Pokutu za rychlost nikdo nedostal. Úsek měření totiž nebyl označen značkami. Ilustrační foto

Pokutu za rychlost nikdo nedostal. Úsek měření totiž nebyl označen značkami. Ilustrační foto | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Tři ze čtyř řidičů jeli rychleji. Rekordman pádil obcí 160 km/h

  • 178
Lidé v severočeském Dubí si stěžovali na rychlé řidiče pádící obcí bez ohledu na okolí. Radnice si proto půjčila radar a odhalila šokující fakta. Rychlost překročili tři ze čtyř řidičů. Každý desátý uháněl obcí více než devadesátkou. Rekordman jel dokonce 160 km/h. Město uvažuje o stálém měření.

"Nejvíc stížností jsme dostali od lidí v ulicích Dubská, Pohraniční stráže a Ruská," říká velitel městské policie Tomáš Pykal. Vedení města si proto na konci května půjčilo radary a umístilo je do těchto míst. V Ruské ulici byl nad benzinkou.

Test řidičů v obci
celkem projelo 10697 aut
více než 50 km/h 7499
z toho nad 60 km/h 3582
z toho nad 70 km/h 1929
z toho nad 80 km/h 1248
z toho nad 90 km/h 1036
rekordman jel přes 160 km/h

"Nefotily ani nepořizovaly video, nikdo tudíž nedostal pokutu. Šlo nám o to, zjistit, jak se řidiči v těchto místech skutečně chovají," uvádí Pykal.

Pokud by strážníci chtěli rozdávat sankce, museli by podle nařízení označit měřený úsek a tím by test, který měl prokázat potřebnost radaru, zkazili.

"Řidičům bychom říkali, kde mají přibrzdit a kde už mohou jezdit, jak chtějí," říká Pykal. Cílem testu ale bylo odhalit opravdové rychlosti.

Chybovala i policie

Dubským strážníkům pomáhají s měřením rychlosti i dopravní policisté. Úsek měření označovat nemusí. Jenže si nevybrali správné místo. Zaparkovali na začátku odbočovacího pruhu k benzince. Před časem si za auto rozložili dokonce výstražný trojúhelník. "To je špatně, oni úmyslně tvoří překážku a zvyšují nebezpečí. Překážky by měli odstraňovat, ne je vyrábět," řekl k tomu šéf severočeské dopravky Jiří Ušák.

"Nikdo nemůže bezdůvodně stát s autem na silnici první třídy. Ten policejní vůz by měl být odtažen," přidal se i dopravní znalec Petr Šlosar.

Teď stávají policisté bez bez výstražného trojúhelníku v odbočovacím pruhu, z části na silnici. Šéf teplického dopravního inspektorátu Josef Šejbl v tom problém nevidí. "Víte, jak to tam vypadá? Jak tam řidiči jezdí? Nad benzinkou je přechod pro chodce a už tam došlo k několika nehodám," dodává Šejbl.

Radary je snímaly sedm dní. Výsledky byly alarmující hlavně v Dubské ulici, na příjezdové silnici do města směrem od Krupky. Z deseti tisíc řidičů tudy projely povolenou rychlostí jen tři tisíce. Zbytek porušil předpisy.

Těm největším silničním pirátům, kteří se prohnali ulicí rychlostí přes 90 kilometrů v hodině, by přitom hrozilo až 5 trestných bodů, zákaz řízení na půl roku až rok a pokuta i 10 tisíc korun.

Značky maří měření

V dalších dvou ulicích dopadl test podobně. Právě do Dubské nyní strážníci vyrážejí s mobilním radarem. Jenže opět s sebou musejí mít přenosné značky označující úsek, kde chtějí měřit. A pak to vypadá podle očekávání.

"Když jsme na místě, řidiči si dávají pozor. Jakmile odjedeme, opět nám volají lidé a stěžují si, že silnicí se opět řidiči prohánějí," přibližuje Pykal.

Dubští by chtěli do zmíněných ulic umístit radary natrvalo. "Jenže jedině v případě, že se změní legislativa a nesmyslné nařízení o označování úseků," uvádí Pykal.

Zvlášť když jim řidiči značky kradou, aby je strážníci nemohli pokutovat. Například muže z Oseka přistihla kamera městské policie v Mírové ulici v části Pozorka. Ceduli i s podstavcem se neúspěšně snažil naložit do auta.

Velitel městské policie Pykal proto nechal navařit kovová kolečka na konce tyčí, aby se z podstavce nedaly snadno vysunout.

Využít značky k tomu, aby se jen pro výstrahu rozmístily po obci, aniž by strážníci měřili, také Dubští nemohou. "Podle zákona smí být značky na silnici jen po dobu měření," vysvětluje dubský starosta Petr Pípal.

"Když jsme v zimě při komplikovaném úklidu sněhu nechali pár značek na silnicích, už hrozili někteří řidiči trestním oznámením. Byli to ti, kteří nasbírali za přestupky hodně trestných bodů," dodává.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Radar

Video