Liga lidských práv podala trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli údajnému zneužívání pravomoci (ilustrační snímek)

Liga lidských práv podala trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli údajnému zneužívání pravomoci (ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Ochránci práv podali na GIBS trestní oznámení za zneužívání pravomocí

  • 19
Liga lidských práv podala trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli údajnému zneužívání pravomoci. Podle ní například úmyslně nevyšetřuje některé případy policejního násilí a naopak nepřiměřeně zakročuje proti nepohodlným policistům. GIBS se k tomu zatím nechce vyjadřovat.

Liga lidských práv se zaměřila na činnost GIBS během dvou uplynulých let. V sobotu zveřejnila analýzu, podle které má podezření na maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Liga lidských práv

  • Nezisková organizace, která se dlouhodobě věnuje otázce účinného vyšetřování podezření z násilné trestné činnosti policistů ve spojení se zásahem do práva na život a do práva nebýt podroben mučení a jinému nelidskému a
    ponižujícímu zacházení
  • V rámci projektu "Policie pod kontrolou" podpořeného Fondem Otakara Motejla monitorovala činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů

"Z analýzy vyplývá, že ředitel GIBS Ivan Bílek a jím dosazené vedení naprosto selhali při plnění úkolů inspekce a měli by být co nejrychleji vyměněni," uvedl mluvčí Ligy lidských práv Dan Petrucha.

Autorka analýzy a právnička ligy Zuzana Candigliota proto na GIBS podala trestní oznámení. "Liga lidských práv má také poznatky o zneužívání statisícových odměn uvnitř inspekce a další nekalé nakládání s majetkem a finančními zdroji inspekce," vysvětlil Petrucha.

Vedení GIBS se podle mluvčí inspekce Radky Sandorové nechce k trestnímu oznámení nyní vyjadřovat, informovala ČTK.

Liga kritizuje i údajnou pasivitu GIBS

Candigliota už dříve GIBS vytýkala pasivitu při vyšetřování policistů, kteří byli podezřelí z násilného jednání. Jako příklad uvedla případ muže z Aše, kterého policisté v roce 2010 bezdůvodně zavřeli do cely a bolestivým způsobem připoutali k úchytu ve stěně a v cele jej pak údajně bili pěstmi do hlavy, zad a hrudníku.

Za pravdu mu dal až v srpnu 2013 Evropský soud pro lidská práva. "V rozsudku soudu ve Štrasburku je uvedeno, že Česká republika porušila ustanovení článku tři Evropské úmluvy, tedy právo nebýt mučen nebo  podroben nelidskému a ponižujícímu zacházení," řekl k tomu tehdy advokát David Netušil, jenž muže z Aše zastupoval (celý rozhovor najdete zde).

"Poškození podali trestní oznámení, doložili vzniklá zranění, ale přesto GIBS odmítla podané trestní oznámení vůbec začít šetřit," tvrdí právní ředitelka Ligy lidských práv. Kontrola GIBS v podobě sněmovní komise podle ní byla netransparentní. "Analýza také poukazuje na selhání kontrolních mechanismů některých státních zástupců, kteří kryjí nezákonnou činnost GIBS," podotkla Candigliota.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video