Interval pro třetí dávku se zkrátí už od 50 let věku, řekli Babiš a Vojtěch

  • 509
Interval pro třetí dávku vakcíny proti covidu se zkrátí na pět měsíců od 13. prosince pro lidi starší 55 let a od 20. prosince už od 50 let věku. Ve čtvrtek to potvrdil premiér Andrej Babiš. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Rádiu Impuls předtím upozornil, že z organizačních důvodů není zatím možné zkrátit interval i pro ještě mladší ročníky.

„Všechny k třetí dávce teď najednou pustit nemůžeme kvůli logistice a zahlcení systému,“ podotkl Vojtěch.

„Je to otázka logistiky a organizace, tak aby skutečně, až bychom to otevřeli všem, tak aby lidé nečekali několik týdnů než se k té očkovací látce dostanou. Protože pro nás je samozřejmě důležité, aby se k ní dostali, co nejdříve, zejména ti, kteří jsou v největším riziku,“ řekl ministr v pořadu Benešovský Impuls.

Od 1. prosince se zkrácení intervalu na pět měsíců ze šesti začal týkat lidí od 60 let a chronicky nemocných.

Babiš ve čtvrtek také řekl, že v Praze nejsou očkovací centra vytížená. Naopak v jiných regionech je očkovací kapacity zapotřebí zvýšit.

Dosluhující premiér rovněž dodal, že vláda nepočítá s dalšími protiepidemickými opatřeními. A co je podle Babiše největší problém boje proti epidemii? Neochota lidí se očkovat a jejich agresivita.

„Podle předběžné analýzy českých dat po půlroce klesá účinnost druhé dávky proti covidu u všech vakcín k 60 procentům, po tři čtvrtě roce pod 50 procent,“ zdůvodnil doporučení pro zkrácení intervalu v listopadu vakcinolog Roman Chlíbek.

Třetí dávka má podle něho zvýšit účinnost ochrany před covidem až o 90 procent. Stejně vidí situaci i kandidát pětikoalice na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video