Ministr vnitra Milan Chovanec si přišel na finance za ministrem financí...

Ministr vnitra Milan Chovanec si přišel na finance za ministrem financí Andrejem Babišem říci o více než 4 miliardy korun | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Vnitro dostane navíc 3 miliardy na hasiče, policii i uprchlické tábory

  • 341
Pro více než čtyři miliardy korun navíc do rozpočtu ministerstva vnitra pro policisty, hasiče a uprchlíky vyrazil na ministerstvo financí za Andrejem Babišem z ANO šéf resortu vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Nakonec si dokázal vyjednat 3,1 miliardy, z toho 1,1 miliardy půjde na uprchlíky. Babiš to potvrdil.

„Atmosféra byla chladná. Díky klimatizaci,“ vtipkoval po jednání ministr vnitra. Tvářil se spokojeně, i když nebyl úspěšný stoprocentně. Jednat se podle něj bude ještě o 800 milionech korun. Už první jednání vlády po prázdninách schválí podle Chovance 130 milionů navíc v letošním roce na opatření související s přívalem migrantů. V příštím roce pak půjde o 1,1 miliardy.

Šlechtová u Babiše nepochodila

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) ve středu neuspěla u ministra financí Andreje Babiše s žádostí o další navýšení rozpočtu pro svůj resort. Před dvěma týdny se jí sice podařilo vyjednat částku 2,6 miliardy, další navýšení o 1,5 miliard ale ve středu neprosadila. Ministr jejímu resortu přidal jen 370 milionů korun.

Zdroj: ČTK

„Jednání bylo velice náročné. Dnes resort vnitra má naši prioritu, protože čelíme nové situaci ohledně uprchlíků. Potřebujeme rozšířit centra pro uprchlíky, dnes máme tři, potřebujeme jejich počet rozšířit na pět,“ prohlásil Babiš. Za dobrou zprávu označil, že uprchlíci nechtějí zůstávat u nás, ale míří do Německa. Za špatnou to, že Evropa není schopna situaci s uprchlíky řešit.

„Peníze půjdou na platy lidí, kteří se starají na uprchlíky, na rozšiřování některých uprchlických zařízení. Počítáme s rozšířením kapacity o 1 200 míst,“ uvedl Chovanec. Nepodpořil jednoznačně znovuzavedení kontrol na českých hranicích kvůli uprchlíkům. „Otázka je, co se tím vyřeší,“ řekl ministr.

Česká vláda nedávno schválila, že ČR přijme v příštích dvou letech 400 Syřanů z uprchlických táborů v Jordánsku a Kurdistánu a od Řecka a Itálie převezme 1 100 nelegálních uprchlíků, kteří v Česku podstoupí azylové řízení.

Hasiči si zaslouží peníze navíc, mají náš obdiv, řekl Babiš

„Dobrá zpráva je, že jsme se dohodli na projektech pro letošní rok, jako je navýšení platů hasičů. Tam bude převedena částka 30 milionů korun,“ řekl Chovanec s poukazem na náročnější práci hasičů kvůli většímu počtu požárů (více čtěte zde). „Věřme tomu, že začne pršet, nebo nás ty požáry čekají ještě pár týdnů,“ uvedl ministr vnitra.

„Samozřejmě hasiči jsou profese, kterou celá společnost obdivuje. Jsou potřební pro nás pro všechny. Určitě si to zaslouží. Teď, v tomto období, když máme tolik požárů, tak samozřejmě přesčasy jim musíme vyplatit,“ řekl po jednání ministr financí a šéf ANO Babiš.

V příštím roce půjde od státu na hasiče navíc 250 milionů. Další zhruba stejnou částku přidají kraje a obce. Policisté dostanou přidáno na personální posílení 650 milionů, což znamená navýšení jejich počtu přibližně o osm set.

Protože čelíme nové bezpečnostní situaci, souhlasí Babiš i s tím, že je třeba navýšit počet policistů. „Příští rok o 850 plus 750 policistů na problém uprchlíků,“ řekl ministr financí Babiš.

Na letošek má vnitro schválený rozpočet 55,1 miliardy korun, Babiš v červnu navrhl vnitru rozpočet na příští rok 55,83 miliardy korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video