Tvrdík zjistil, že se v Haškovi mýlil podobně jako předtím v Jiřím Paroubkovi.

Přestože "fantom" Tvrdík dříve pomáhal jinému křídlu zevnitř sociální demokracie, Bohuslav Sobotka říká, že žádnou pomstu z nynější premiérské pozice nechystá.

"Myslím, že to dělá dobře, má v Číně kontakty. Koneckonců je to v souladu se strategií vlády, která chce podporovat náš export a obchodní výměnu s Čínou," argumentuje premiér Sobotka.

Pro Tvrdíkovo fungování je Sobotkova důvěra důležitá. Už za Rusnokovy vlády byl oficiálním poradcem premiéra pro Čínu. Jen se státní podporou v zádech, na niž si Číňané potrpí, mohl Tvrdík pořádat různé obchodní summity.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video