Ministr vnitra Martin Pecina čelí trestnímu oznámení. Podle LN ho podal policejní plukovník, kterému vadí Pecinovy kroky. | foto: Jan Zatorsky, MAFRA

Pecina čelí trestnímu oznámení pro návrat Lessyho a údajnou protekci

  • 119
Ministr vnitra v demisi Martin Pecina čelí trestnímu oznámení. Podle Lidových novin ho podal policejní důstojník. Vadí mu rychlost, s níž Pecina vrátil do funkce policejního exprezidenta Petra Lessyho, i výběr Pecinových poradců z řad policie.

Lidové noviny, které na případ upozornily, identitu autora trestního oznámení znají, ale rozhodly se ji nezveřejnit.

"Jsem absolvent právnické fakulty a dlouholetý plukovník policie, podnět ovšem podávám zcela soukromě jako občan nespokojený s klientelistickými vazbami ovládajícími státní správu," řekl autor zmíněnému listu.

Přijetí trestního oznámení potvrdila iDNES.cz mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová."Trestní oznámení na ministra vnitra Martina Pecinu podala ve čtvrtek fyzická osoba. Ministra podezírá ze zneužití pravomoci úřední osoby či maření úkolu úřední osoby z nedbalosti," sdělila iDNES.cz. K identitě oznamovatele neřekla nic, to úřad dělat nemůže.

Podle LN, které do trestního oznámení mohly nahlédnout, autor vyčítá ministrovi rychlý návrat Petra Lessyho do funkce policejního prezidenta, kvůli čemuž na prezidiu vzniklo dvojvládí (více čtěte zde). Pecina totiž rozhodl v rozporu s doporučením svých poradců a nevyčkal, jak o Lessyho případu rozhodne soud.

Podívejte se na část Pecinova vyjádření k Lessyho případu:

11. července 2013

Upozorňuje také na to, že příchod podplukovníků Jindřicha Láta a Martina Grima na ministerstvo (původně působili v protikorupčním útvaru) nemusel být v souladu se zákonem. "Pokud byla služební místa zřízena účelově, pro konkrétní policisty blízké panu ministrovi, může opět docházet k porušování zákona," citují LN z trestního oznámení.

Výběrové řízení na Látovo místo na ministerstvu trvalo podle Práva jen čtyři dny, přičemž standardem u této funkce jsou dva týdny. Pecina se také podle listu snažil prosadit Láta do funkce náměstka ředitele protikorupční policie, s čímž narazil.

Následně policejní prezident Martin Červíček oznámil, že na něj ministr naléhal, aby vyměnil šéfa protikorupční policie Milana Komárka a šéfy tří krajských policejních ředitelství.

Žádný nátlak nebyl, hájí se Pecina

Ministr vnitra Martin Pecina se k případu vyjádřil v obsáhlém tiskovém prohlášení (celé ho najdete zde). Odmítl, že by na policisty vyvíjel nátlak, nebo že by Láta někam "protlačoval". Uvedl, že Lessyho návrat byl krokem učiněným striktně v souladu se zákonem.

"Podplukovník Jindřich Lát přišel do mého týmu z ÚOKFK (protikorupční policie), kde již delší dobu pracoval, já jsem ho neznal, naopak mi byl doporučen policejním prezidentem. Považuji tedy za nesmyslné, že dnes z pplk. Láta dělá kdokoliv mého poradce, kterého se já snažím přes nevoli policistů někam protlačit," uvedl například Pecina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video