Laserová operace šedého zákalu.

Laserová operace šedého zákalu. | foto: Petr Topič, MAFRA

Nově si budeme moct připlatit za přesnější operaci či šetrnější narkózu

  • 449
Komise ministra zdravotnictví v úterý schválila tři nové zákroky, za které si pacienti od příštího roku budou zřejmě moci připlatit. Šetrnější probuzení z narkózy, použití navigačního přístroje při náhradě kloubu a operaci šedého zákalu pomocí speciálního laseru. Ještě je musí schválit ministr Leoš Heger.

Zatím si pacienti mohou v nemocnici připlatit třeba za lehčí sádru nebo za lepší materiál čočky při operaci šedého zákalu. V úterý schválila komise ministra zdravotnictví složená ze zástupců pojišťoven, odborné veřejnosti i pacientských organizací tři nové návrhy na zákroky. Nadstandardy, které teď dostane na stůl ministr Leoš Heger, nejsou zrovna levné.

Tak například využití "navigace" při náhradě kloubu přijde pacienta na 10 až 15 tisíc korun. Za pomoci přístroje chirurg přesně zjistí, kam a jak umístit endoprotézu. "Je to metoda, která spolehlivě pohlídá operatéra, aby neudělal chybu. Používáme ji proto zcela rutinně již od roku 2000," pochvaluje si ortoped Radek Hartl ze znojemské nemocnice tuto metodu. Dosud však byla zdarma.

Jak se Češi staví ke nadstandardům v nemocnicíchČtěte ve středu, 5. září

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Stejnou částku, tedy 10 až 15 tisíc, zaplatí pacient, který se rozhodne pro operaci šedého zákalu pomocí femtosekundového laseru. Podle některých očařů je to zbytečné tahání peněz z pacientů. "Laser zatím dělá jen část zákroku. Operace se stejně dokončuje na sále klasicky, tedy tak, jak ji hradí pojišťovna," popisuje pražský oční lékař, který si nepřál být jmenován. Přiznává však, že laser operaci provádí velmi precizně.

Poslední novinkou bude možnost připlatit si asi 2 500 korun za lék Sugammadex, který pacienta rychle a bezpečně probudí z narkózy. Běžně se používá látka neostigmin za pouhých 35 korun. "Neostigmin má víc vedlejších účinků, neohrožují ale pacientův život. Obojím lze dosáhnout téhož, jen s jinými náklady," shrnuje anesteziolog pražské nemocnice Královské Vinohrady Jan Šturma.

Ministerstvo zdravotnictví chce od příštího roku zavést dalších asi sedmdesát úkonů, za které si pacienti budou moci připlatit. Zdravotnictví by to mělo ušetřit peníze za nové, dražší metody léčby. Češi nadstandardům však neholdují.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video