Vazební věznice Hradec Králové

Vazební věznice Hradec Králové | foto: Martin Veselý, MAFRA

Vězeň nesměl poslat synovi sladkosti z kantýny. Chyba, říká ombudsmanka

  • 180
Vězni mohou zpoza mříží poslat neomezený počet dopisů. S balíčkem sladkostí z vězeňské kantýny nebo vlastním výrobkem, který má udělat radost dětem doma, však už mohou narazit. Ne vždy vedení věznice zásilku schválí. Praxi kritizuje ombudsmanka, které si stěžoval jeden z trestanců.

Vězeňská služba nejenže má ze zákona právo nahlížet do obálek či balíků, které přijdou trestancům zvenku, může i zkoumat, co vězni píšou v dopisech rodině nebo jakýmkoli jiným adresátům s výjimkou právníka.

Pokud má na svém účtu dostatek peněz, například díky tomu, že během pobytu za mřížemi pracuje, může vězeň odeslat dopisů neomezeně. Pokud však chce na vlastní náklady odeslat balíček, může nastat problém, jak se nedávno přesvědčil trestanec, jehož apelem se zabývala ombudsmanka.

Vězni dostanou přidáno. Pár stovek jim nepomůže, mají statisícové dluhy

Na veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou se muž obrátil se stížností, že mu v heřmanické věznici nedovolili poslat synovi balíček se sladkostmi z vězeňské kantýny, ani vlastnoruční výtvory.

„Odsouzeným by nemělo být zcela znemožněno odesílat z věznice na vlastní náklady jiné věci než písemnosti. K odmítnutí požadavku k odeslání těchto věcí musí mít věznice relevantní důvody, například bezpečnostního charakteru,“ reagovala na podnět Anna Šabatová.

Jestliže zákon umožňuje, aby vězeň rodině posílal peníze, není podle ní žádný důvod k tomu, aby jí nemohli posílat i věci za ně pořízené, zvlášť když tím utužuje vzájemný vztah. „Upevňování vztahu s nezletilým dítětem je zcela nezastupitelným faktorem v procesu resocializace odsouzených a jedná se o faktor bezesporu pozitivní,“ podotkla ombudsmanka.

Všechno musí povolit vychovatel

Jednotlivé věznice nemají pravidla pro odesílání balíčku nastavena shodně. „Zákon odesílání balíčků z věznic neupravuje. Věnuje se pouze přijímání a odesílání písemností a přijímání balíků. Proto tyto záležitosti řeší každá věznice individuálně,“ sdělila mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Ve Valdicích musí odeslání balíčku, ve kterém jsou vedle samotného dopisu i jiné věci než knihy, denní tisk či časopisy, povolit vychovatel. „Odsouzení jsou vedeni k tomu, aby o úmyslu zaslat svým dětem sladkosti či vlastnoruční výrobek předem informovali svého vychovatele. Ten pak před odesláním provede kontrolu zásilky,“ objasnila mluvčí věznice Eva Francová.

Podobný systém funguje i v Kuřimi. „Vlastnoruční výrobky vězni obvykle předávají při návštěvách, a to se souhlasem příslušného vychovatele. Balíčky se sladkostmi z kantýny mohou taktéž odesílat až po schválení vychovatelem. V praxi se obě varianty vyskytují docela často a není důvod je neschvalovat, pokud má odsouzený funkční rodinné zázemí,“ sdělil za věznici Milan Novotný.

Odeslat sladkosti? Podejte si žádost

Třeba právě heřmanická věznice má však přísnější systém. Vyžaduje, aby vězni adresovali písemnou žádost o odeslání věcí vedoucímu oddělení výkonu trestu, který ji následně povolí, či zamítne. Alespoň tak systém ombudsmance popsal ředitel věznice s tím, že vězeň, který si stěžoval a který byl již přemístěn jinam, žádnou žádost neposlal, takže ani nebylo možné rozhodnout.

I vězni v léčebnách mají podle ombudsmana nárok na procházku na vzduchu

Na dotaz iDNES.cz, zda není příliš striktní a nedůstojné, aby vězeň musel kvůli odeslání každé drobnosti vyplňovat písemnou žádost, odpověděla Vězeňská služba ČR vyhýbavě s tím, že vězni balíky zas tak často posílat nechtějí.

„Každá žádost je posuzována individuálně. Důležitým kritériem je, zda má odsouzený na účtu dostatek peněz. Dále je samozřejmě směrodatné, co chce poslat a komu, zda nemá kázeňské problémy a podobně,“ doplnila mluvčí Petra Kučerová. 

Údaje o tom, v kolika zařízeních jsou takto přísní, k dispozici nemá. Přísnější přístup však prý ničemu neodporuje a je nutný z bezpečnostních důvodů, jelikož je vždy nutné prověřit, zda trestanec neodesílá věci, které by za mřížemi vůbec mít neměl, nebo například něco z majetku věznice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue