Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trapnost s Lisabonem končí, radují se politici. Jiní hrozí Štrasburkem

  10:17aktualizováno  11:57
Čeští politici očekávali, že Ústavní soud shledá Lisabonskou smlouvu v souladu s českým ústavním pořádkem. Premiér Fischer přijal verdikt s uspokojením a stejně jako další očekává rychlou ratifikaci dokumentu. Odpůrce Lisabonu senátor Oberfalzer zváží stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jan Fischer | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ústavní soud rozhodl, že dokument není v rozporu s českým ústavním pořádkem. Padla tak poslední známá překážka v ratifikačním procesu. Na rozhodnutí soudců čekal prezident Václav Klaus, jehož podpis pod smlouvou chybí. - další podrobnosti o jednání Ústavního soudu zde

Jan Fischer, premiér úřednické vlády

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici - premiér FischerPředseda české vlády Jan Fischer přijal rozhodnutí Ústavního soudu s uspokojením.

"Poslední překážka je překonána a dokončení ratifikace již nestojí nic v cestě," uvedl premiér v bezprostřední reakci na výrok.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Ondřej Liška Žertovnou náladu měl úřadující předseda zelených Ondřej Liška. "Miluji Ústavní soud a budu mu sloužit až do smrti," zavázal se s nadsázkou. "Ti, kdo si stěžovali u Ústavního soudu v této věci, byli lidé, kteří měli jediný cíl - bojkotovat ratifikaci Lisabonské smlouvy," dodal Liška.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci strany TOP 09 v Praze (11. června 2009)"Buďme vděčni Ústavnímu soudu ČR za to, že rozhodl tak rychle. Teď, když tato nekonečná trapnost končí, máme možnost se plně zapojit do práce v Evropě, napravit svou pověst a stát se úspěšným a uznávaným členem Evropské unie," okomentoval předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí za ČSSD

Lubomír Zaorálek Za očekávané rozhodnutí, které je nutné uvítat, má verdikt soudu zahraničněpolitický expert ČSSD Lubomír Zaorálek. "Doufám, že se celý proces v ČR rychle ukončí. Věřím, že prezident listinu podepíše a bude možné v Evropě přejít k jiným otázkám a tématům," řekl ČTK.

Mirek Topolánek, předseda ODS

Předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) a předseda KSČM Vojtěch Filip odcházejí ze schůzky zástupců parlamentních stran s předsedou vlády Janem Fischerem. (24. září 2009)"Není to překvapení. Vzhledem k letošnímu rozhodování o volbách se ale komentuje cokoli, co se týká Ústavního soudu, složitě," reagoval na dotaz ČTK Mirek Topolánek. Šéf ODS, který ve funkci premiéra smlouvu v Lisabonu podepsal, dokument pokládá za nedokonalý, ale zároveň za nutnou cenu spoluúčasti v evropském kulturním a politickém prostoru.

Jiří Oberfalzer, jeden se senátorů, kteří podávali stížnost k Ústavnímu soudu

Předkladatel stížnosti senátor Jiří Oberfalzer (ODS) při jednání Ústavního soudu (27. 10. 2009)"Co nebylo odmítnuto, bylo zamítnuto. Myslím si, že Evropská unie se v ČR nemá čeho bát," řekl v České televizi Oberfalzer. A má se čeho bát Česká republika? "Snad jenom toho, že její ústavní ochrana bude vždy posuzována eurokomformním stylem, který nám dnes Ústavní soud předvedl," míní senátor.

Podle Oberfalzera soud odmítl vymezit, kde jsou hranice omezení svrchovanosti a nekontrolovaného přenosu pravomocí na EU. "Zvažujeme možnost podání k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli odepření práva na spravedlivý proces Ústavním soudem," řekl. Nejprve se poradí s kolegy. "Já sám bych to asi zkusil," dodal.

Miroslav Kalousek, zakladatel TOP 09

Jednání Poslanecké sněmovny o Janotově balíčku, 24. září 2009, Miroslav Kalousek"Politik nemůže udělat nic jiného s rozhodnutím Ústavního soudu, než ho s respektem vzít na vědomí. A to ať už se mu líbí, nebo ne. V tomto případě z toho mám radost," řekl iDNES.cz Kalousek. TOP 09 už dříve pohrozila, že pokud by prezident s podpisem otálel, tak je strana odhodlaná prosadit jednorázový ústavní zákon, který ratifikaci Lisabonu umožní. - čtěte Bude-li Klaus s podpisem otálet, donutíme jej zákonem

Miloslav Vlček, předseda Sněmovny, ČSSD

Miloslav Vlček"Dostali jsme poslední klíček k otevření dveří, které teď pan prezident může otevřít," okomentoval rozhodnutí Ústavního soudu Vlček, který je zastáncem Lisabonské smlouvy. Nedávno ale přiznal, že smlouvu celou nepřečetl, podobně jako kritik Lisabonu Jiří Oberfalzer. - čtěte Vlček a Oberfalzer přiznali, že celou smlouvu nečetli

Aleš Pejchal, právník prezidenta Václava Klause

Ústavní soudci naslouchají závěrečné řeči právníka Aleše Pejchala, který na jednání zastupoval prezidenta Václava Klause (27. října 2009)Právníka Aleše Pejchala především překvapilo, že se soud pustil do výkladu, co má být v jakých lhůtách učiněno, když se zmínil o tom, že má prezident jednat bez zbytečného odkladu. "Jedná-li se o mezinárodní smlouvě, je to výsostně politický proces a nyní je výsostnou věcí prezidenta, kdy ratifikuje. Dávat nějaké lhůty mi připadá nad rámec. Ústavní soud je od toho, aby rozhodoval, zda je smlouva v souladu s ústavou, či nikoli," řekl Pejchal.

Jana Bobošíková, bývalá europoslankyně a šéfka Suverenity

Příznivci i odpůrci Václava Klause se sešli na demonstraci na Hradčanském náměstí. Jana Bobošíková prezidenta podporuje"Pokud nebude ona bruselská záruka, kterou vyjednal premiér Fischer, převedena do jazyka práva, tak čeští občané nebudou v bezpečí," míní Bobošíková. A své tvrzení vysvětluje: "Všichni politici v České republice rozhodli, že budou volby, pak nastoupil Ústavní soud a převedl to jejich přání do řeči paragrafů a řekl, že to paragrafově neodpovídá. Zrovna tak všichni rozhodli minulý týden v Bruselu a vydali politickou deklaraci, že Česká republika nebude podléhat Listině základních práv EU. Ale pokud nebude zakotvena mezinárodní smluvně, to znamená v řeči paragrafů, tak to nemá žádnou právní váhu. Čeští občané tedy nebudou v bezpečí, pokud nebude politická deklarace mít právní základ."

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně. (21. října 2009)"Je to očekávaný výsledek vzhledem k tomu prvnímu rozhodnutí soudu. Rád se seznámím s odůvodněním, protože některé věci odporují mému právnímu názoru," řekl ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle komunistů měli o přijetí Lisabonu hlasovat občané v referendu.

Štefan Füle, ministr pro evropské záležitosti

Ministr Štefan Füle v obležení novinářů po skončení jednání Ústavního soudu (27. října 2009)"Já nález Ústavního soudu vítám. Vítám, že Lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem. Vítám to, že tak byly odstraněny pochybnosti, které ještě mohly přetrvávat. A vítám, že byla otevřena cesta k dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy," řekl v ČT Füle.

Pavel Bém, pražský primátor, ODS

"Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě respektujeme, nicméně naše názory na Lisabonskou smlouvu zůstávají stále stejné a nic se na nich nezmění ani tímto rozsudkem." Bém patří v ODS ke křídlu, které Lisabonskou smlouvu dlouhodobě kritizuje.

Přemysl Sobotka, předseda Senátu, ODS

Předseda Senátu Přemysl Sobotka."Potěšilo mě, že v této chvíli už není žádná překážka, aby prezident neratifikoval." Sobotka předpokládá, že tak Klaus učiní do konce listopadu. Předseda Senátu prodělal v názoru na smlouvu obrat - zatímco dříve tvrdil, že je Lisabon mrtvým dokumentem, později se zasazoval o urychlenou ratifikaci.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL

"Ten výsledek byl očekávatelný. Byly odstraněny všechny teoreticky možné překážky ratifikace, takže předpokládáme, že pan prezident podepíše a že se velmi rychle proces ratifikace Lisabonské smlouvy dokončí," pochvaloval si výsledek lidovecký předseda, který se vždy vyslovoval pro co nejrychlejší souhlas republiky s evropským dokumentem.

Jak vidí rozhodnutí ústavního soudu blogeři

Měl by teď prezident Klaus neprodleně podepsat Lisabonskou smlouvu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 24. listopadu 2009. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 10111
NE
NE 3518
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...