Transplantovat obličej zvládnou i čeští lékaři, míní chirurg Pomahač

  • 68
Sál do posledního místa plný lékařů a novinářů, kde nejen ti druzí žasli. Tak to vypadalo na pražské přednášce plastického chirurga Bohdana Pomahače. Lékaře, který v USA už čtyřem pacientům transplantoval obličej. Mimo jiné prozradil, proč podobnou operaci nemůže provést dětem.

Je sobotní poledne a na amerického chirurga čeká v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny na třicet novinářů a více než 150 lékařů. Dychtí po vyprávění o zkušenostech, které v medicíně dosud nemá žádný jiný Čech.

Chirurg Bohdan Pomahač přednášel v Praze

Do své vlasti plastický chirurg Bohdan Pomahač přiletěl před týdnem. Na pozvání organizátorů sympozia o plastické, rekonstrukční a estetické chirurgii. Tedy oboru medicíny, který dokáže přidat na kráse, ale i zachránit zdraví a psychiku třeba po těžkém popálení elektrickým proudem. Právě po takových úrazech ztratili celý obličej včetně víček, rtů a někdy i očí američtí pacienti doktora Pomahače.

"Obličej je centrum, ve kterém se soustřeďují všechny smysly," vysvětlil Pomahač účastníkům sympozia důvod, proč je transplantace této části těla tak fascinující.

Při operaci lékař musí fungovat v podstatě jako stavitel, který dokáže pomyslný dům rozložit na cihly a znovu ho postavit. Třeba i v trochu jiné podobě, ale tak, aby fungoval, jak má.

"Základní věcí je oprostit se od vnímání orgánů z hlediska jejich funkčnosti. Při operaci jsme stavitelé vracející se do základních bloků lidského těla," popsal Pomahač.

Bohdan Pomahač

Lékař Bohdan Pomahač je ve Spojených státech prakticky mozkem několika týmů lidí, kteří dokážou úspěšně transplantovat celý obličej nebo jeho podstatné části. Přitom zajistí, že pacientovi se po transplantaci navrací například čich nebo schopnost hýbat svaly tak, aby jeho řeč byla srozumitelná. Týmy doktora Pomahače již transplantovaly pacientovi také obě ruce naráz. Při jedné operaci se pak lékařům podařilo dokonce spojit všechny tři náročné zákroky dohromady. První transplantaci obličeje Pomahač vedl před šesti lety, do té doby v medicíně takový zákrok neměl obdoby.  Pod jeho vedením zatím lékaři dokázali při až dvacetihodinové operaci "vrátit tvář" čtyřem pacientům. Nyní připravují další.

Ne každý pacient je pro náročnou operaci vhodný. Pomahač si se svými týmy vybírá zatím jen lidi, již přišli o obličej při úraze. "Do budoucna to budou určitě i vrozené vady nebo nádory," je přesvědčený. Právě operacím po nádorech obličeje se zatím chirurgové vyhýbají. Jejich léčba totiž ovlivňuje pacientův imunitní systém, který hraje při transplantacích důležitou roli. Navíc hrozí, že se nemoc vrátí.

Na transplantaci obličeje se v Americe nedostanou ani děti. Jednak kvůli tomu, že rostou. "A nikdo neví, jak může růst jejich kostra," poznamenal Pomahač. Pak také kvůli odpovědnosti za zákrok, který člověku změní nejen jeho tvář, ale doslova celý život. Za děti by museli rozhodovat jejich rodiče. Jenže to lékaře odrazuje, protože před operací je nezbytné, aby pacient pochopil, co se s ním bude dít, a aby se zákrokem souhlasil. "Pro naše účely proto zvažujeme pouze pacienty starší 18 let," sdělil posluchačům lékař.

Transplantace jsou stále ještě nákladnou záležitostí a pomáhá je financovat americké ministerstvo obrany či granty různých nadací. Operace zatím v průměru vyšla na 1,3 až 2,1 milionu korun. Pacient zároveň musí do konce svého života užívat léky, které potlačují imunitu. Ty ročně stojí skoro 200 tisíc korun. Proto jednou z podmínek výběru pacienta vhodného k transplantaci obličeje je také to, aby jeho zdravotní pojišťovna byla schopna část nákladů na léky pokrýt. "Nemocnice by to z grantů nezvládla," vysvětlil Pomahač.

Lékař má v tuto chvíli za sebou v USA operaci už čtyř pacientů. Podle něj není vyloučeno, že do budoucna unikátní zákrok zvládnou i čeští plastičtí chirurgové.

"Počáteční výzkum se do praxe častěji uvádí v zahraničí, není ale nic špatného na tom jej později adaptovat. Nevidím důvod, proč by se sem jednou transplantace obličeje nedostaly. Pokud ovšem bude takového zákroku třeba a pokud bude to správné místo, kde by se to mělo stát," řekl iDNES.cz Pomahač. Všechny typy dílčích zákroků, které lékaři při transplantaci obličeje provádějí, umí podle něj i čeští lékaři. Jen jich nedělají tolik jako plastičtí chirurgové za oceánem.

Bohdan Pomahač do Česka přiletěl i se svou manželkou, oční lékařkou Hanou Augustinovou. Kromě přednášky oba absolvovali řadu rozhovorů s novináři nebo setkání s lékaři. Čas si našli i na procházku městem. "Náš program byl příjemný. Bylo hezké vidět předvánoční Prahu," zhodnotil pobyt lékař. Jejich průvodcem byl plastický chirurg Jan Měšťák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue