Ukázka z pořadu Rozstřel - Jan Hamáček

Ukázka z pořadu Rozstřel - Jan Hamáček | foto: iDNES.cz

Policie má moci sestřelit dron i využít důkazy od tajných služeb, chce vláda

  • 78
Policie bude moci zasáhnout proti bezpilotním letounům, pokud budou představovat bezpečnostní hrozbu. Bude ho moci zastavit, případně i sestřelit. Počítá s tím novela trestního řádu, kterou posílá do Sněmovny vláda. Nově také bude možné použít jako důkazy v trestním řízení informace získané tajnými službami.

Drony bude moci policie zachytit, zastavit s pomocí dravců nebo v krajním případě bezpilotní letouny sestřelit.

„Pokud by policie získala informaci, že k Václavskému náměstí míří dron, který má podvěšenou pětikilovou bombu, tak to je asi přesně ten moment, kdy by ho policie sestřelila,“ řekl novinářům ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Jako důkazy nově i informace od tajných služeb

Nově mají podle vlády v trestním řízení pomáhat i informace od tajných služeb. „To, co získá tajná služba, bude moci policie využít,“ řekl také ministr vnitra. Má se to týkat přísně vymezeného spektra trestných činů, například terorismu či vyzvědačství.

Nyní mohou zpravodajské služby pouze upozornit orgány činné v trestním řízení na možnost, že někteří lidé páchají trestnou činnost. Policie pak může zahájit řízení a při prověřování opatřit vlastní důkazy. Využívání informací od zpravodajských služeb omezuje rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2008, podle kterého takovéto informace nebyly ve smyslu trestního řádu získány zákonným způsobem.

„Jsme přesvědčeni, že postupujeme v rámci tohoto judikátu. Jde o to, aby když v případě nějakého teroristického činu zajistí tajná služba důkazy, aby byly použitelné a nehrozilo, že bez nich tento pachatel odejde od soudu,“ řekl Hamáček.

Opoziční ODS varuje před modelem novodobé StB

Navržená změna pobouřila opoziční ODS, která varuje před novodobou StB. Státní bezpečnost byla tajná policie minulého komunistického režimu.

„Vláda schválila nebezpečnou novelu zákona, která v určitých případech umožňuje využití informací získaných tajnými službami jako procesního prostředku při případném trestním řízení. Jde o nejzásadnější změnu postavení tajných služeb od sametové revoluce. Zákon vnímám jako snahu smíchat vyšetřovací a zpravodajskou funkci pod hlavičku tajných služeb, tedy model novodobé StB,“ uvedl poslanec ODS Marek Benda.

„Spolupráce mezi zpravodajskými službami a policí dosud fungovala bezproblémově a já nevidím důvod, proč zavedený model měnit. Obzvlášť s vědomím toho, že tajným službám zadává úkoly vláda a prezident republiky a hrozí tak trvalé podezření z úkolování služeb proti politickým oponentům,“ uvedl jménem ODS v tiskové zprávě strany Benda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video