Petr Nečas a Karolína Peake v Poslanecké sněmovně (27. září 2011)

Petr Nečas a Karolína Peake v Poslanecké sněmovně (27. září 2011) | foto: Petr Topičpro iDNES.cz

Trestně stíhat bude možné i firmu. Soud ji bude moci i rozpustit

  • 120
Za korupci či další závažné trestné činy bude moci soud nově odsoudit také firmu. Firmám bude moci soud ukládat pokuty, odsoudit je k propadnutí majetku, zakázat jim účast ve veřejné soutěži, nebo je dokonce rozpustit. Poslanci totiž schválili vládní návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob.

"Jde o návrh, který je důležitý v boji proti organizovanému zločinu a korupci," řekl ve Sněmovně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS.

Pro přijetí zákona hlasovalo 122 poslanců napříč stranami, proti bylo 22 komunistických poslanců a 3 sociální demokraté, někteří poslanci z ODS a z ČSSD se zdrželi. Zákon teď bude posuzovat Senát.

Z úterní Sněmovny

K uzákonění trestní odpovědnosti firem byli dříve občanští demokraté skeptičtí, ale na nutnost přijetí zákona Česko upozorňovala mezinárodní organizace OECD, protože téměř ve všech vyspělých zemích obdoba podobného zákona existuje. Exministr vnitra Radek John zařadil trestní odpovědnost firem mezi klíčové body protikorupční strategie, na niž už vláda Petra Nečase kývla.

Neprošel návrh komunisty Vojtěcha Filipa, který požadoval zamítnutí zákona, ani návrhy poslance Davida Šeicha z ODS, aby soud nemohl firmu, která se podílí na zločinech, rozpustit či aby nebyly rozsudky proti firmám veřejné.

Firma se proviní, jestliže trestný čin spáchá nejen její manažer, ale i zaměstnanec nebo člověk, který je za firmu oprávněn jednat. Firma či organizace však bude odpovědná i tehdy, když se nepodaří konkrétního viníka dohledat.

Za jaké trestné činy bude možné firmy stíhat? Kromě finanční kriminality se to bude týkat například také vydírání, kuplířství, poškozování autorských práv, poškození a ohrožení životního prostředí, neoprávněného nakládání s odpady či neoprávněného zaměstnávání cizinců.

Méně "bílých koní"

Návrh zákona o trestní odpovědnosti firem smetli zákonodárci bez velké diskuse ze stolu už v roce 2004. Nyní jej bez velkých změn přijali. "Neobávám se, že by nyní začal nějaký hon na čarodějnice, věřím, že zákon bude působit spíš preventivně," řekl právní expert Jaroslav Fenyk, který stál u příprav původního návrhu.

Fenyk rovněž zdůrazňuje, že zákon umožní postihnout firmy za trestné činy i tehdy, pokud se nenajde konkrétní viník. Zároveň se tím provinilým podnikům ztíží možnost angažovat "bílého koně," na kterého by odpovědnost převedly.

Podobná norma dosud kromě Česka chyběla jen v Německu, tam však podle Fenyka není takový zákon nutný kvůli kvalitnímu správnímu předpisu, který firmy umožňuje efektivně trestat. Český zákon se naopak inspiroval v Rakousku a ve Slovinsku.

Nový zákon bude podle jeho tvůrce klást vyšší nároky i na soudce, státní zástupce a policisty. Ti se budou muset doučit například obchodní právo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video