Ředitel české národní pobočky Transparency International (TI) a člen globální...

Ředitel české národní pobočky Transparency International (TI) a člen globální Správní rady TI David Ondráčka vystoupil v Praze na tiskové konferenci ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. (2. prosince 2019) | foto: ČTK

Žalobu Transparency na Babiše pro pomluvu začne v lednu projednávat soud

  • 159
Krajský soud v Praze začne 7. ledna řešit spor Transparency International (TI) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o dobré jméno. Novinářům to v pondělí řekl ředitel Transparency David Ondráčka. Žalobu organizace podala v červenci, dožaduje se omluvy za opakované slovní útoky.

Premiér podle Ondráčky slovní útoky stále stupňuje, což ukázala například nedělní reakce Babiše na zprávy o výsledku evropského auditu jeho střetu zájmů v pořadu České televize. Babiš v něm nazval TI udavačskou neziskovkou.

„Toho zkorumpovaného udavače nepotřebuji komentovat,“ řekl. „Protože bere peníze od státu, od ministerstev a dělá politiku,“ zdůvodnil obvinění ze zkorumpovanosti.

TI Babiše několikrát veřejně vyzvala, aby od útoků a urážek upustil. Sekretariát TI v Berlíně uvedl, že česká pobočka globální sítě jedná nezávisle a objektivně v souladu se základními hodnotami a cíli celé organizace.

TI dlouhodobě upozorňuje například na Babišův střet zájmů, kterým se zabývala Evropská komise a na podnět organizace také Městský úřad v Černošicích.

Transparency podala žalobu na Babiše. Označil ji za zkorumpovanou

Z výroční zprávy TI za rok 2018 vyplývá, že náklady organizace činily 9,96 milionu korun, příjmy v podobě dotací, grantů či darů 10,22 milionu. Nejvíc peněz, téměř tři miliony, TI na projekty získala od ministerstva zahraničí, další peníze poskytly například resorty vnitra a práce a sociálních věcí.

Mezi zdroji jsou také Evropský úřad pro boj proti podvodům nebo International Visegrad Fund. Z darů získala TI zhruba dva miliony, polovinu od členů klubu TI a polovinu od dalších individuálních či firemních dárců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue